Index Vakbarát Hírportál

Jogi lépéseket fontolgat a királyi család a rasszistabotrány miatt?

2023. december 3., vasárnap 12:04

A sussexiekhez közel álló egyik forrás állítása szerint sem Meghan Markle, sem más a csapatából nem adta át Omid Scobie-nak azt a levelet, amelyből kiderült, a királyi család mely két tagja tett rasszista megjegyzéseket Archie herceg bőrszínére.

November 28-án jelent meg Omid Scobie könyve, amelyben a királyi család monarchia fenntartásáért vívott harcáról ír, felemlegetve a famíliával kapcsolatos egy-egy olyan incidenst is, amely különösen lázban tartotta a nyilvánosságot. A kötet miatt azért robbant ki botrány a napokban, mivel a holland verziók némelyikébe belekerült annak a két személynek a neve, aki rasszista kijelentéseket tett a sussexiek elsőszülött gyermekével, Archie herceggel kapcsolatban – erre elsőként a pár 2021-es, Oprah-nak adott interjújából derült fény. Az egyes változatok szerint III. Károlyról és Katalin hercegnéről van szó, amiről az író Meghan Markle és az akkor még herceg Károly levelezéséből szerezhetett tudomást. Scobie azt állítja, fordítási hiba történhetett, illetve csütörtökön egy tévéműsorban a családja életére esküdött meg, hogy abban a kiadásban, amelyet ő írt és szerkesztett, nem szerepeltek nevek. 

Emellett elvetette azokat a felvetéseket, miszerint PR-fogásnak szánta a hibát, hogy többen vegyék meg a kötetet, ahogy azt is cáfolta, hogy Meghan Markle-lel puszipajtások lennének. Az írónak már nem ez az első könyve, amit a királyi családról ír, mivel 2021-ben debütált A szabadság nyomában című kötete, ami Harry herceg és Meghan Markle történetét dolgozza fel. Bár a mű megjelenése óta a sussexiek szószólójaként tekintenek rá, és korábban maga Markle is bevallotta a bíróság előtt, hogy az előbb említett alkotás kapcsán felhatalmazást adott a tanácsadójának, hogy információval lássa el Scobie-t és szerzőtársát, ám ennek ellenére elhatárolódnak a könyvtől. 

Eddig sem a Buckingham-palota, sem pedig a sussexiek nem adtak ki nyilatkozatot Scobie új könyvével kapcsolatban, ám a Daily Telegraphnak megszólalt egy Markle-höz közel álló forrás, aki kiemelte, a párnak soha nem állt szándékában, hogy kiderüljön, a família melyik két tagja tett rasszista megjegyzéseket, így nem ők szivárogtatták ki a hercegné és a király levelezését.

A Daily Mail információi alapján a királyi család jogi lépéseket fontolgat, és az ügyvédek állítólag felszólították Harry hercegéket, hogy pereljék be Scobie-t, amiért egy privát levelezés tartalmát hozta nyilvánosságra. A királyi szakértők pedig úgy vélik, a párnak nyilvánosan el kéne ítélnie a könyvet, ahogy a legelső kötet kapcsán is elhatárolódtak tőle. 

Nagy most a teher Harryn és Meghanen. Ha nem ők állnak a könyv mögött, és nem hiszik el, hogy a királyi rokonok rasszisták, akkor ki kéne mondaniuk. A hallgatásuk sokat elárul, és egyhamar nem látok megbékélést

– mondta Phil Dampier királyi szerző.

Rovatok