Index Vakbarát Hírportál

Tupac feltételezett gyilkosa elmondta, ki ajánlott neki egymillió dollárt a merényletért

2024. január 12., péntek 11:49

Sosem hallott hanganyag került nyilvánosságra, mégis köze lehetett Tupac Shakur 1996-os megöléséhez Sean Combsnak, azaz P. Diddynek. Minderről a rapper feltételezett gyilkosa, Keefe D beszélt még egy 2008-as rendőrségi kihallgatás során, ahol állította, P. Diddy egymillió dollárt ajánlott fel neki azért cserébe, ha elteszi láb alól Tupacot és Suge Knightot.

Hosszú évek után, 26 évvel Tupac Shakur megölését követően lélegezhettek fel a rapper rajongói, amikor tavaly szeptemberben letartóztatták az 1996-ban lelőtt előadó feltételezett gyilkosát, Keefe D-t. Örömük azonban nem biztos, hogy sokáig tarthat.

Természetesen arról szó sincsen, hogy a megvádolt, korábban magát ártatlannak valló férfit szabadlábra helyezik, vagy felmentik a vádak alól, azonban a The US Sun birtokába jutott hangfelvételek alapján újabb nagyágyú keveredhet gyanúba a gyilkossági ügyben. 

A Tupac-gyilkossággal gyanúsított Duane „Keefe D” Davis azzal büszkélkedik, hogy P. Diddy, azaz Sean combs állítólag 1 millió dollárt (346 millió forintot) ajánlott neki a rapper meggyilkolásáért

– derült ki egy, a laphoz eljuttatott, 2 óra 25 perces titkos rendőrségi hangfelvételből. 

Keefe D már régóta a nyomozók látókörében volt. Egy, az életéről szóló memoárban ugyanis maga ismerte el, hogy abban a Cadillacben ült, amelyből az autós lövöldözés kitört. Sőt, azt is többször bevallotta, hogy tagja volt a bandának, amely megölte a rappert. Most azonban úgy tűnik, mást is gyanúba keverhet. 

A 2008-as LAPD-kihallgatás során készült hanganyag azért vált most elérhetővé, mert a Las Vegas-i ügyészek kulcsfontosságú bizonyítékként vették fel azt a Keefe D ellen zajló gyilkossági perben. 

A felvételen a lap beszámolója szerint hallatszik, ahogyan a 60 éves Duane Davis nevet és tréfálkozik a rendőrökkel azon, hogy Diddy szervezte meg Tupac 1996. szeptemberi meggyilkolását Las Vegasban. Keefe – minden szilárd bizonyíték nélkül – felkavaró módon azt állítja, hogy ráadásul nem ő lőtt, ő csak felügyelte a rapper lelövését, mindezt ráadásul P. Diddy kérésére.

A gyilkossággal gyanúsított férfi hozzátette, Sean Combs azt akarta, hogy a rivális lemezkiadó főnöke, Suge Knight és legjobb előadója, Tupac meghaljon, mivel a keleti és a nyugati part élesedő ellentéte során komoly háború tört ki.

Ember, meg akarok szabadulni azoktól a srácoktól!

– idézte P. Diddyt Keefe D. 

Az azóta is rendkívül sikeres rapper-producer állítólag ráadásul a gyilkosság után is felhívta a gyanúsítottat, aki elmondta, hogy sikerült a tervük, Tupacot lelőtték, ennek hallatán pedig P. Diddy „hallhatóan boldog volt” – állította a férfi. 

Veszélyesnek tartják, mégis szabadlábra kerülhet

Keefe D-t szeptember végén tartóztatták le a rapper Tupac Shakur ellen elkövetett merénylet megszervezésével kapcsolatban. Bár a férfi ártatlannak vallja magát, így kérvényezte, hogy szabadlábon védekezhessen a tárgyalásig, a hatóságoknak több olyan bizonyíték is a birtokában van, amelyek indokolttá teszik, hogy rácsok mögött maradjon.

Keefe D ellen szeptemberben vádat is emeltek, mivel a rendőrség azt állítja, hogy a lövöldözést az unokaöccsével együtt tervelte ki, miután egy kaszinóban összevesztek a rapperrel. A férfi ugyanakkor november elején ártatlannak vallotta magát, ügyvédjei pedig azt kérték a bíróságtól, hogy szabadlábon védekezhessen a júniusi tárgyalásig, valamint kérelmezték, hogy óvadéka ne haladja meg a 100 ezer dollárt. Mindez azonban nem így történt, annak ellenére sem, hogy szabadlábra helyezésére mégis van esély. 

Carli Kierny, a Clark megyei kerületi bíróság bírája ugyanis kedden 750 ezer dollárban, azaz körülbelül 260 millió forintban állapította meg Duane „Keefe D” Davis, Tupac Shakur feltételezett gyilkosának óvadékát.

(Fotó: Ron Galella / Getty Images)

Rovatok