Index Vakbarát Hírportál

Egy videójátékban elkövetett nemi erőszak miatt nyomoz a brit rendőrség

2024. január 3., szerda 15:11

A jelentések szerint Nagy-Britanniában a hatóságok egy fiatalkorú lány avatárjának megerőszakolása ügyében nyomoznak.

A brit rendőrség azután indított vizsgálatot, hogy egy lány avatárja egy csapat férfi áldozatul esett egy videójátékban. A 16 év alatti gyermek karakterét megerőszakolták a virtuális valóságban – írja a Sky News.

Ez az első olyan nyomozás, amelyet a brit rendőrség a virtuális valóságban elkövetett szexuális bűncselekmény ügyében folytat.

Egy, a helyzetet ismerő tisztviselő szerint a lányt traumatizálta az eset.

Ez a gyermek hasonló pszichológiai traumát élt át, mint az, akit fizikailag megerőszakoltak. Az áldozatra érzelmi és pszichológiai hatása van, ami hosszabb távú, mint bármilyen fizikai sérülés

– mondta a tisztviselő.

A National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) brit gyermekvédelmi szervezet szerint a vállalatoknak azonnal cselekedniük kell, és többet kell tenniük a fiatal felhasználók védelme érdekében.

Az online bántalmazás összekapcsolódik a való világban történő fizikai bántalmazással, és pusztító hatással lehet az áldozatokra. A virtuális valóságban az érzékek felerősödnek, és a sérülések a való világhoz nagyon hasonló módon élhetők meg

– hangsúlyozta Richard Collard, az NSPCC gyermekbiztonsági online politikáért felelős helyettes vezetője.

Egy szeptemberben közzétett jelentésben az NSPCC sürgette a brit kormányt, hogy biztosítson iránymutatást és finanszírozást a virtuális valóságban elkövetett bűncselekményekkel foglalkozó rendőrök számára. A szervezet azt is szorgalmazta, hogy az online biztonságról szóló törvényt rendszeresen vizsgálják felül.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Rovatok