Index Vakbarát Hírportál

A fekete bárány, aki nemkívánatos személlyé vált a királyi családban

2024. május 19., vasárnap 06:20

Hat évvel ezelőtt mondta ki a boldogító igent Harry herceg és Meghan Markle, akiket ugyan akkoriban egy egész világ ünnepelt, mióta leváltak a királyi családról, már kevesebb támogatójuk akad. A királyi sarj a família fekete bárányaként él az Egyesült Államokban, és csak ritkán téved haza.

2018. május 19. nagy nap volt az Egyesült Királyság és az egész Nemzetközösség történelmében, mivel Vilmos herceg után a királyi család újabb ifja állt oltár elé. Harry herceg és Meghan Markle románca 2016-ban kezdődött, ám a király sarj nem sokkal később, 2017 novemberében jegyezte el párját. A herceg által tervezett jegygyűrű három gyémántból tevődött össze, amelyek közül kettő Diána hercegné magángyűjteményéből, egy pedig Botswanából származott. 

A pár boldogulását a kezdeti időszakban viszont igencsak megnehezítette, hogy a brit sajtó hol egyik, hol másik fél befeketítéséért dolgozott. Ahogy arról a netflixes sorozatukban korábban beszámoltak, többek között azt terjesztették az amerikai színésznőről, hogy a comptoni gettóból származik, illetve édesapja, Thomas Markle sem könnyítette meg a dolgukat, aki a sajtónak nyilatkozva tálalt ki. A szériában emellett felidézték, hogy az esküvő miatt Markle és Katalin hercegné kisebb összetűzésbe is keveredett a koszorúslányok ruhája miatt – majd később kibékültek. 

A ceremóniát a windsori kastély Szent György-kápolnájában tartották, amit milliók követtek nyomon a tévéképernyőkön. II. Erzsébet a felek házasságkötésének alkalmából a sussexi hercegséget adományozta oda unokájának, attól a pillanattól kezdve az Ő királyi fensége cím mellett egy sussexi rangot is kapott. Nászajándékként pedig megkapták a Frogmore Cottage-ot, ahol a királyi sarj az azt megelőző években is élt. Sussex hercege és hercegnéje 2020-ig a királyi család közfeladatot ellátó tagjai közé tartoztak, ám végül lemondtak kötelezettségeikről, és az Egyesült Államokba költöztek.

Döntésüknek – melynek hátterét a herceg önéletrajzi könyvében és a sorozatukban is ecsetelte – komoly következményei lettek, árulóknak lettek bélyegezve. Mindamellett, hogy a herceg elvesztette az Ő királyi fensége címet, kilakoltatták őket a Frogmore Cottage-ból, annak ellenére, hogy a házat a néhai királynő hagyta rájuk. Azóta, hogy a pár az Egyesült Államokba helyezte át székhelyét, és igyekeznek kiállni az igazukért – számos pert indítottak brit és amerikai lapok ellen –, különösen megromlott a kapcsolatuk a királyi családdal. A família zokon vette, amiért a herceg a nyilvánosság előtt teregette ki a szennyesüket, így mára kvázi persona non gratának számítanak a palotában.

A királyi sarj legutóbb az Invictus Games megalakulásának 10. évfordulója kapcsán járt a szigetországban, ám a rokonai nem voltak kíváncsiak rá, és kérdéses, hogy a jövőben ez változni fog-e. Amennyiben további érdekességekre kíváncsi Harry herceggel kapcsolatban, tippelje meg a válaszokat az alábbi kvízben, amellyel a házassági évfordulójáról emlékezünk meg. 

(Borítókép: Harry herceg 2021. április 17-én Windsorban, Angliában. Fotó: Victoria Jones - WPA Pool / Getty Images)

Rovatok