Index Vakbarát Hírportál

Meglepő fordulattal vette kezdetét a norvég tömeggyilkos, Anders Breivik tárgyalása

2024. január 8., hétfő 12:12

Hétfőn délelőtt tíz órakor szigorú biztonsági ellenőrzések után kezdetét vette a norvég tömeggyilkos, Anders Breivik tárgyalása Ringerike börtönében. A férfi szerint sérültek az emberi jogai a büntetés-végrehajtási intézetben, ezért beperelte a norvég államot.

Hétfőn mintegy három perccel tíz óra után lépett be a ringerikei börtön tornatermébe a 77 ember haláláért felelős Anders Breivik. Tőle szokatlan módon nem üdvözölte a népes hallgatóságot náci karlendítéssel, ahogy propagandaszöveget sem ragasztott magára a tárgyalás idejére. 

A norvég NRK beszámolója szerint Breivik a megérkezése után hosszan végigmérte a teremben tartózkodó fotósokat, majd helyet foglalt az ügyvédje és egy bírósági alkalmazott között. 

A tárgyalás várhatóan öt napon át tart, így péntekig minden fontos elemet ellenőrizhet a bíróság. A helyszín különlegesnek számít, biztonsági okokból nem szállították a törvényszék épületébe Breiviket, hanem a börtön tornatermét alakították át rögtönzött tárgyalóteremmé. Az esemény sajtónyilvános, de a terembe a média képviselőit is csak szigorú ellenőrzések után engedték be.

A tárgyalás kezdetén Breivik védője, Öystein Storrvik jelezte, hogy nem értik, miért kerültek ki fotók a sajtónak a vádlott cellájáról, de úgy gondolja, hogy azok is hűen tükrözik a rossz körülményeket, amelyek között Breivik évek óta él. 

Lehetetlen megérteni, hogy miért kell annak a rácsnak ott lennie. Évek óta rendszeresen találkozom vele [Breivikkel], és soha nem támadott meg fizikailag sem engem, sem mást. Egy óra elteltével az ember szeme elkezd pislogni, és szédülni kezd. Erre már a kezdetektől fogva panaszkodtam

– mondta az ügyvéd, utalva a társalgóra, ahol rácsok választják el kettejüket.

A védő a későbbiekben kifejtette, hogy Breivik az elmúlt években emberi kapcsolatot senkivel sem alakíthatott ki, beszélni csak az őreivel tudott. Jelenleg a szigorúan őrzött börtönszárnyban rajta kívül csak egy másik rab van, akit emberölés miatt ítéltek el. Storrvik felidézte annak a jelentésnek a lényegét, amely szerint a szélsőjobboldali terrorista példája a mai napig nemzetközileg is inspiráló, és többször is találtak Breivikre utalásokat a hatóságok egy-egy ilyen eset után.

Túl messzire mennek

– mondta Storrvik.

Breivik kétórás beszéddel készült a bírósági tárgyalásra, ezt várhatóan csak a keddi ülésen mondhatja el.

Arról korábban beszámoltunk, hogy a ringerikei börtönben két emeletet csak Breivik miatt tartanak fenn. A hatalmas komplexumban konyhája, edzőterme, de még videójátékokkal ellátott nappalija is van. Hiába van mellette társaságnak három hullámos papagáj, ő továbbra is embereket szeretne maga körül.

A napokban megkezdte a politológia szakos egyetemi tanulmányait is, azonban a börtön körülményei miatt nem hallgathatja az órákat, a tanárokkal sem kommunikálhat, így várhatóan diplomát nem szerez egyhamar.

Rovatok