Index Vakbarát Hírportál

Russell Crowe közölte: az ő felmenője volt Anglia utolsó lefejezett embere

2024. január 5., péntek 07:08

Az Oscar-díjas színész, Russell Crowe kiderítette, hogy rokonságban áll Simon Fraser egykori brit nemessel, aki az utolsó, lefejezéssel kivégzett ember volt Angliában.

Russell Crowe az X-oldalán, egy hosszú bejegyzéssorozatban számolt be arról, hogy genealógiai (származástani) vizsgálatokat végzett vagy végeztetett a saját őseivel kapcsolatban. Megjegyezte, hogy az olasz felmenőit már hosszú ideje kereste, és a családi mondák és elírások miatt számos alkalommal „tévútra” tévedt a vizsgálatok alatt.

A posztjában egyrészt arról írt, hogy egy 1829-ben, Pármában született olasz férfi, Luigi Ghezzi is az őse volt. Neki – állítása szerint – kalandos élete volt: dolgozott Argentínában, majd Indiába utazott, hajótörést szenvedett, aztán kikötött fokvárosban, ahol megismert egy Mary Ann Curtain nevű nőt, és később vele telepedtek le Új-Zélandon.

A színész szerint nemrég jött rá arra is, hogy a szintén 19. században élt John Fraser, valamint az ő egyik közvetlen őse, Simon Fraser is a rokona volt az apai nagyanyja révén. Utóbbiról azt írta, hogy ő 

az utolsó emberként vált hírhedtté, akit a londoni Towerben lefejeztek.

Mint a The Guardian megjegyzi, Simon Frasert 1747-ben, 80 éves korában végezték ki Londonban. A férfi egy jakobita nemes volt, akit számos cselszövésben vett részt, és végül II. György brit uralkodó rendelte el a kivégzését hazaárulás miatt.

Az uralkodó azt is elrendelte, hogy a kivégzés idejére újabb állványokat kell felállítani a helyszínen, hogy még többen megtekinthessék a lefejezést, amellyel példát akartak statuálni. Csakhogy mindez tragédiához, még több ember halálához vezetett.

Az egyik állvány összeomlott, 9 néző halálát eredményezve. Amikor ezt elmondták neki közvetlenül a halála előtt, [Fraser] egyszerűen csak nevetett. Még akkor is nevetett, amikor a penge a nyakára csapott, gyakorlatilag »leröhögte a saját fejét«. Lenyűgöző 

írta a posztjában erről Russell Crowe, majd azt is megjegyezte, hogy ez utóbbi alapján még egy külön kifejezés is született az angol nyelvben. 

Az új-zélandi színész végül azt is megjegyezte, hogy a vizsgálatok által megállapította, hogy egykori norvég, olasz, skót, valamint maori személyek is rokonai voltak.

Továbbá egy közeli rokona DNS-tesztjéből az derült ki, hogy ő többségében ír származású, de még nem tudják, hogy ez hogyan/miként fordulhatott elő. Megjegyezte: érdekesség, hogy az édesanyja családjában a nők – három generáció eltéréssel ugyan, de – egyaránt egy Crowe vezetéknevű férfival házasodtak össze, és hogy itt-ott még vannak hasonló nevű rokonai, például Ausztráliában is.

Rovatok