Index Vakbarát Hírportál

Kizárták Hollandiát az Eurovíziós Dalfesztiválról

2024. május 11., szombat 14:58

Hollandia nem vehet részt az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjén, ugyanis versenyzőjük, Joost Klein ellen nyomozás folyik. Az esetről egyelőre nem sokat tudni, csupán azt, hogy egy fotós és az énekes közt történhetett hevesebb nézeteltérés.

Joost Klein nem tudott megjelenni a dalverseny péntek esti zsűridöntőjén, élő szereplése helyett korábbi, elődöntős felvételét használták róla a műsor készítői. Ahogy arról a Deadline is beszámolt, ennek oka, hogy épp vizsgálat folyik Klein ellen egy színpadon kívüli incidens miatt.

A European Broadcasting Union (EBU) közleménye szerint:

A holland előadó idei Eurovíziós Dalfesztiválon történt incidensének ügyében még tart a nyomozás. Egyeztetések folynak továbbá az EBU és az AVROTROS, a részt vevő holland műsorszolgáltató között is.

A nyomozás idejére az EBU nem engedélyezte Klein fellépését a verseny péntek esti fordulóján, továbbá végleg ki is zárták őt az idei megmérettetésből.

Az információk szerint a fellépő az utolsó percben esett ki.

A színpadtechnika és a csapat már készen állt a pénteki fellépésre, épp rakták össze a díszletet, amikor jelezték számukra, hogy a holland produkció helyett a következő performansznak készítsék elő a terepet.

Vita és tüntetés

Joost Klein dala, az Europapa a 2024-es műsor egyik legnépszerűbb szerzeménye, amiről többen úgy vélték, jó esélye van akár a győzelemre is. A svéd műsorszolgáltató, az SVT információja szerint az előadó ügyében egy fotóssal való összetűzés miatt nyomoznak. Szinte semmilyen konkrétumot nem tudni az esetről, annyi bizonyos csupán, hogy a két fél között „fizikai vita” alakult ki. Hogy ez pontosan mit takar, nem tudni. Az EBU reméli, hogy a hatóságok hamar az ügy végére járnak a helyzet sürgősségére tekintettel.

A 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál azonban nem csupán a holland énekes esetével kell megbirkózzon. Sokan bírálták a versenyt, mivel engedélyezte Izrael részvételét a jelenlegi konfliktus ellenére is. A helyzetet tovább bonyolította, hogy az izraeli versenyző, Eden Golan egészen a döntőig jutott, ahol ma este fel is lép. A napokban majd 12 ezer ember gyűlt össze tüntetni Malmö (mintegy 325 ezer lakosú) városában, ahol a versenyt is tartják.

Rovatok