Index Vakbarát Hírportál

Nyugodtan használja, de utána mindenképp mosson kezet

2023. november 19., vasárnap 14:27

Hiába nyomkodjuk reggeltől estig a telefonunkat, toljuk lelkesen a bevásárlókocsit a boltban, vagy veregetjük meg a vállunkat a napok óta tornyosuló szennyes kimosását követően, ezen tárgyak és eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek, ami miatt komoly fertőzésveszélynek lehetünk kitéve nap mint nap. De mire érdemes a leginkább figyelnünk?

Az már talán senkinek sem újdonság, hogy a lakásunkban vagy a munkahelyünkön a mellékhelyiség használata után megmossuk a kezünket, hiszen senki sem szeretné a temérdek baktériumot a kezén hordozni egész nap, más dolgokra átragasztani vagy egy óvatlan pillanatban a szervezetébe juttatni.

A kellő óvintézkedések betartása ugyanis a legtöbb fertőzéstől megóvhat bennünket, azonban temérdek másik olyan, napi használatban lévő eszköz is van, amelynek megérintése után szintén legalább ekkora figyelmet kellene fordítanunk a kézmosásra és a fertőtlenítésre, vagy éppen teljesen másképp kellene ezekhez állni, mint azt eddig tettük. 

De melyek ezek az eszközök és tárgyak?

A bevásárlókocsi, a telefon és a fogkefetartó is veszélyes lehet

A bevásárlóközpontok bejáratánál apróért cserébe használható kocsik vagy ingyen igénybe vehető kosarak megfogása meglehetősen nagy fertőzési kockázatot rejt magában. 

A kocsik ugyanis olyan betegségek forrásai lehetnek, mint a kéz-, láb- és szájfertőzések, amelyek gyakran jól látható, kellemetlen kiütéseket okozhatnak a kezeken és a lábakon is.

Mindezt a tudományos kutatások is alátámasztják, az Arizonai Egyetem egyik friss tanulmánya szerint a bevásárlókocsik több mint 75 százaléka pozitívnak bizonyult az E. colira, magyarosan a kólibaktériumra. A tanulmány ráadásul azt is kimutatta, hogy

a bevásárlókocsik általában még a vécéknél is piszkosabbak, mivel utóbbiakat legalább időnként takarítják, míg a bevásárlókocsikat a legtöbb üzlet esetében sosem.

Ezek ugyan meglehetősen gyakran, akár 1-2 naponta is a kezünkbe kerülhetnek, vannak olyan, naponta több alkalommal is használt eszközeink, amelyek az egyik legkomolyabb forrásai lehetnek a bakteriális fertőzéseknek.

A Zippia karriercég adatai szerint egy átlagos munkavállaló

naponta körülbelül 96-szor, vagyis 10-12 percenként nézi meg a telefonját.

Ez nem csak a szemet terheli meg nagyon, egyben a szervezetet is sebezhetővé teheti számos baktériumtípussal szemben, beleértve a Staphylococcust is, amely különböző fertőzéseket okoz, például MRSA-t, ami kezelés nélkül könnyedén átterjedhet a véráramba, a tüdőre, a szívre, a csontokra és az ízületekre is. A Germs folyóiratban megjelent tanulmány szerint a középiskolás diákok mobiltelefonjain átlagosan 17 ezer bakteriális génmásolat lelhető fel, így érdemes a használat után kezet mosni, illetve a készüléket lefertőtleníteni, emellett pedig kerülni a használatát a vécében és a fürdőszobában is. A vécéhez viszonyítva a telefonjaink 10-szer több baktériumot tartalmazhatnak. 

Ha már fürdőszoba, a fogkefénk higiéniája és környezete sem elhanyagolható. A fogkefék célja köztudottan az, hogy tisztán tartsák a fogainkat, azonban a fogkefetartókat ritkán tisztítjuk meg, ami remek táptalajt nyújt a baktériumoknak.

Ennek az lehet az oka, hogy a tartó naponta legalább kétszer érintkezik a nedves fogkefével,

a nedvesség pedig elősegíti az élesztő- és penészgombák növekedését.

Az NSF International független közegészségügyi szervezet eredményei szerint a fogkefetartók több mint egynegyede olyan baktériumokat hordoz, mint az E. coli. Az E. coli baktériumok tipikusan állatok, például szarvasmarhák, kecskék, juhok és szarvasok belében találhatók meg. Bár a legtöbb ártalmatlan, néhányuk számos gyomor-bél rendszeri tünetet okozhat, beleértve a gyomorgörcsöt, a véres hasmenést és a hányást. A pontos számok eltérők, de a becslések szerint az E. coli fertőzések évente körülbelül 265 ezer betegséget és 100 halálesetet okoznak.

Érdemes figyelni az irodai kávéscsészére, a szülinapi tortára és a szennyesre is

Arról már többször lehetett hallani, hogy a fenti eszközök bizonyos körülmények között baktériumok melegágyai lehetnek, ám a lista még korántsem ért véget.

Az Arizonai Egyetem feljebb már többször hangoztatott tanulmánya szerint a közösségi konyhai szivacsok használata is veszélyes lehet, mert ezeket ritkán cserélik csak ki. Ezek Coliform baktériumokat hordozhatnak, beleértve az E. colit is. Ráadásul ha a kávénkhoz cukrot és tejszínt is adunk, az több baktérium kialakulásához vezethet, mivel

az álló folyadék elősegítheti a kórokozók, különösen a penészgombák növekedését és terjedését. 

Minderre a legjobb megoldás a mosogatógép használata lehet, hiszen a gőz és a magas hő elpusztíthatja a baktériumokat, az eszközt pedig egyre több munkahelyen vetik be, könnyítve ezzel a munkavállalók terheit. 

A közösködés mindig sokkal több veszélyt rejthet, így nem meglepő, hogy ezen a listán a születésnapi zsúrok is megtalálhatók – az azonban már inkább, hogy a torták jelenthetik az egyik legnagyobb fertőzésveszélyt. 

A Journal of Food Research 2017-es tanulmánya szerint

a gyertyák elfújásakor 1400 százalékkal, azaz 15-ször több baktérium kerül a tortára, mint ha nem fújták volna el azt.

Ha valaki beteg, vagy éppen betegséget hordoz, és elfújja a születésnapi tortán lévő gyertyákat, akkor szinte biztos, hogy baktériumok átvitele következik be. Ennek ellenére a torták elfogyasztása általában nem jelent gondot, de kockázatot rejthetnek az immunhiányos, idős vagy valamilyen alapbetegségben szenvedők körében. És hogy mi az, amiről talán senki sem gondolná, hogy a baktériumok melegágya? 

a mosott ruha. 

Bár a mosás célja a szennyeződések eltávolítása a ruhákról, az Applied and Environmental Microbiology folyóiratban megjelent kutatás rávilágított, hogy számos vírus képes túlélni a centrifugálási ciklust is.

A kutatók megállapították, hogy

az adenovírus, a rotavírus és a hepatitis mind túlélte a mosást és a szárítást.

Az adenovírusok olyan légúti megbetegedéseket okoznak, amelyek köhögéshez, lázhoz, orrfolyáshoz és tüdőgyulladáshoz vezetnek. A rotavírus rendkívül fertőző, és általában öt éven aluli gyermekeket érint. Súlyos hasmenést, hányást és fekete székletet okoz. Emiatt ha a ruhákat több mint 30 percig nedvesen hagyjuk, vagy megszáradás előtt még vizesen tesszük be a szennyesbe, legjobb, ha kétszer is átmossuk azokat magas hőfokon, hogy biztosan elpusztuljon minden kórokozó.

Rovatok