Index Vakbarát Hírportál

Ne lepődjön meg, ha ma reggelre szingliként ébredt

2023. december 12., kedd 19:50

Mindig a miérteket keressük, a válasz azonban lehet, hogy sokkal egyszerűbb egy szakítás esetében, mint azt gondolnánk, pláne ha a különválás pont december 11-én történt. Ez a nap ugyanis nem hivatalosan a breakup day, azaz szakítós nap, így aki mára virradóra újra szingliként ébred, ne gondolja azt, hogy egyedül van a szívfájdalmával.

Párkapcsolataink során a legtöbben már megtapasztalhattuk, hogy egy-egy szakítás tényleg minden előzetes jel nélkül, a semmiből csap le ránk, míg mások hetekig, hónapokig fontolgatják azt, hogy kilépjenek az aktuális kapcsolatukból, vagy a saját bőrükön is érzik, hogy hamarosan koppanás lehet a hatalmas lamúr vége.

Ez persze annak ellenére sem évszakfüggő, hogy előszeretettel hangoztatják, a nyári hónapoknak egyedülállóként érdemes nekivágni a temérdek buli, fesztivál és új lehetőség miatt, viszont ennek ellenére is van egy konkrét nap az évben, amelyet breakup daynek azaz szakítós napnak neveztek el, utalva arra, hogy ezen a napon minden másnál nagyobb számban érnek véget a párkapcsolatok. 

Megnyugtatjuk tehát, hogy nincs egyedül azzal, ha tegnap véget ért az eddigi kapcsolata,

december 11. ugyanis a nem hivatalos breakup day, azaz a mai napot ismét meglehetősen sokan kezdték meg ÚJRA szingliként 

De mégis, miért pont ez a nap, és valóban ennyien mennek szét ilyenkor? 

A dátumot először az Information is Beautiful szakértői határozták meg még 2008-ban, a Facebook állapotfrissítéseinek elemzését követően, és megállapították, hogy a karácsony előtti időszak mellett a tavaszi szünet is egy szakítással tűzdelt időszak. És bár mára csakis ebből nehéz lenne megállapítani, hogy kinek mi a kapcsolati státusza, hiszen a legtöbb ember nem tünteti fel azok kezdetét és végét, a szakértők megerősítik azt, hogy december 11. egy olyan dátum lehet, amikor a karácsonyt megelőzően felforrósodnak a kapcsolatok zűrzavarai, amelyeket aztán nem sikerül rendezni.

Az ünnepek ugyanis rendkívül sok érzelmet és kihívást okozhatnak az új pároknak, ezek a kapcsolatok pedig sokszor éppen emiatt véget is érnek ekkor. 

Az online párkeresők esetében konkrét számmal is jól kimutatható ez a trend, hiszen az ezeken a platformokon párt találók háromnegyedének kapcsolata véget ér az ünnepi időszak előtt, vagy az alatt. Ennek egyik legfőbb oka az lehet, hogy az ember az ünnepek alatt, az év végéhez közeledve értékeli a mögötte álló időszakot, és új célokat fogalmaz meg, amelyekbe sok esetben nem illeszthető bele az aktuális párkapcsolata.

Ráadásul a 2022-es Flirtini-felmérés válaszadói szerint a párkapcsolatok legfőbb stressztényezői decemberben

Az emberek 33 százaléka ráadásul csak azért folytatja a randevúzást valakivel az ünnepek alatt, mert nem akar egyedül lenni, ami tovább erősíti azt, hogy a kapcsolat hamar zátonyra fut. 

Az új évben pörögnek fel igazán a társkereső appok 

A szakítások miatt logikus, hogy a táskereső applikációkra regisztrálók, és az azokon aktívan jelenlévők száma a karácsonyt és a szilvesztert követően nő meg, így hiába hogy az appok esetében az egyik legforgalmasabb időszak az ünnepi időszak, az új esztendőben pörög fel csak igazán a forgalmuk.

A karácsonyi időszak alatti ismerkedési szándék növekedése a társkereső applikációkon számokkal is kimutatható, mégsem ez a hét az, amelyen a leginkább pörgetik a Tindert és társait, a Dating Sunday, azaz csúnyán magyarra fordítva a „randevús vasárnap” minden másik napnál forgalmasabb a platformokon.

Ez a nap az első vasárnap az új évben, hiszen ekkor a januári párba állások 15 százaléka megtörténik, ami 2019-ben, a Tinder esetében, elképesztő 44 millió egyezést – azaz kölcsönös jobbra húzást – jelentett egyetlen nap alatt.

A párkapcsolati szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy itt az új év, és az emberek abban reménykednek, hogy ezzel új esélyekkel indulhatnak a pártalálásban is, amelyre egyben úgy érzik, készen is állnak, hiszen mind fizikálisan, mind mentálisan kipihenték magukat az ünnepi időszakban. A másik ok az lehet, hogy miután az ünnepek alatt párkapcsolatban élő barátokkal és családtagokkal szocializálódtak, az emberek vágyat érezhetnek arra, hogy új kapcsolatokat teremtsenek, és párt találjanak maguknak, azaz a társas kapcsolatok érzése az ünnepeket követően ne érjen véget. Fontos megemlíteni azt is, hogy január első hetében sokan még vagy már szabadságon vannak, így egy magányos vasárnap estén mi más elfoglaltsága lehetne valakinek, mint a társkereső applikációk lapozgatása.

(Borítókép: Woman crouching down in despair with head on her knees. Fotó: Kathrin Ziegler / Getty Images )

Rovatok