Index Vakbarát Hírportál

Igazi amerikai rémálmot mutat be a Netflix

2024. január 21., vasárnap 09:49

Csodás orvosi karrier, egy friss párkapcsolat és egy gyönyörű kertvárosi otthon – ez volt a megtestesült amerikai álom egy fiatal pár számára, ami alig pár hónap alatt vált rémálommá. A legsúlyosabb vádakkal kellett szembenézniük, a hangjukat alig hallotta meg valaki, miközben egy erőszakos bűnöző tovább szedhette áldozatait.

Kilenc évvel ezelőtt a világ talán leghihetetlenebb történetével állt elő egy férfi a rendőrkapitányságon. Aaron barátnőjét, Denise-t az ágyból rabolták el a párja mellől, a férfi mégsem tett bejelentést másnap délig a rendőrségen. A nyomozó előtt beszélt nyugtatóról, úszószemüvegről és váltságdíjról, de úgy tűnt, ezzel nem tudta megmozgatni a rendőröket. A hatóságok körében elindult a találgatás: Aaron megölte a barátnőjét, vagy Denise-t inspirálta Ben Affleck klasszikusa, a Holtodiglan című film?

A Netflix a napokban mutatta be a két fiatal szívbemarkoló történetét Igazi amerikai rémálom címmel. Igazságot talán sosem fognak szolgáltatni az ügyükben, de most először volt alkalmuk elmondani a történetet, ami miatt egész Amerika ujjal mutogatott rájuk és a halálukat kívánták.

Gyilkos vagy áldozat?

2015 márciusában Aaron Quinn arra ébredt, hogy valaki nyugodt hangon közli vele: feküdjön hasra, majd gyógyszereket fecskendezett a testébe. Nem ismerte fel a hang gazdáját, mindössze arra emlékezett, hogy leragasztott úszószemüveget tett rá a támadó, majd 15 ezer dolláros váltságdíjat követelt a párjáért, Denise Huskinsért cserébe. Az ismeretlen még azt is közölte, hogy nem is a szép szőke nőt akarta elrabolni, hanem Aaron exét. A nőt ezután Aaron autójának a csomagtartójába tette és elhajtott vele. Ő maga csak dél körül tért magához, és azonnal próbálta előteremteni a pénzt. Kétségbeesésében végül a rendőrséghez fordult, és ezzel elkezdődtek a bonyodalmak.

A streamingszolgáltató dokusorozatában végignézhetjük a rendőrségi kihallgatáson készült videófelvételeket. Az aprócska szobában először egy nyomozónak meséli el a történteket Aaron, majd az egyenruhás közli vele, hogy nem hisz neki, és mindent meg fog tenni, hogy bebizonyítsa: a férfi megölte a barátnőjét.

A háromrészes minisorozat elején kiderül, hogy Aaron fizioterapeutaként dolgozott egy kórházban a párjával és az exével is. Aaron és volt menyasszonya, Andrea szakítottak ugyan, de kezdetben a férfi még próbálta újrakezdeni a kapcsolatot. Üzenetekkel bombázta a nőt, de az nem akarta visszafogadni őt.

A kihallgatás után egy FBI-ügynök is megjelent, hogy hazugságvizsgálatot végezzen rajta, majd közölte vele, hogy csúnyán elbukott a teszten. Aaron Quinn ekkora már teljesen összeroppant, gyilkossággal vádolta őt a rendőrség, és az egyetlen, aki hitt nekik, az az ügyvédje.

Ekkor váratlanul, 48 órával az eltűnés után, az otthonától mintegy 650 kilométerre felbukkant a keresett nő.

