Index Vakbarát Hírportál

Győrfi Pál: A pálinka nem alkalmas elsősegélynyújtásra

2023. november 14., kedd 14:42

Fakanál az epilepsziás szájába, tejföl az égési sérülésre, és javasasszony combnyaktörés esetén – ez csak néhány azok közül a praktikák közül, amelyek veszélybe sodorták a sérülteket Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője eddigi pályafutása alatt. A szakember néhány kifejezetten káros házi praktikára hívta fel a figyelmet.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arra hívta fel a figyelmet a TV2 Mokka című műsorában, hogy egyes komolyabb sérülésekre alkalmazott házi praktika kifejezetten veszélyes is lehet. 

A szóvivő azért érezte fontosnak, hogy beszéljen a kockázatokról, mert a mentősök a közelmúltban életveszélyes állapotban szállították kórházba egy 85 éves nőt, aki az égési sérüléseit tejföllel kezelte.

Mint kiderült, az idős hölgy teával forrázta le a karját és amikor a tejföllel kezelt seb teljesen elfertőződött, zavart viselkedést okozott az asszonynál. 

A szakember hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az elsősegélynyújtás és, hogy próbáljunk minden helyzetben segíteni az embertársainkon.

Sőt, azt is elmondta, hogy a hagyományos népi gyógymódok sem véletlenül alakultak ki, rengeteg tapasztalat van mögöttük. Szerinte azonban az orvostudomány fejlődésével jobb, biztosabb módszerekre is szert tettünk. 

Győrfi Pál az ünnepek közeledtével fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a különböző konyhai balesetekből csaknem kétszer annyi következik be, mint közúti balesetekből. 

Az égési sérülések helyes kezeléséről elmondta, az ilyen jellegű sérüléseknél mindig a hűtés a legfontosabb, ha szükséges, akár 15 percen át is csillapítsuk folyó vízzel, de semmiképpen ne tejföllel kenjük be, mert az megakadályozza a hőleadást. 

Kiemelte még a vágási sérüléseket is, amelyeknél, mint mondta, pont fordított elv működik, hagyni kell, hogy az alvadás csillapítsa a vérzést, ne hígítsuk folyóvízzel a vért, ha nem feltétlenül szükséges a seb tisztításához. Hangsúlyozta, hogy a vérző testrészt ne lógassuk, inkább emeljük föl, majd steril kötszerrel nyomjuk, és kötözzük. 

Pálinka mint orvosság? 

Szóba került még a pálinka mint a magyarok elhíresült népi gyógymódja. Erről Győrfi azt mondta, azokat az anyagokat juttatja eszébe, amelyek kis mennyiségben gyógyszerek, nagy mennyiségben viszont méregnek számítanak. 

Lehet pozitív élettani hatása bizonyos szeszes italoknak, de a legtöbb esetben nem az elsősegélynyújtás dominál a használatakor

– mondta Győrfi Pál

Arra a kérdésre, hogy mi volt a leghorrorisztikusabb eredménye a házi segítségnyújtásoknak eddigi pályafutása alatt, megemlített egy esetet, amikor egy epilepsziás rohamban szenvedőnek fakanalat dugtak a szájába, amely eltörött és majdnem fulladást okozott. Továbbá beszámolt egy utcán elesett asszony történetéről, aki combnyaktörést szenvedett, mire azonban kiért a mentő, a nőt elhúzták-vonták egy javasasszonyhoz, aki egy fotelbe gyömöszölte és egy ingát lóbált a szeme előtt. 

Rovatok