Index Vakbarát Hírportál

Már több mint 135 milliót vert el öltönyökre III. Károly

2024. április 30., kedd 20:08

A brit királyi család tagjainak öltözködéséből, illetve akár az általuk lakott paloták berendezési tárgyaiból ítélve úgy tűnhet, a família visszafogottabb életet él, és nem feltétlenül törekszik a luxusra, ám a valóságban súlyos milliókat költenek el – pláne ha ruhákról van szó.

Az Európa arisztokrata famíliái közül legismertebb brit királyi család tagjai az átlagéletet élő emberekhez viszonyítva nem mindennapi keretek között mozognak. Bár hozzá kell tenni, hogy arról nem sok tudomásunk van, hogyan zajlanak a mindennapok a palota falai mögött, hacsak nem az alkalmazásukban álló dolgozók vagy maguk a családtagok nem adnak erről kellő felvilágosítást. Harry herceg tavaly megjelent memoárjából, illetve a netflixes sorozatból tágabb képet kaphattunk arról, hogyan kell elképzelnünk a királyi családban való létet, ahogy korábban nem egy alkalmazott nyilatkozott már ebben a témában. Arra viszont kevés rálátásunk volt eddig, mennyi pénzt költenek ruházkodásra, vagy arra, hogy luxusjárgánnyal járjanak.

Anna hercegnő elmondása szerint a királyi háztartás leginkább a régimódi hannoverihez közelít, ami nem festi le hűen az életstílusukat. Úgy tudni, a család arra sarkallja az alkalmazottakat, hogy a lehető legkedvezőbb áron szerezzenek meg számukra bizonyos szolgáltatásokat, illetve az utolsó pillanatig húzzák a számlák kifizetését. A dolgozóktól engedelmességet várnak el, a palota egyik korábbi beosztottjának állítása szerint pedig meglehet, hogy „a királyi családnak nincs mindig igaza, de soha nem téved”. Ragaszkodnak a részletekre való odafigyeléshez, amelynek részét képezi az is, hogy az alkalmazottaknak tisztában kell lenniük a királyi család tagjainak szokásaival. 

III. Károly feleségével, Kamilla királynéval kapcsolatban például arra kell ügyelniük a lakájoknak, hogy mivel szeret dohányozni, minden helyiségben legyen cigaretta egy ezüsttartóban. Sőt, figyelniük kell, hogy a gyufásdoboz is kéznél legyen, függőleges helyzetben, és az egyik gyufaszálat félig ki kell húzniuk, hogy akkor is elérje a királyné, amikor épp sötét van a szobában, így nem kell villanyt kapcsolnia. Amikor pedig a királyi család szórakoztatására érkeznek bizonyos előadók, egy hétoldalas dokumentumot adnak át nekik, amelyben útmutatót kapnak annak kapcsán, hogyan kell viselkedniük a família tagjaival. Azt például előre leszögezik, hogy a palotában nem szabad nekidőlni semmilyen asztalnak vagy korlátnak, illetve az öltözködésre szintén komoly előírások vonatkoznak. A férfiak nem viselhetnek olyan csokornyakkendőt, amelyet nem ők kötöttek meg, és az érkező vendégek semelyike nem szólhat közvetlenül a királyi család tagjaihoz, hacsak ők nem szólítják meg őket. 

A Daily Mail közlése szerint mindemellett amiatt is előnyös helyzetben vannak a família tagjai, mivel bizonyos termékekhez hamarabb jutnak hozzá. A Hatchards könyvkiadó például rendszerint elküldi a palotába azon könyvek másolatát keményfedeles példányban, amelyek a közeljövőben fognak megjelenni, ráadásul több darabot. A lap szerint ugyanez vonatkozik a filmekre, így a cégek még a megjelenés előtt továbbítják az elkészült produkciókat, hogy az uralkodó megnézhesse őket. Mint írják, szigorú a szabályozás abban az esetben is, ha a királyi család egyik tagja elutazik. Amikor András herceg helikopterre ül, öt kilométeres körzetben semmilyen repülőgép nem lehet a levegőben. A légiforgalmi irányítók ezt „láthatatlan lila folyosónak” nevezik.