Denise-t Huntington Beach egyik utcáján rögzítette a térfigyelő kamera, ahogy napszemüveggel eltakart arccal sétál a szülei háza felé. Ezen a ponton a rendőrökben felmerült a gyanú, hogy csak a bolondját járatja velük az eltűntnek vélt nő, akit megihletett Ben Affleck Holtodiglan című filmje. A hollywoodi produkció története szerint egy férfi bejelentést tesz a rendőrségen, hogy a feleségét elrabolták, miközben a nő csak megjátssza az eltűnést, hogy így álljon bosszút a csalfa férjen. A férfit végül már gyilkossággal vádolja mindenki, aki ismeri a történetüket, de egy nap a feleség hazatér, és a történtekkel egymást kezdik zsarolni. A filmet a történtek előtt egy évvel, 2014-ben mutatták be a mozikban. 

Magát buktatta le a támadó

A történteket innentől Denise elmesélése alapján ismerhetik meg a nézők, aki a mai napig csak könnyes szemekkel tud visszaemlékezni arra a két napra. A nőt ugyanis elrablója többször is megerőszakolta, ráadásul ez nem először történt meg a nővel. Segítséget egyik esetben sem kapott. Az emberrabló megfenyegette, hogy nem beszélhet a szexuális aktusokról a rendőrségnek, különben a családján fog bosszút állni. Denise végül ügyvédje tanácsára mégis hosszan beszélt ezekről is a kihallgatásán, majd egy kórház ápolói tanúsították, hogy a nemi erőszak nyomát megtalálták és bizonyítható az állítása.

A nyomozás azonban továbbra sem az emberrablásról szólt, hanem a hamis vád gyanúja miatt zajlott. Még azok után is, hogy az elrablók képeket és e-maileket küldtek a sajtónak arról, hogy megerősítsék a nő állításait. Kiderült, hogy az FBI ügynökeként eljáró nyomozónak Aaron exével, Andreaval viszonya volt, ám ezt a szövetségi hatóság nem találta kifogásolhatónak. A gyűlöletcunami egyre csak erősödött a pár irányába, többen a halálukat kívánták, amíg nem történt egy betörés tőlük 65 kilométerre.

A kaliforniai Dublin egyik családi házából érkezett a segélykérés, miszerint valaki megpróbál elrabolni egy 22 éves lányt. Az ismeretlen ugyanolyan módszerrel tört be a családhoz, majd az apa ellenállásának és a gyors rendőri intézkedésnek köszönhetően a fiatal lányt sikerült megmenteni. A betörő ezúttal elkövetett egy hatalmas hibát, otthagyta a telefonját. A mobil alapján hamar sikerült megtalálni a hétvégi házat, ahol egy Matthew Muller nevű volt tengerészgyalogos élt, és tartotta fogva Denise Huskinst két napon át. A helyszínen a dublini rendőrség egyik nyomozója megtalálta a leragasztott úszószemüveget, benne Denise hajszálával. Kiderült, hogy a jogi végzettséggel rendelkező veterán korábban többször is rárontott a környéken élő nőkre.

Denise és Aaron a történtek után is együtt maradtak, összeházasodtak, és azóta két gyerekük is született. Matthew Mullert negyven év börtönbüntetésre ítélték, de több szexuális zaklatása miatt sem indult ellene eljárás. A mai napig nem tudni, hogy a férfi miért akarta eredetileg Andreát elrabolni.

A nyomozó, aki a felelősséget Aaronra próbálta terelni, ugyanabban az évben kitüntetést kapott, mint az év rendőre.

Az ügyészség vádiratából kiderült, hogy az FBI-ügynök blöffölt Aaron meghallgatása közben, ahogy nem tüntették fel azt sem, hogy Denise erőszak áldozata lett abban a két napban. Az ügyben eljáró rendőröket nem vonták felelősségre, a családdal sikerült peren kívül megegyezniük. 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Denise Huskins ügyvédjével, Doug Rappaporttal és férjével, Aaron Quinnel egy sajtótájékoztatón 2016. szeptember 29-én. Fotó: Paul Chinn/The San Francisco Chronicle via Getty Images)

Rovatok