Index Vakbarát Hírportál

A legismertebb gyereksztár, aki nem is tudja, hogy tehetséges

2024. február 23., péntek 15:15

Betöltötte 30. életévét Dakota Fanning, aki sokunknak az Alkonyat-filmekből és a Világok harcából lehet ismerős. Már gyerekként belecsöppent az iparba, és olyan színészek oldalán játszhatott, mint Denzel Washington vagy Tom Cruise, ám jelenleg is a legfoglalkoztatottabb színésznők közé tartozik.

Dakota Fanning csak ma lett 30 éves, így joggal gondolhatnánk, hogy viszonylag friss arcnak számít a filmiparban, a valóságban azonban még csak hatéves volt, amikor megkapta első szerepét.

Az amerikai Georgia államban született színésznőt gyakran keverik össze húgával, a szintén ezen a pályán mozgó Elle Fanninggel – aki nagyon hasonlít rá. Idősebb Fanning pályája legelején egy reklámban tűnt fel, ami kikövezett úton vezette el őt a sikerig. Elsőként több sorozatban, köztük a Jóbarátokban, a CSI-ban és a Vészhelyzetben kapott vendégszerepet, majd végül a Harmadik típusú emberrablások című szériában már főszerepet szántak neki.

Filmes karrierje a Nevem Sam című alkotással kezdődött, színészi játéka több díjat is eredményezett a számára. Ekkor figyelt fel rá igazán Hollywood, sorra kapta a felkéréseket, így a színésznő a családjával együtt Los Angelesbe költözött. Ebben az időben feltűnt többek között a Minenütt nőA macska – Le a kalappal! és a Nagydumás kiscsajok című filmekben. Ahogy azonban 10 éves lett, sokan aggódni kezdtek, hogy továbbra is meg tudja-e őrizni a báját, ami gyerekszínészként a sajátja volt. 

Fanning ma is nagyon népszerű

A színésznő hamar bebizonyította, hogy nincs ok az aggodalomra, miután előbb a Bújócska, majd a Steven Spielberg által rendezett Világok harcában is játszott. A rendező korábban úgy nyilatkozott: Fanningnek van egy különleges adottsága, mégpedig hogy fogalma sincs róla, milyen tehetséges, és milyen gyorsan képes átélni egy szituációt úgy, hogy az hiteles, valósághű legyen.

Bár Fanning az egyik legkeresettebb gyereksztárként kezdte, mára sem halványodott a népszerűsége, és szinte minden évben megjelenik olyan produkció, amiben szerepet kap. Láthattuk őt már az Alkonyat-filmekben, a Malac a pácban című alkotásban, legutóbb pedig A védelmező 3.-ban.

Ha további érdekességeket szeretne megtudni a ma 30. születésnapját ünneplő Dakota Fanningről, töltse ki az alábbi kvízünket!

 

Rovatok