Index Vakbarát Hírportál

Obelix után most Asterixet vádolják szexuális zaklatással

2024. május 31., péntek 15:37

A filmvásznon egy generáció kedvence volt Asterix és Obelix mókás karaktere, a Gérard Depardieu és Édouard Baer által alakított páros azonban úgy tűnik, a filmvásznon kívül is nagy összhangban volt. Legalábbis ami a törvények megszegését illeti, biztosan, ugyanis Gérard Depardieu után most kollégájának is szexuális zaklatás vádjával kell szembenéznie – hat nő állításával szemben kell ártatlanságát bizonyítania. A színész összes fellépését törölték a kirobbant botrány miatt.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Gérard Depardieu-t április 29-én, hétfőn őrizetbe vették, miután szexuális zaklatás miatt beidézték a nyomozók a párizsi rendőrség III. kerületi irodájába. 

A fővárosi ügyészség hétfő este bejelentette, hogy a francia színészt „beidézték a büntetőbíróság elé” szexuális zaklatás vádjával, így 2024 októberében bíróság elé kell állnia. A színészt szabadon engedték – írta meg a francia bfmtv.com a párizsi ügyészség közleménye alapján.

A színésznek két olyan szexuális zaklatás miatt kell majd bíróság elé állnia, amelyeket a vádak szerint még 2021 szeptemberében követett el két áldozat sérelmére, a Zöld redőnyök című film forgatásán. 

Az Asterix és Obelix-filmekkel ismertté vált Depardieu népszerűsége a zaklatási vádak előtt az ukrajnai háború kirobbanása óta az oroszbarátsága miatt is jócskán megkopott, a renomévesztést pedig most kollégája, az Asterix & Obelix: Isten óvja Britanniát című 2012-es filmben Asterixet alakító Édouard Baer is megtapasztalhatja. 

A színészt ugyanis hat nő szintén szexuális zaklatással és bántalmazással vádolja. 

– írja a The Guardian

És hogy miért pont most? A Depardieu elleni vádak, amelyeket a 75 éves színész továbbra is tagad, hozzájárultak a metoo-vádak új hullámához Franciaországban az elmúlt hónapokban.

Ennek pedig komoly ára van. Ugyanis Baernek, aki a tavalyi Daaaaaali! című filmben Salvador Dali karakterét is eljátszotta, júniusban 15 alkalommal kellett volna szerepelnie egy show-ban a párizsi Antoine színházban, a kulturális intézmény azonban csütörtökön bejelentette, hogy az összes műsort törlik. 

Edouard Baert azzal vádolták, hogy 2013 és 2021 között hat különböző húsz év körüli nőt zaklatott az irodájában, valamint színházi előadások és rádiós fellépések közben. „Nem ismerem fel magamat a nekem tulajdonított szavakból vagy gesztusokból, de csak sajnálatomat tudom kifejezni amiatt, hogy viselkedésem kényelmetlenséget vagy fájdalmat okozott ezeknek a nőknek. Nem volt meg az intelligenciám, hogy felfogjam” – mondta Baer a Mediapart and Cheeknek adott nyilatkozatában.

A francia parlament ezen a héten külön meghallgatást tartott a filmiparban tapasztalható szexuális zaklatásról. Ez az egyike azon számos új törvényjavaslatnak, amelyek célja a visszaélések megakadályozása. 

A közelmúltban zajló vita kulcsfigurája Judith Godreche színész, aki két rendezőt azzal vádolt meg, hogy az 1980-as években – amikor még kiskorú volt – bántalmazták őt. Egy másik színész, Isild Le Besco szerdán bejelentette, hogy nemi erőszak miatt jogi panaszt nyújtott be ugyanazon rendező, Benoit Jacquot ellen. Jacquot tagadja az ellene felhozott vádakat.

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

(Borítókép: Édouard Baer és Gerard Depardieu a filmvásznon 2012-ben. / Fotó: Jean Marie Leroy / Getty Images Hungary)

Rovatok