Index Vakbarát Hírportál

Besenyei Péter: Úgy hittem, a repülés a kiváltságos emberek tevékenysége

2024. június 8., szombat 14:25

Amíg repül, és a Red Bull mögötte áll, nem megy nyugdíjba a 68 éves Bessenyei Péter, aki már jobban élvezne egy lelassult életet, mégis sokat van a levegőben. Feleségével rendkívül aktív életet élnek és úgy véli, a repülés sem veszélyesebb mint bármi más, ha kellően körültekintően végzi az ember.

Bessenyei Péter magyar műrepülő-pilóta bár 2015 óta visszavonult a versenyzéstől, még ma sem szállt ki végleg a pilótafülkéből, nem ment nyugdíjba. A születésnapját ünneplő berepülőpilóta a mindennapjairól, házasságáról, hobbijairól és gyerekkoráról is mesélt a Blikknek.

Fizikálisan ugyanúgy bírom a repülést mint 40 évvel ezelőtt, mentálisan viszont már unom. Kevésbé vagyok motivált, és inkább annak örülök, ha nem kell a levegőben lennem – mondta Bessenyei Péter arról, milyen érzés, hogy nemsokára betölti a hetvenet.

A pilóta elmondta, májustól október végéig szinte minden hétvégén repül, sokfelé hívják polgári- és katonai repülőnapokra külföldön és belföldön egyaránt, viszont 500 kilométernél messzebbre már nem megy, ugyanis ekkora távolságra elegendő üzemanyagtartálya van a mostani repülőgépének.

Elárulta, hogy a versenyzéssel azért hagyott fel, mert civil életre vágyott. Jelenleg horgászik, túrázik, borlovagként összejövetelekre jár és nagy baráti köre van, akikkel rendszeresen összejárnak.

A születésnapi interjúból az is kiderült, hogy Bessenyei Péter nem szívesen utazik repülővel, mert zavarja, hogy nem tudja, ki vezeti a gépet, ezért olyankor inkább megiszik pár pohár bort. Ha utaznak, szívesebben indul útnak autóval.

Bessenyei Péter és a repülés szerelmi története

Bessenyei Péter arról is mesélt, hogy hogyan vált műrepülő-pilótává. Felidézte, hogy mikor kisgyerek volt, akkor nagyon közel laktak a Budaörsi repülőtérhez, ahol a műrepülő válogatott éppen készült a 1962-es világbajnokságra.

Ott fertőződtem meg, és alakult ki plátói szerelem és vonzalom a repülés iránt. Tizenöt éves koromig semmit nem tettem érte, mert úgy hittem, ez a kiváltságos emberek tevékenysége. Aztán a szakközépiskola második évében volt egy osztálytársam, aki sportrepült, és akkor döbbentem rá, hogy igazából ez bárki számára elérhető

– osztotta meg az emlékeit a tízszeres magyar nemzeti bajnok.

Később, mint mondta, elment a Dunakeszi Repülőklubba, és onnantól a repülés vált a fő céljává. Szülei ugyan aggódtak és próbálták visszatartani a repüléstől, de ő nem engedett az elhatározásából. Később, a sikereit és eredményeit látva megenyhültek a szülei. Bessenyei Péter szerint a repülés nem veszélyesebb, mint bármi más, ha elég körültekintő az ember.

Egyszer azonban már került életveszélyes szituációba Kanadában. 

Megállt a versenygép motorja alattam, én pedig egy kukoricásban landoltam úgy, hogy a gép fejre állt. Na ott már kellett a szerencse. (...) Az egy elég szorult helyzet volt, konstatáltam is magamban, hogy itt a vég, ezt nem élem túl. Aztán valami isteni csoda folytán lejöttem vele, de senki nem tudja miként.

– idézte fel a veszélyes helyzetet, hozzátéve, hogy már aznap újra repülőgépbe ült és nem volt benne félelem.

A jó házasság titka 

Feleségével már harminc éve élnek boldog házasságban, rendkívül aktív életet élnek. Bessenyei Péter szereti a zenét, horgászik, fotózik, sportlövő is, továbbá szívesen fejtegeti ezt a világot.

A pilóta azt is elárulta, szerinte mitől olyan jó a házassága feleségével, Tündével.

Jó személyisége van. Rendkívül toleráns velem, alkalmazkodó és mindenben partner

– sorolta a házastársa jó tulajdonságait. Hozzátette, hogy az érdeklődésünk is szinte ugyanaz, a felsorolt hobbikat együtt űzik.

A felesége már pilótaként ismerte meg, úgy fogadta el és sohasem aggódott érte, Bessenyei Péter szerint tudta, hogy „nem egy brahis ember”. Azonban, amikor pár évig autóversenyzett, a felesége sokkal jobban féltette.

A terveiről is mesélt a lapnak, azt mondta leginkább arra vágyik, hogy még jobban lelassuljon körülötte az élet, „kevesebb lenne a pörgés”. Addig viszont nem akar nyugdíjba menni, amíg repül, és amíg a Red Bull mögötte áll, mert, mint kijelentette,  nem fogja őket „cserben hagyni”.

Az viszont biztos, hogy lesz olyan életszakaszom egyszer, amikor nem leszek többé a levegőben, talán akkor lesz nyugodtabb az életem

– jelentette ki. 

(Borítókép: Besenyei Péter. Fotó: Kaszás Tamás)

Rovatok