Index Vakbarát Hírportál

Tovább bonyolódik Lizzo zaklatásos botránya

2023. november 11., szombat 10:02

Még augusztusban robbant ki a botrány az afroamerikai énekesnő, Lizzo és táncosai között, utóbbiak ugyanis szexuális zaklatással és mérgező munkakörnyezet kialakításának vádjaival illették az énekesnőt. Miután Lizzo mindent tagadott, egy kicsit leült az ügy, azonban most ismét újabb fordulatot vett, mivel az énekesnő egyenesen az amerikai alkotmányra hivatkozott védekezés céljából.

Lizzo ellen még augusztusban fogalmazták meg a vádakat táncosai, miszerint az énekesnő szexuálisan zaklatta őket, illetve mérgező munkakörnyezetet teremtett. Továbbá a táncosok vezetője, Shirlene Quigley ellen is megfogalmaztak vádakat, ugyanúgy zaklatásért, valamint megszégyenítésért.

Az énekesnő, táncosai állítása szerint, többször is megjegyzést tett alakjukra, valamint egy alkalommal azt is erőltette, hogy részt vegyenek egy szexshow-ban. A tánccsapat kapitánya – állításuk szerint – többször is prédikált nekik vallásosságáról, és megvető megjegyzéseket tett azon táncosokra, akik házasságon kívül élnek szexuális életet.

Lizzo pár nappal a vádak megjelenése után reagált az általa pletykáknak nevezett hírekre Instagram-oldalán, ahol azt írta:

A munkamorálomat, az erkölcsömet és a tisztelettudásomat is megkérdőjelezték. A jellememet kritizálták. (...) Ezek a szenzációhajhász történetek olyan korábbi alkalmazottaktól származnak, akik már nyilvánosan elismerték, hogy a turnén tanúsított viselkedésük helytelen volt. Művészként mindig is nagyon szenvedélyes voltam azzal kapcsolatban, amit csinálok. Komolyan veszem a zenémet és a fellépéseimet, mert a nap végén a legjobbat akarom nyújtani; ami engem és a rajongóimat is képvisel. A szenvedéllyel együtt jár a kemény munka és a magas színvonal. Néha nehéz döntéseket kell hoznom, de soha nem áll szándékomban, hogy bárki kényelmetlenül érezze magát, vagy hogy úgy érezze, nem értékelik őt a csapat fontos tagjaként.

Hozzátette, fekete nőként fontosnak tartja a másik ember tiszteletben tartását, főleg ha egy nőről van szó, és tagadta az összes ellene felhozott vádat.

Így lett a perből alkotmányos perpatvar

Az énekesnő és táncosai között idén ősszel indult egy polgári per, hogy tisztázhassák az ügyet. 

A táncosok még augusztus 1-jén benyújtották a keresetet a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságon, azonban a jogi csata azóta igazi perpatvarrá nőtte ki magát, mivel Lizzo az amerikai alkotmány első kiegészítésére (First Ammendment) hivatkozva érvelt a per ejtése mellett. 

Az amerikai alkotmány első kiegészítése védi a szólás-, vallás- és sajtószabadságot. Védi továbbá a békés tiltakozáshoz és a kormányhoz intézett petíciókhoz való jogot.

A táncosok jogi képviselője minderre magából kikelve reagált, és úgy fogalmazott:

Egy hírességet talán örökre elszigetel a polgári jog felelősségeitől az, hogy minden cselekedetét a szólásszabadsággal védi?

Az ügyvéd továbbá szakszerűtlennek és szelektívnek nevezte Lizzo jogi csapatát, mivel véleménye szerint „kimazsolázzák az előnyükre szolgáló információkat és csak azokat emelik ki az ügyből”.

Zárásként a 19 oldalas beadvány − amelyet augusztus elején nyújtottak be a táncosok − ragaszkodik ahhoz, hogy Lizzo különleges indítványát (hogy ejtsék a pert) „teljes egészében el kell utasítani, mivel a felperesek követelései nem a polgári perrendtartás által védett magatartásból származnak”.

A tárgyalásokat a tervek szerint november 22-én folytatják Los Angelesben − írja a Deadline.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok