Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogyan gyilkolhatták meg a volt magyar labdarúgót, az egyik vádlott Curtis testvére

2024. június 7., péntek 11:02

Orvosszakértők részletesen magyarázták, hogy négy évvel ezelőtt milyen sérüléseket találtak a Baranyajenőn előkerült Katzenbach Imre maradványain. Az ismert labdarúgót agyonverték, de az sem kizárt, hogy a bántalmazás előtt már megfojtották. A holtteste 11 év után került elő.

Szakértői dömpinggel folytatódott Katzenbach Imre meggyilkolásának ügye a Fővárosi Törvényszéken. A péntek reggeli tárgyaláson elsőként két pécsi orvosszakértő válaszolt a kérdésekre, ők voltak ugyanis azok, akik elsőként vizsgálták meg a meggyilkolt focista maradványait. Nem voltak könnyű helyzetben, mivel a férfiból 11 év után csupán csontok maradtak, lágy szövet szinte alig. Pedig utóbbi a szakemberek szerint fontos lett volna, hiszen akkor a halál körülményeiről is részletesebben tudnának nyilatkozni.

A jegyzőkönyv szerint három sérülés is keletkezett Katzenbach Imre fején, amelyekből a szakértők szerint arra lehet következtetni, hogy a férfit egy tompa tárgyal ütötték meg. A nyelvcsont törése meglátásuk szerint arra is utalhat, hogy Katzenbach a támadás közben a földre került, de akár fojtogatás is okozhatta, vagy az, hogy egy nagy termetű, erős férfi a karjával satuba fogta a fejét. Felmerült annak a lehetősége is, hogy sósavval öntötték le a már meggyilkolt labdarúgó testét, de ezt a szakértők szerint pusztán a csontokból már nem lehetett megállapítani. 

A délelőtt folyamán a bíróság még az ügy koronatanúja, H. Attila elmeorvosi szakvéleményét készítő orvost hallgatta meg. A szakember három évvel ezelőtt vizsgálta az Eclipse-ügyben már elítélt férfi elmeállapotát, ami alapján megállapította, hogy manipulatív személyiség.

Rejtőzködő magatartás jellemzi, érdekei mentén elképzelhető, hogy nem közöl néhány fontos tényt, ami befolyásolja a szavahihetőségét

– válaszolta a szakértő az egyik védő kérdésére, majd H. Attila hozzátette, hogy ez a benyomás azért is alakulhatott ki az elmeorvosban, mert csak ezek után ismerte be a nyomozó hatóságnak, hogy köze van az ügyhöz.

Az ügy másodrendű vádlottja, Sz. Lajos mellett rendületlenül kiáll testvére, Curtis, aki korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy hisz testvére ártatlanságában.

Életfogytiglant kért az ügyész

A vádiratban három vádlott szerepel: az ügyben érintett zrt. egyik vezetője mint felbujtó, valamint az emberölés két végrehajtója. A végrehajtókat közvetlenül megbízó 51 éves férfival szemben a főügyészség már korábban vádat emelt. A dokumentum szerint Katzenbach 2007-ben névlegesen elvállalta egy cég vezetését, tudva, hogy a cég valótlan tartalmú számlákat állít ki egy akkoriban ismert zrt.-nek. Feladata az volt, hogy a számlák ellenértékét készpénzben felvegye, és az összeget visszajuttassa a zrt. két vezetőjének – akik közül az egyik már korábban meghalt, a másik pedig a vádiratban szereplő felbujtó.

A labdarúgó azonban 2009 áprilisában az általa felvett ötszázmillió forintot nem juttatta vissza a zrt. vezetőinek, hanem azzal külföldre távozott. Pár hónappal később a társaság két vezetője megtudta, hol bujkál, és hazahozatták. A cég vezetőit dühítette, hogy Katzenbach nem számolt el az elvitt pénz jelentős részével, ugyanakkor tartottak is tőle, mert túl sokat tudott róluk – írta a főügyész. Hozzátette: emiatt a két cégvezető a vád szerint elhatározta, hogy megöleti a férfit. Az emberölésre 2009 szeptember elején adtak megbízást egyik emberüknek, egy 51 éves férfinak.

A férfi a megbízást elfogadta, azonban a tényleges végrehajtásra ő is megbízást adott; egy régi barátját kérte fel a focista megölésére. A férfi vállalta az emberölést, de cserébe ingyen vadászati lehetőséget, valamint legalább hárommillió forintot kért magának és a maga mellé bevont másik végrehajtónak, aki az ügy harmadik vádlottja. A vád szerint az 51 éves férfi 2009. szeptember 28-án a benne megbízó, gyanútlan Katzenbachot gépkocsival Baranyajenő térségébe, egy általa előre kiásatott gödör közelébe vitte, ahol a két végrehajtó már várta őket. Az autóból kiszálló focistát az ott várakozó két férfi rögtön megtámadta, miközben az 51 éves megbízó elhajtott a helyszínről.

A két vádlott közül az egyik lefogta a férfit, társa pedig súlyosan bántalmazta, ennek következtében a sértett a helyszínen meghalt. A vádlottak ezután a holttestet az előre kiásott gödörbe helyezték és földdel befedték.

A FOCISTA FÖLDI MARADVÁNYAIT 2020. OKTÓBER 22-ÉN TALÁLTák MEG.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben előre kitervelten, nyereségvágyból és aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A főügyészség mindhárom vádlottal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta. A sértettet a helyszínre szállító 51 éves férfival szemben a Fővárosi Főügyészség egy elkülönített eljárásban már korábban vádat emelt.

Az áldozatot, a volt MTK-s labdarúgót az Eclipse-ügyben is körözték a hatóságok. A 2010-ben kirobbant ügyben az akkori Vám- és Pénzügyőrség sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a 45 éves, sülysápi kötődésű Katzenbach Imre neve is felmerült az egyik céggel kapcsolatban. Ahogy akkoriban közölték, a férfi megalapozottan gyanúsítható volt bűncselekményben való aktív részvétellel, ugyanis mintegy félmilliárd forint került a bankszámlájára.

A hatóságok szerint a 2005 és 2009 között nagy értékű informatikai, gépkocsik eredetiségvizsgálatára és biometrikus útlevelek elkészítésére kiírt közbeszerzési pályázatokon nyerő Eclipse vezetői a tízmilliárdos nagyságrendű árbevétel után fizetendő áfa mértékét jogellenesen csökkentették, így a cég több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be. A férfi akkoriban viszont nyomtalanul eltűnt, a holttestét pedig 2020 őszén találták meg Baranyában. A rendőrség akkor azt közölte, hogy 2019-ben jutottak olyan információk birtokába, hogy a férfi emberölés áldozatává vált.

Rovatok