Index Vakbarát Hírportál

Megölte volna a börtönőreit a rendőrgyilkos Fehér Norbert, az állam fizethet helyette

2024. január 18., csütörtök 07:27

Nem tudták, hogy mennyire veszélyes emberrel van dolguk, és a felszerelése sem volt megfelelő annak az öt börtönőrnek, akikre Fehér Norbert a cellájában támadt rá. A férfi egy csempedarabbal komoly sérüléseket okozott az őröknek, és úgy tűnik, ingyen meg is úszhatja a tettét. A vajdasági kommandós a legveszélyesebb rab jelenleg a spanyol büntetés-végrehajtási rendszerben.

2017 tavaszán hajtóvadászat indult Olaszországban Fehér Norbert, az Igor, az orosz álnévre hallgató férfi után. A szabadkai születésű kegyetlen gyilkos Spanyolországig jutott, és évek óta igyekszik megnehezíteni az ottani igazságszolgáltatás dolgát. A spanyol börtönökben még közel két évtizedig kell vendégeskednie, majd Olaszországba szállítják, ahol élete végéig a rácsok mögött kell maradnia az ítélet szerint. Addig is állandó szereplője marad a spanyol tárgyalótermeknek.

Fehér celláján 2021 tavaszán öt őr kopogott, hogy átkísérjék egy másik börtönbe, Teruelbe, ahonnan videókapcsolással jelentkezhetett volna be a tárgyalására. Igor, az orosz viszont felfegyverezte magát egy csempedarabbal és a védőfelszerelésbe bújt őrökre rontott. „Ingyen megúszom majd a halálotokat!” – üvöltötte a támadáskor, és úgy tűnik, egyelőre a tettéért csak évekkel kell fizetnie, pénzzel nem.

Milliókat kell az államnak fizetnie, helyette

51 500 euró, azaz több mint 19 és fél millió forint: ekkora fájdalomdíjat állapított meg a palenciai tartományi bíróság az ítéletében, amelyben az áldozatok fellebbezésének helyt adva úgy döntött, hogy a kártérítésről az államnak kell gondoskodnia, mint polgári jogi mellékkötelezettnek.

A kártérítést ugyanis az államnak kell kifizetnie, ha a közalkalmazottak munkájuk során sérülést szenvednek, és ha az alperes fizetésképtelenné válik.

A döntést felháborodva fogadták Fehér Norbert áldozatainak hozzátartozói, ők ugyanis nem kaptak semmilyen fájdalomdíjat az államtól. A bíróság a döntését ebben az esetben azzal indokolta, hogy azokban az esetekben a Fehér által megtámadott emberek meghaltak. Mint ismert, a férfi három embert, köztük két rendőrt és egy gazdát végzett ki az Andorrához közeli Albalate del Arzobispo település határában.

A palenciai büntetőbíróság emellett a szerb állampolgárságú férfit veszélyes eszközzel elkövetett testi sértés bűntette miatt négy év börtönbüntetésre ítélte.

Bár a büntetőjogi felelősség miatt nem volt tárgyalás, a polgári jogi rész megállapítása érdekében megtartották, amelynek eredményeképpen az öt sértett számára 2820 euró, 7260 euró, 3000 euró, 2700 euró és 35 720 euró, összesen 51 500 euró kártérítést állapított meg a törvényszék.

A legveszélyesebb rab Spanyolországban

Az ítélet Fehér tettének súlyosságán kívül egy másik tényre is rámutatott, mégpedig a felkészületlenségre, amikor a férfi áthelyezését intézték volna. Az ítéletben ugyanis kitértek arra, hogy a börtön vezetői tudták, hogy Fehér Norbert áthelyezésénél gondok adódhatnak, erről azonban nem szóltak az intézkedő őröknek. Egyikük éppen huszonhat órája teljesített szolgálatot, amikor a támadás történt, mert felettesei nem engedték haza. A védőfelszerelésük sem volt megfelelő, így emiatt is veszélynek voltak kitéve a kommandósok a bevetés alatt. 

A vajdasági gyilkos az egyik legveszélyesebb rab a spanyol börtönökben, személyesen is csak korlátozva jelenhet meg a bírósági tárgyalásain. Üvegparaván mögött kell végighallgatnia a tanúvallomásokat, mivel tartani lehet attól, hogy újabb támadásokat követ el.

A több mint egy hónapon át tartó hajtóvadászat alatt az erdőben található gyümölcsökön és tojásokon élt, miközben a mocsaras területeken aludt.

Hiába volt nyomában ezer olasz katona, csak az Ibériai-félszigeten érték utol. 

Fehér Norbert állítása szerint sosem kapott katonai kiképzést. Kezdetben  nyaralókat rabolt ki, volt bűntársai szerint nagyon szívós, jól bírja a szélsőséges körülményeket, hetekig elél az erdőben abból, amit talál. Szerbiában nemi erőszakért is körözték.

Olaszország első számú közellensége azután lett, hogy 2017 áprilisában a bevételért megölte egy budriói bár kocsmárosát, majd menekülés közben egy önkéntes mezőőrre támadt, aki a helyszínen életét vesztette. Fehér az őr társát is megsebesítette, de ő szerencsére túlélte. 

A nemzetközi körözés alatt álló Fehér Norbertet 2017 decemberében vették őrizetbe a kelet-spanyolországi Cantavieja közelében, miután autójával balesetet szenvedett. A férfinál három lőfegyvert is találtak, amelyekkel a spanyol rendőrség feltételezése szerint az őrizetbe vételét megelőző napon, Teruel közelében megölt két rendőrt és egy gazdálkodót.

(Borítókép: Fehér Norbert gyilkossági perének tárgyalásán a spanyolországi Teruelben 2021. április 14-én. Fotó: Europa Press News / Getty Images Hungary)

Rovatok