Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a döntés Shakira adócsalási ügyében

2023. november 20., hétfő 12:50

Hétfőn állt bíróság elé Barcelonában Shakira a 14,5 millió eurós (5,7 milliárd forint) adócsalási ügyében. Az énekesnő elismerte a vádakat, és megegyezett az ügyészekkel.

A 46 éves kolumbiai előadó, aki két gyermekével Miamiban él, akár nyolc év börtönt és 24 millió eurós pénzbírságot is kaphatott volna, ha elítélik. A The Guardian beszámolója szerint Shakira azonban megállapodott a spanyolországi ügyészekkel az adócsalási ügy rendezéséről. A bíró az első tárgyaláson közölte: 

Az egyezség részeként az ügyészek az énekesnőre kiszabható esetleges börtönbüntetést pénzbüntetésre cserélték.

Ennek értelmében Shakirának a tartozás felének megfelelő, több mint 7,3 millió eurós bírságot kell fizetnie. Egy másik, 438 ezer eurós pénzbüntetést is elfogadott, hogy elkerülje a hároméves börtönbüntetést.

Az ügy azon az állításon alapul, hogy Shakira 2012 és 2014 között több mint hat hónapot töltött Spanyolországban állandó lakosként, így adókötelessé vált, ezt viszont tagadja. Annak bizonyítására, hogy valóban spanyolországi lakos volt, az ügyészség 117 tanút hívott be, köztük fodrászokat, stúdiótechnikusokat, tánctanárokat, terapeutákat, kozmetikusokat, nőgyógyászokat és még a sofőrjét is.

Shakira azt mondta, hogy még a per indulása előtt befizette azt az összeget, amivel az adóhivatal szerint tartozott, továbbá ragaszkodik ahhoz, hogy nem élt életvitelszerűen Spanyolországban az említett időszakban, mivel munkája miatt „nomád életet” élt.

Az ügyészség állítása szerint azonban Shakira a kérdéses évek mindegyikének több mint felét Spanyolországban töltötte, és ezért állandó tartózkodási hellyel rendelkezett az országban. Emellett az énekesnő 2012 májusában Barcelonában még családi házat is vásárolt. 

Shakira 11 évig élt együtt Gerard Piquével, a Barcelona és Spanyolország korábbi labdarúgójával. A 46 éves énekesnő ellen egy másik adócsalási ügy is folyamatban van a spanyol hatóságoknál.

Rovatok