Milliókat költenek ingre és öltönyre

A lakájoknak mindemellett meg kell tanulniuk, hogyan kell bekötni a királyi család tagjainak cipőfűzőjét, mivel azok az adott lábbelitől függően keresztben vagy egyenesen köthetőek be. Sőt, figyelniük kell arra, hogy a cipő levétele után a fűzőket kiszedjék, majd kivasalják. Egyes információk szerint az inasok egy listát vezetnek arról, hogy ki, mikor, hol, milyen ruhában tűnt fel, így elkerülve, hogy esetleg egymás után kétszer ugyanazt az öltözéket viselje valaki. A Buckingham-palotában, közvetlenül III. Károly lakosztálya felett található egy fodrászat, ahol heti egyszer rendbe teszik a frizuráját. Viszont nem a király az egyetlen, akinek nem kell kitennie a lábát a házból, ha valamilyen szolgáltatásra van szüksége, mivel Kamilla királyné is csak akkor hagyja el a palotát orvosi kezelés céljából, ha épp fogorvoshoz kell mennie. Ellenkező esetben az orvosokat és az ápolónőket mindig oda hívják, ahol éppen tartózkodik. Amennyiben pedig a királyné valahova hivatalos, öt perccel a megérkezése előtt értesítik az illetékeseket, hogy mire odaér, az ajtó már nyitva fogadja. Ez anno II. Erzsébet idejében is így volt, a királynő soha életében nem csengetett be sehova. 

A brit lap az előbbieken felül a királyi család életstílusához köthető piszkos anyagiakról is beszámolt, kiemelve, Anna hercegnő egy 160 ezer fontot, azaz jelenlegi árfolyamon 73,2 millió forintot, érő Bentley-vel furikázik, amit bérel. Ennek költsége havi háromezer fontra, vagyis 1,3 millió forintra jön ki, ami egy engedményes ár, mivel ezer fontot (458 ezer forintot) elengedtek belőle. A hercegnőről érdemes tudni, hogy nem szereti, ha fuvarozzák egyik helyről a másikra, imád vezetni, és még a férjének sem hagyja, hogy ő üljön a volánnál. Hasonlóan nagy kiadásokkal lehet találkozni, ha III. Károly öltözködését vesszük alapul. Az uralkodó öltönyei – amelyekből vagy hatvan van a birtokában – egyenként több mint ötezer fontba (azaz jelenlegi árfolyamon 2,2 millió forintba kerülnek), míg a kézzel készült ingjei darabonként ezer fontot (458 ezer forintot) érnek, és összesen kétszáz darab lóg belőlük a szekrényben. Az utóbbi két adatot figyelembe véve hamar kiderül, hogy eddig csak a király öltönyeire és ingjeire költhettek el összesen minimum 200 millió forintot – jelenlegi árfolyamon ez az összeg egyébként közel 230 millió forintra jön ki, de feltételezhető, hogy ez a ruhamennyiség évek alatt gyűlt össze.

A nyakkendőgyűjteménye még ennél is nagyobb, több mint ötszáz van a tulajdonában, bár az nem derült ki, ezek mennyibe kerültek. Sőt, van egy katona, akinek az a feladata, hogy minden nap kifényesítse III. Károly cipőjét – ötven pár lábbelije van, amelyek egyenként több mint kétezer fontba, 915 ezer forintba kerülhettek, és a Lobb of St James’s készíti őket. A királynak még az alsóneműje is selyemből van, amit mindig kézzel mos ki egy szobalány, mivel sem az általa, sem a Kamilla királyné által viselt ruhákat nem szabad mosógépbe rakni. II. Erzsébet egy másik fiával, Eduárd herceggel kapcsolatban ugyanakkor nyugtalanító híresztelések keltek szárnyra korábban, miszerint azért rúgott ki egy inast, mert az nem várta őt a háznál, így neki kellett kinyitnia a kocsi ajtaját. A sofőrjével szemben pedig olyan elvárásai vannak, hogy mindig nézzen előre, akkor is, amikor a jármű éppen áll. 

