Index Vakbarát Hírportál

András herceg Jeffrey Epstein videói miatt kerülhet bajba

2024. január 22., hétfő 15:50

Egy volt rendőr, John Mark Dougan azt állítja, olyan felvételek vannak a birtokában, amelyeket Jeffrey Epstein birtokán készítettek, és vélhetően rajtuk szerepel András herceg is.

Loretta Preska New York-i bíró rendelkezése alapján január elejétől kezdték el nyilvánosságra hozni az Epstein-aktákat, amelyek Virginia Roberts Guiffre és Ghislaine Maxwell perének hozadékaként keletkeztek. Mint ismert, a 2019-ben a börtönben elhunyt Jeffrey Epstein madame-jának tartott Maxwellt – aki jelenleg börtönbüntetését tölti – még 2015-ben perelte be rágalmazásért Guiffre. Az ügyben több mint 170 ember tett vallomást, és a bíró úgy határozott, hogy a felhalmozódott 900 oldalnyi bírósági iratot fokozatosan közzéteszik. 

A dokumentumokban többek között szerepel Bill Clinton, Donald Trump, Michael Jackson, illetve a királyi család kegyvesztett tagja, András herceg, akit Virginia Roberts Guiffre még 2022-ben vádolt meg szexuális zaklatással, majd végül sikerült peren kívül megegyezniük. Úgy tudni, 12 millió fontos kártérítésről szólhatott az ügylet. András herceg neve legalább hetvenszer merül fel az Epstein-aktákban, többek között azzal gyanúsították meg, hogy orgián vett részt. Sőt, az egyik áldozat, Sarah Ransome korábbi elmondása szerint Jeffrey Epstein videókat készített a fiatal lányokról a magánszigetén. Ezeken a felvételeken pedig rajta lehetnek ismert személyek is, köztük Bill Clinton és a királyi sarj. 

Mint megírtuk, Epstein kilenc áldozatának ügyvédje, Spencer Kuvin arra szólította fel az FBI-t, hogy tegyék közzé az Epstein floridai birtokán lévő térfigyelő kamerák felvételeit, amelyeken a herceg is szerepelhet. A jogász kiemelte, az üzletember minden birtokán, minden szobában volt ilyen készülék, ami a nap 24 órájában működött. Hozzátette, hogy az Epsteint övező botrány kirobbanásakor a hatóságok lefoglalták ezeket a felvételeket, amelyeket most ideje nyilvánosságra hozni, mivel az embereknek joguk van tudni, pontosan mi történt. 

Átsétáltam Jeffrey Epstein otthonán, miután végrehajtották a házkutatási parancsot, és számos hiányzó kamerát és számítógép-merevlemezt vettem észre, ezen információk nagy részét az FBI nemcsak Palm Beachen, hanem a Virgin-szigeteken és Manhattanben is lefoglalta. Hol vannak a videók? Ezt látnia kell a lakosságnak

– mondta a TMZ-nek.

Az egyik áldozat, Sarah Ransome 2016-os vallomása szerint az üzletember titokban szexvideót vett fel András hercegről, Richard Bransonról és Bill Clintonról, mivel csúcstechnológiás kamerákkal szerelte fel birtokait. Ahogy a bírósági dokumentumokban olvasható: „Amikor egy barátom szexuális kapcsolatba lépett Clintonnal, András herceggel és Richard Bransonnal, Jeffrey [ezt] minden alkalommal videóra vette. Hál’ istennek sikerült megszereznie néhány felvételt a szexvideókból, amelyeken egyértelműen azonosítható Clinton, András herceg és Branson arca, akik szexuálisan érintkeztek vele”. Ransome azt is elmondta, egy barátja 2008-ban elment a rendőrségre, hogy jelentse a történteket, de ennek nem lett semmi következménye.

Bár a fiatal lány később visszavonta az állításait, mondván, csak ő találta ki a szalagok létezését. Ám nemrég a Good Morning Britain című műsorban azt nyilatkozta, kénytelen volt hazudni, mivel Maxwellék a családját fenyegették. Mint kiemelte, kiáll amellett, amit korábban mondott, és kész tanúskodni a bíróság előtt. Az előbbi, szexvideókkal kapcsolatos elméletet támaszthatják alá egy volt rendőr, John Mark Dougan által elmondottak, aki a Sunnak kifejtette, néhány felvétel a birtokában van.

Nem merte megnézni

John Mark Dougan jelenleg Oroszországban él, még 2009-ben vonult vissza, miután a floridai rendőrség korruptságára felhívva a figyelmet besúgónak állt. Ennek következményeképp az FBI razziát tartott az otthonában, és elkobozták a számítógépét, köztük a merevlemezt is, amely azokat a felvételeket tartalmazza, amiket az üzletember titokban rögzített. A merevlemezt néhai barátja, Joe Recarey, a Palm Beach-i rendőrség nyomozója adta át neki – aki Epstein ügyében nyomozott, amikor 2006-ban letartóztatták – biztonsági okokból, illetve engedélyezte, hogy Dougan másolatot készítsen róluk. Ahogy a férfi kiemelte, addig nem is kerített nagy feneket a merevlemeznek, amíg az FBI nem kopogtatott az ajtaján. Hogy elkerülje az üggyel kapcsolatban felmerülő jogi csatározást, Oroszországba költözött, 2017-ben pedig végül lehallgatással és zsarolással vádolták meg.

Dougan a The Sunday Times egy 2019-es jelentésére reflektálva kiemelte, az MI6-et aggodalommal tölti el, hogy odaköltözése után bizonyítékokat adhatott át az orosz kormánynak a királyi családdal kapcsolatban. Ahogy a férfi megfogalmazta, nem tudja, hogy a videókon András herceg is szerepel-e, mivel nem képes rávenni magát, hogy végignézze őket. Elmondása szerint ugyanakkor az FBI arról tájékoztathatta az MI6-et, hogy egy kompromittáló felvétel van a birtokában a hercegről. 

Addigra még meg sem néztem a merevlemez tartalmát, és utána is csak egy gyors pillantást vetettem rá, ami elég volt ahhoz, hogy megtudjam, nem akarom látni. A néhány videó, amit megnéztem, nagyon szemcsés volt, és nehéz volt azonosítani, hogy ki kicsoda. Állításom szerint viszont az FBI tudja, kik szerepelnek ezeken a videókon

– mondta Dougan.

A volt rendőrrel kapcsolatban korábban már felmerültek bizonyos aggályok, miszerint az említett szalagokat eljuttatta az orosz kormányhoz, ám a lapnak hangsúlyozta: soha senki nem kereste meg őt a videók miatt, és tagadja azokat a vádakat, hogy menedékjogot kapott volna a szexfelvételekért cserébe.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok