Index Vakbarát Hírportál

A nők tényleg nehezebben viselik a szakítást és a válást, mint a férfiak?

2024. február 12., hétfő 07:39

Hiába a puccos esküvő és a mézes hetek bódító érzése, a boldogító igen évekkel később könnyedén válhat keserű nemmé. A válás ugyan a legtöbb esetben mindkét felet érzékenyen érinti, ám a nők sokkal nehezebben viselik és találnak új partnert maguknak, mint a férfiak.

Egy hozzánk közel álló személytől egyik napról a másikra elszakadni sem egyszerű, nemhogy elengedni azt, akibe szerelmesek vagyunk – így egy szakítás vagy egy válás érthetően a legtöbb esetben padlóra küldi az embert. 

A szerelmi csalódás persze nem válogat a nemek között, sok férfi és nő is összeomlik egy-egy ilyen történést követően. Úgy tűnik azonban, az egyik nem mégis nehezebben viseli, ha újra az egyedülállók táborát erősíti. 

Egy új tanulmány szerint ugyanis a nők nehezebben alkalmazkodnak ahhoz, ha egy kapcsolat felbomlik, mint a férfiak.

Az 50 és 70 év közötti emberek körében végzett vizsgálat nyomon követte az antidepresszánsok használatát azok között, akik kapcsolatuk felbomlásán, váláson vagy komoly gyászon mentek keresztül a kutatás kitűzése előtt. 

A nők több antidepresszánst szednek, komoly kockázat a depresszió

A vizsgálat eredményei megmutatták, hogy bár mindkét nem képviselőinél nőtt az antidepresszánsok használata – a szakítást vagy válást megelőző, és az azt követő időszakban egyaránt –, a nők még így is magasabb arányban nyúltak a tablettákhoz, mint a férfiak. 

A népesség elöregedése miatt a magas jövedelmű országokban egyre gyakoribb a „szürke válás”, azaz az 50 éves kor feletti szinglivé válás, az érintettek pedig sokszor már később sem találnak újra párra. A jelenség elnevezése az ősz, azaz szürke hajból származik. A hirtelen magányossá válók körében a depresszió is viszonylag gyakori, az 55 év felettiek akár 15 százaléka is tapasztal ilyen jellegű tüneteket a szakítás után.

Mindeddig azonban kevés tanulmány foglalkozott a válás és a kapcsolat felbomlása, a gyász vagy éppen egy új kapcsolat antidepresszáns-használatára gyakorolt hatásaival. Talán ezen lelkesedett fel a kínai Csungkingi Orvostudományi Egyetem kutatócsoportja is, amely 1996 és 2018 között nyomon követte az antidepresszánsok használatának szokásait 228 ezer ember bevonásával. 

A megkérdezett önkéntesek 37 százaléka gyászolt, egyharmaduk elvált, 30 százalékuk pedig szakított az élettársával. Az elemzés kimutatta, hogy

az antidepresszánsok használatának valószínűsége a férfiaknál 5,5 százalékkal, míg a nőknél 7 százalékkal nőtt a szakítást vagy a válást követő három hónapban.

A válás előtti hat hónapban ráadásul mindkét nemnél nőtt a szerhasználat  – a férfiaknál 5, a nőknél 7 százalékkal. A később szakítást átélő nők azonban jelentősen megnövelték az antidepresszánsok használatát már az eseményt megelőző négy évben is.

És hogy mi történt a szakítást követően? Az antidepresszánsok használata a férfiaknál egy éven belül a szakítás előtti 12 hónapos szintre esett vissza. A nőknél ez a szakítást követően szintén csökkent kismértékben, egy év elteltével azonban ismét növekedni kezdett. 

A férfiak nagyobb valószínűséggel találnak új párt

Ugyan a legtöbb 50 év feletti önkéntes arról számolt be, tartanak attól, hogy ebben a korban már nincs esélyük új párt találni, a tanulmány azt is megállapította, hogy a gyászt, a válást vagy a szakítást követő két-három éven belül a résztvevők negyede, azaz 53 ezer alakított ki párkapcsolatot.

A kutatók szerint így tulajdonképpen a szituáció nyertesei a férfiak, hiszen a számok azt mutatják, hogy

nagyobb valószínűséggel találtak új partnert, mint a nők.

A Journal of Epidemiology and Community Health című folyóiratban megjelent tanulmányt készítő kutatók kiemelték, hogy az eredmények „összefüggnek azzal a ténnyel, hogy a házasság vagy kapcsolat felbomlásának káros hatásai a mentális egészségre nézve nagyobb mértékben hárulnak a nőkre, mint a férfiakra”.

A nemek közötti különbségek a családi szerepekben, a felelősségben és a gazdasági státuszban gyakran adnak magyarázatot arra, hogy a szakításnak miért van károsabb hatása a mentális egészségre a nőknél, mint a férfiaknál

– idézi a Daily Mail a szakembereket.

Egy másik kutatásból kiderült, hogy a nők háztartásának jövedelme kétszer annyival csökken a válást követően, mint a férfiaké. A Legal & General Retail által készített tanulmány szerint a nők háztartásának jövedelme 41 százalékkal lett kevesebb a válást követő évben, míg a férfiaké 21 százalékkal. A kutatás azt is kimutatta, hogy a nők nagyobb valószínűséggel szembesülnek pénzügyi nehézségekkel a válás után, és nagyobb az aggodalmuk az alapvető költségek fedezése miatt, mint a másik nem képviselőinek. 

(Borítókép: Murat Deniz / Getty Images)

Rovatok