Index Vakbarát Hírportál

Méhészkednek és kötögetnek a sztárok, mi pedig követjük a hobbijaikat

2024. január 17., szerda 08:49

A legtöbb embert már egy méh láttán a félelem fogja el, mások viszont örömmel töltik a szabadidejüket több száz méh társaságában – a méhészet ugyanis egyre népszerűbb hobbi. Ezért sokat tettek az A listás hírességek is, akik közül David Beckham, Beyoncé és Scarlett Johansson is előszeretettel méhészkedik. De melyek lesznek ezen kívül 2024 legnépszerűbb időtöltései?

A világszerte ismert hírességek is előszeretettel hódolnak különféle hobbiknak, mindez azonban sokszor egészen különleges időtöltést jelent, amelyek hamar a populáris kultúrát követő rajongók életének a részévé válnak. Nem véletlen, hiszen a hollywoodi színészek, a legismertebb sportolók és az előadók rendkívüli befolyással bírnak. Ehhez mérten minden évnek megvan a maga slágerhobbija, amely egyes hírességeknek köszönhetően idén ismét egy elsőre meglehetősen extrém kikapcsolódás lehet. 

Idén ezt ráadásul nem csupán hasraütésszerűen állapították meg, egy friss kutatás ugyanis pontosan erre a kérdésre kereste a választ. Az eredmények alapján kiderült, hogy

2024-ben a méhészet lehet a legnépszerűbb ilyen hobbi. 

Elsőre erről persze senki sem mondaná azt, hogy egy szokványos elfoglaltság, hiszen meglehetősen komoly felszerelést, felkészültséget és anyagi ráfordítást igényel a méhek tartása és a mézkészítés, az A listás hírességek közül mégis egyre többen hódolnak ennek az időtöltésnek.  

De kik a sztárvilág legnagyobb méhészei? 

A hobbiméhészek között élen jár az angol labdarúgó-válogatott korábbi kiválósága, David Beckham. A Manchester United és a Real Madrid egykori kiválóságának ráadásul már saját mézmárkája is van DBee'z Sticky Stuff néven, amely iránt ugrásszerűen megnőtt a kereslet, miután a korábbi focistáról kijött a Netflix minisorozata. Nem ő azonban az egyetlen. Mellette szintén a méhek szerelmese Scarlett Johansson, a harminckétszeres Grammy-díjas Beyoncé, az énekes-dalszerző Sting, és a Red Hot Chili Peppers örökmozgó basszusgitárosa, Flea is. 

A szóban forgó tanulmányt a Sky megbízásából a OnePoll készítette 2000 brit felnőtt részvételével, akiknek 47 százaléka egyetértett abban, hogy az átlagostól eltérő hobbit keres magának. Ahogyan abban is, hogy a hírességek között David Beckham, az angol olimpiai aranyérmes műugró Tom Daley és Scarlett Johansson az, akik a legnagyobb inspirációt jelentik, ha szabadidős elfoglaltságról van szó – szúrta ki a The Sun

Daley az edzéseken és a versenyeken kívül általában köt, ha teheti, de a hírességek hobbilistáján több másik különleges elfoglaltság is helyet kapott. Ilyen Rod Stewarté is, az énekes ugyanis a vasútmodellezésért rajong, Brad Pitt a fazekasság megszállottja, Mike Tyson galambversenyekre jár, Bill Gates pedig bridzsezéssel kapcsolódik ki – ezek a hírességek pedig szintén tömegeket sarkallhatnak ezekre az elfoglaltságokra. 

A felmérés szerint jelenleg ők a leginspirálóbb hírességek a hobbik terén: 

  1. David Beckham, méhészet
  2. Tom Daley, kötés
  3. Scarlett Johansson, méhészet
  4. Rod Stewart, vasútmodellezés
  5. Beyoncé Knowles, méhészet
  6. Sting, méhészet
  7. Julia Roberts, kötés
  8. Brad Pitt, fazekasság
  9. Richard Branson, sakk
  10. Flea, méhészet
  11. Nicole Kidman, ejtőernyőzés
  12. Mike Tyson, galambverseny
  13. Henry Cavill, Warhammer stratégiai társasjáték
  14. Will Smith, vívás
  15. Francis Bourgeois, vonatmegfigyelés
  16. Bill Gates, bridzs
  17. Angelina Jolie, fegyvergyűjtés
  18. Elton John, napszemüveggyűjtés
  19. Claudia Schiffer, rovargyűjtés
  20. Susan Sarandon, asztalitenisz

A természet és a mentális egészség a középpontban

A felmérés természetesen nem ok nélkül készült, a Sky gondozásában ugyanis a múlt héten mutatták be A méhész című filmet Jason Statham főszereplésével, amely a gyártó saját készítésű filmjeiért felelős Julia Stuart szerint csak tovább növeli majd a hobbi iránti keresletet.

Biztos vagyok benne, hogy a méhészet meglehetősen menővé fog válni, köszönhetően az olyan hírességeknek mint David Beckham, Scarlett Johansson vagy a filmünkben szereplő Jason Statham. Ez egy csodálatos kapcsolat kezdete a természettel

– vélekedett a szakember, aki kiemelte, Statham ráadásul nemcsak eljátszotta, hanem valóban meg is tanulta, hogyan kell a kaptárak mellett dolgozni. 

A tanulmány ezt a természettel való kapcsolatot szintén megvizsgálta, a kutatásban résztvevők 58 százaléka szereti azokat a hobbikat, amelyek a szabadban űzhetők, mivel úgy vélik, ez hozzájárul a megfelelő mentális egészséghez. Közülük minden második személy számára fontos tényező, hogy ezeknek az aktivitásoknak köszönhetően egy kicsit fittebbé válhat, 37 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy ezek a hobbik segítenek jobban összekapcsolni őket a természettel.

Az önkéntesek háromnegyede ráadásul úgy gondolja, hogy

ha többen találnának olyan hobbit, amely mások vagy a környezet hasznára válnak, a világ egy jobb hely lenne.

A már most is virágzó trendet Jason Statham filmje valóban tovább népszerűsítheti, ugyanis a tanulmány megállapította, hogy az emberek közel egyötöde választ magának olyan hobbit, amit egy filmben vagy egy sorozatban látott.

Ön méhészkedne a szabadidejében?

  • 623
    Szívesen belevágnék!
  • 185
    Van az a pénz, amiért méhek közelébe mennék.
  • 160
    Soha, inkább lemondok a mézről!

(Borítókép: Jason Statham A méhész című filmben. Fotó: Northfoto / Sky-SWNS)

Rovatok