Index Vakbarát Hírportál

Kihúzta a gyufát az amerikai filmakadémia

2024. január 31., szerda 19:59

Nem Margot Robbie az egyetlen, akit mellőz az amerikai filmakadémia, az Oscar történelmében már számtalanszor előfordult, hogy egy-egy színész kiemelkedő alakítását nem jutalmazták díjjal, vagy még csak jelöléssel sem.

Egy héttel ezelőtt jelentette be az amerikai filmakadémia, hogy idén milyen filmek, illetve mely filmes szakemberek szállhatnak harcba az aranyszoborért. A legtöbb jelölést, tizenhármat az Oppenheimer kapta, amit a Szegény párák követ tizeneggyel, majd a Megfojtott virágok tíz, és a Barbie nyolc jelöléssel. Mint megírtuk, idén ismét lehet magyar nyertes, miután a legjobb látványtervezés kategóriában esélyes az Oscar-díjra Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák berendezője.

Nagy csinnadrattával járt ugyanakkor, hogy a jelöltek közül kimaradt a Barbie főszerepében feltűnő Margot Robbie, akit az alkotás egyik producereként ugyan jelöltek a legjobb film kategóriában, ám színésznői teljesítményét nem jutalmazta az amerikai filmakadémia. Ezzel kapcsolatban azóta a Barbie két másik szereplője is felszólalt, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölt Ryan Gosling, és női mellékszereplők között versenyző America Ferrera, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy Robbie-ról megfeledkeztek.

Margot Robbie mellett szintén kimaradt az idei Oscar-jelöltek közül a Megfojtott virágokban alakító Leonardo DiCaprio, aki a díjátadó előszobájának tekinthető két gálán, a Golden Globe-on és a Critics’ Choice Awardson is jelölve volt. Bár végül egyik díjat sem nyerte meg, a gesztus megvolt. DiCaprio eddigi pályafutása során hét Oscar-jelölést kapott, az elsőt 1994-ben a Gilbert Grape-ért, ám egyetlen aranyszobrát A visszatérőnek köszönheti – holott már a Titanicért vagy az Eredetért is járhatott volna neki. Azonban nem DiCaprio és Robbie az első színészek, akik hoppon maradtak. 

Hosszú a sor

Egy egész listát lehetne készíteni azon színészek neveivel, akiket eddig még egyszer sem jelölt az amerikai filmakadémia Oscar-díjra. Közéjük tartozik például Jim Carrey, aki az Ember a Holdon és a Truman Show filmekben nyújtott alakításával már kétszer érdemelt ki Golden Globe-ot – és összesen hétszer jelölték. Ide sorolható továbbá Idris Elba, aki a Luther sorozatnak köszönhetően már bezsebelt egy Golden Globe-díjat, illetve egy Emmy-jelölést. Nem volt esélye aranyszobrot nyerni eddig Richard Gere-nek sem, aki a Chicago című filmért egy Golden Globe- és SAG-díjat vihetett haza. Bár a színészt a legtöbben a Micsoda nő gazdag üzletembereként, Edward Lewisként ismerhetik, ezért az alkotásért semmilyen elismerést nem kapott – míg filmbeli partnere, Julia Roberts egy Golden Globe-ot és egy Oscar-jelölést is. 

Hasonló cipőben jár Hugh Grant, akinek a Sztárom a párom nevezetű film hozta el a világsikert. A Négy esküvő és egy temetésben játszott szerepe ugyan Golden Globe- és BAFTA-díjat jelentett számára, eddig nem nyűgözte le színészi játékával a filmakadémiát. Szintén így járt az ötszörös Grammy-díjas Steve Martin (bár 2014-ben kapott egy Oscar-életműdíjat), az Apád-anyád idejöjjönből ismert Dennis Quaid és a Primetime Emmy- és kétszeres Golden Globe-díjas Donald Sutherland, aki Az éhezők viadala-filmsorozatban Coriolanus Snow elnököt alakítja. A legmeglepőbb ugyanakkor, hogy az amerikai filmakadémia által mellőzött színészek közé tartozik a 2022-ben visszavonult, demenciával küzdő Bruce Willis is, aki a pályafutása során két Primetime Emmy- és egy Golden Globe-díjat érdemelt ki.

Nem ők kapták az elismerést

Az előbbiek mellett azon színészek sora is kifejezetten hosszú, akiket ugyan számtalanszor jelöltek már Oscarra, de végül sosem, vagy csak egyszer ítélték oda nekik a díjat. A színészek tekintetében a rekordot fej-fej mellett haladva Glenn Close és a néhai Peter O’Toole tartják. A legendás színésznőnek eddig nyolcszor nyílt alkalma aranyszobrot nyerni, legutóbb 2021-ben a Hillbilly Elegy filmmel, bár Golden Globe-, Emmy- és Tony-díjból három is jutott neki. Eddigi hat Oscar-jelöléséből egyet se tudott még díjra váltani Amy Adams, aki az Érkezés című sci-fiért még jelölést sem kapott, míg a film összesen nyolc kategóriában volt esélyes a díjra. 

Glenn Close-hoz hasonlóan Warren Beatty is hozzászokhatott már ahhoz, hogy az Oscar-gálán nem az ő nevét tartalmazza a boríték, mivel produceri, írói és színészi munkássága eddig 14 jelölést eredményezett, amelyek közül végül csak egyet nyert meg ténylegesen, 1981-ben a Vörösökkel – és 2000-ben megkapta a Irving G. Thalberg-emlékdíjat. Idén pedig először térhet haza aranyszoborral Bradley Cooper, aki a legjobb film, eredeti forgatókönyv és színész kategóriákban versenyez, eddig összesen 12 jelölést kapott.

A teljesség igénye nélkül többek között az alábbi színészek sem tudták még díjra váltani valamelyik jelölésüket:

Rovatok