Index Vakbarát Hírportál

Rosszindulatú bőrrákja van a yorki hercegnének

2024. január 22., hétfő 07:51

Sarah Fergusonnál tavaly mellrákot diagnosztizáltak és meg is műtötték, most pedig egy helyreállító operáció következtében találtak a testén rosszindulatú elváltozást. Az orvosok még vizsgálják, hogy időben vették-e észre a melanómát.

Rosszindulatú melanómát diagnosztizáltak Sarah Ferguson yorki hercegnénél – írja a The Guardian.

A yorki hercegné testén a bőrrák egy agresszív formáját fedezték fel mindössze pár hónappal azután, hogy mellrákkal kellett megküzdenie. A 64 éves Sarah Ferguson szóvivője elmondta, hogy az orvosok több anyajegyet is eltávolítottak a hercegné testéről, ezek közül az egyikről kiderült, hogy rosszindulatú melanóma. Az orvosok most azt vizsgálják, vajon időben észlelték-e a betegséget.

A bőrgyógyásza kérte, hogy több anyajegyet is távolítsanak el és elemezzenek ki, miután a hercegné mellműtétjét követő helyreállító operáción esett át. A szóvivő elmondta, hogy a diagnózis ugyan megrázó, de a hercegné továbbra is jókedvű. Ferguson köszönetet mondott minden orvosnak. 

Fergusonnál tavaly diagnosztizáltak mellrákot: András herceg volt felesége egy rutinszűrésre ment, amikor megtalálták a daganatot a mellében. Egy műtéten is át kellett esnie, hogy eltávolítsák a 63 éves nő testéből a rosszindulatú elváltozást, és meg is operálták, azután egy magánkórházban kezelték, ahol évtizedek óta gyógyulnak a királyi család tagjai.

A hercegné a Teenage Cancer Trust nevű rák elleni küzdelmet szorgalmazó szervezet védnöke, 2019-ben fel is szólalt a Breast Cancer Foundation egyik gáláján. Ezt követően 2021-ben egy lengyelországi klinikát látogatott meg, ahol emlőeltávolításon átesett, lábadozó nőkkel találkozott.

Sarah Ferguson 1992-ig tartott ki András herceg mellett, majd négy évvel később kimondták a válásukat. A királyi címét megtarthatta a házasságuk végével is, de csak addig, amíg újra nem házasodik.

Rovatok