Sok az előírás

A família tagjainak mondhatni az egész élete keretek közé van szorítva, szabályok hosszú sorának kell megfelelniük. A fő szabály az, hogy a trónöröklési sorrendben egymás után következők biztonsági okokból nem utazhatnak együtt, az Egyesült Államokban is ugyanez vonatkozik az elnökre és az alelnökre, akik mindig külön autóval mennek. Kivételt képeznek a csecsemők és a kisgyermekek, ezért láthattunk fényképeket Vilmos hercegről és Katalin hercegnéről, amint egy repülőn utaznak mindhárom gyerekükkel, viszont ez meg fog változni, amint György herceg eléri a tinédzserkort. A házastárs pedig mindig az uralkodó háta mögött közlekedik, mivel ő házasodott be a családba, így emiatt ment Fülöp herceg mindig pár lépéssel II. Erzsébet mögött.

Ezenfelül mindenkinek tiszteletet kell mutatnia az uralkodó felé, vagyis a nők pukedliznek, míg a férfiak meghajolnak. A család női tagjainak szem előtt kell tartaniuk, milyen körömlakkot viselnek. A vörös, élénk színek szóba sem jöhetnek, viszont az áttetsző vagy nude, azaz bőrszínű árnyalatok már beleférnek. A lényeg, hogy minél természetesebbnek hasson. Az viszont, hogy a hölgyek hogyan ülnek, rájuk van bízva. Azok, akik szoknyát viselnek, a legtöbb esetben a térdüket és a bokájukat szorosan összetartják. II. Erzsébet ezt úgy oldotta meg, hogy egyik bokáját a másik mögé tette, Katalin hercegné viszont a térdeit és a bokáit összeérintve tartja ferdén a lábát ülés közben. Különböző szabályok vonatkoznak arra is, hogy a hivatalos eseményekre miképp kell megérkezniük a családtagoknak. Fontos a sorrend, ami aszerint alakul, hogy ki foglal el előbbi helyet a trónöröklést nézve, ami ebben az esetben úgy néz ki, hogy minél fontosabb személy valaki, annál később érkezik. 

Egy zacskó vérrel utaznak

Az előbbiekben említetteken felül érdekesség lehet még az a tény, hogy a királyi család tagjai, amikor úton vannak, visznek magukkal saját innivalót, amit szeretnének elkortyolgatni – ezzel kikerülve, hogy valaki megpróbálja megmérgezni őket. Ha körútra indulnak, sokféle ételt és italt megkóstolnak, ami nagy aggodalomra ad okot biztonsági szempontból. Pont emiatt dönthetett úgy III. Károly és Kamilla királyné, hogy ők inkább kedvenc italaikkal együtt utaznak. Míg a király többnyire gin-tonicot fogyaszt, a királyné a vörösbor mellett teszi le a voksát. A mérgezés mellett az egyes betegségekre szintén gondolnak, amelyeket egy utazás során elkaphatnak. Emiatt kellett még egykor magával vinnie egy zacskó vért II. Erzsébet királynőnek a poggyászában, hogy ha esetleg vészhelyzetbe kerülne és vérre lenne szüksége, legyen kéznél. Mindig vele tartott egy orvos is, aki baj esetén a segítségére lett volna. Ugyanez a protokoll áll fenn repülés esetén az uralkodót és a trónörököst, Vilmos herceget illetően.

Továbbá létezik olyan előírás, amelyet II. Erzsébet szabadalmaztatott, miután 1952-ben meghalt az édesapja, VI. György király. Akkor épp Kenyában tartózkodott egy körúton, így nem volt nála fekete ruha, amelyet a gyász jeleként felvehetett volna az Egyesült Királyságba való visszatéréshez. Amikor a gép leszállt Londonban, a fedélzetre vittek neki néhány holmit. Azóta hagyomány, hogy a királyi család tagjai akárhányszor elutaznak, mindenkinél kell lennie fekete ruhának arra az estre, ha valaki meghalna, amíg külföldön vannak.

(Borítókép: III. Károly 2021. november 5-én. Fotó: Jane Barlow / WPA Pool / Getty Images)

Rovatok