Index Vakbarát Hírportál

Milliók lehettek szemtanúi a világtörténelem egyik legfontosabb eseményének

2024. június 2., vasárnap 12:42

71 évvel ezelőtt ezen a napon koronázták meg II. Erzsébet királynőt, aki 2022-ben bekövetkezett halála óta is a brit királyi család legkedveltebb tagjai közé tartozik. A jeles alkalomra emlékezve a koronázási hagyományok, illetve a szertartás különböző elemeivel kapcsolatban mérjük fel olvasóink tájékozottságát.

II. Erzsébet királynő hetvenéves uralkodásával bevonult a történelembe, és közel két évvel ezelőtt bekövetkezett halála miatt a britek többsége még mindig nagy űrt érezhet. Karizmatikus személyisége, humoros megszólalásai és kötelességtudata kivívta a kellő tiszteletet, így nem túlzás kijelenteni, hogy 2022. szeptember 8-án, miután a Buckingham-palota megerősítette a halálhírt, egy egész világ gyászba borult.

Egy sor váratlan eseménynek kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy II. Erzsébet egyáltalán trónra kerülhessen, mivel senki nem számított arra, hogy ez valaha be fog következni – emiatt pedig nem is aszerint taníttatták az akkor még hercegnő Erzsébetet, hogy a későbbiekben majd egy nemzetet fog képviselni. 

A királynő elődje, édesapja, VI. György 15 év uralkodás után 56 évesen hunyt el. A királyt megelőzően viszont a bátyja, VIII. Eduárd állt Nagy-Britannia és az egész Nemzetközösség élén, aki megismerkedve Wallis Simpon amerikai színésznővel, nem kívánt többé uralkodni, hanem a trónról lemondva inkább a szerelmet választotta. Azért volt szükség a lemondásra, mivel a brit uralkodó egyben az anglikán egyház feje is, és abban az időben vallási okokból kifolyólag kizáró tényező volt egy olyan párt választani, akinek még él a korábbi szerelme. 

VIII. Eduárd ezen lépésének köszönhető, hogy nem az ő utódai következtek a trónöröklési rendben, hanem VI. Györgyé és rajta keresztül II. Erzsébeté. Amennyiben VIII. Eduárd nem így dönt, a királynő valószínűleg sosem ült volna trónra, mivel a hierarchia szerint a nagybátyja leszármazottai jöttek volna szépen sorjában. Sőt, az akkori törvények értelmében ha VI. Györgynek és Erzsébet anyakirálynénak időközben fia született volna, akkor ő lett volna a trón várományosa, nem legidősebb gyermekük, II. Erzsébet.

A királynő édesapja, VI. György ugyan élete végén több egészségügyi problémával is küzdött, halála mégis váratlanul ért mindenkit.

Trónörökös lánya ebben az időben viszont már gyakran képviselte őt különböző nyilvános eseményeken. 1952. január 31-én, ugyan orvosai ezt nem tanácsolták, a király kikísérte gyermekét – aki Kenyán keresztül Ausztráliába utazott – a londoni repülőtérre. Február 6-án reggel pedig a Sandringham-birtokon lévő hálószobájában találták holtan. Attól a pillanattól kezdve a hatalom II. Erzsébetre szállt, akinek azonnal haza kellett utaznia. Apja halála annyira váratlanul érte, hogy még fekete ruhát sem vitt magával, így azt hazafelé menet kellett beszereznie. Azóta a protokoll részét képezi, hogy nagyobb utak esetén a királyi család tagjainak fekete ruhát kell vinniük magukkal vész esetére. 

II. Erzsébet megkoronázására viszont csak 1953. június 2-án, azaz ma 71 éve kerítettek sort. A szertartást akképp bonyolították le, ahogy azt Mária királyné még a halála előtt kérte. Még a koronázási ruháját is az ő utasítására hímezték a Nemzetközösség országainak virágos emblémáival. A Westminster-apátságban zajló ceremóniát – a kenet és az úrvacsora kivételével – először közvetítették a televízióban. Csak az Egyesült Királyságban 27 millióan követték élőben. 

Amennyiben további érdekességeket szeretne megtudni a koronázási szertartásról, tippelje meg a válaszokat az alábbi kvízben!

(Borítókép: II. Erzsébet királynő koronázása. Fotó: Bettmann / Getty Images)

Rovatok