Index Vakbarát Hírportál

Három cápatámadás történt a népszerű partszakaszon néhány órán belül

2024. június 9., vasárnap 15:15

Hiába a jó idő és a hőség, komoly darabot haraphat ki belőlünk az, ha a strandon töltjük a napot. Ráadásul nem csak átvitt értelemben, de fizikailag is, ugyanis Florida partjainál mindössze kilencven perc leforgása alatt három strandolót is cápa támadott meg. Az esetek mindössze hat kilométerre történtek egymástól, ám csodával határos módon ezúttal senki sem szenvedett halálos sérülést.

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk a világ egy-egy pontjáról arról, hogy valakit megtámadott egy cápa, az mégis meglehetősen ritka, hogy meglehetősen rövid időn belül több támadás is történjen valahol.

Ezt cáfolta meg a természet az Egyesült Államok népszerű partjainál, ahol rövid időn több cápatámadás is történt. A floridai öböl partján élő strandolókat óvatosságra intették, miután három úszót két különböző támadásban megtámadtak a cápák – írja a BBC.

Egy nőnek a karja egy részét amputálni kellett, miután cápák harapták meg pénteken az északnyugat-floridai Walton megyében. Az eset helyi idő szerint pénteken 13 óra 20 perc körül történt, amikor egy körülbelül 45 éves nőt megtámadtak WaterSound Beach közelében. A nő kritikus sérüléseket szenvedett a csípőjén és a bal alsó karján, és mentőhelikopterrel szállították kórházba – közölték a tűzoltóság illetékesei.

Kevesebb mint két órával később, 14 óra 55 perckor egy másik strandon, hat kilométerrel keletebbre, két tizenéves lányt is cápák támadtak meg, miközben a derékig érő vízben barátaikkal fürdőztek. A hatóságok tájékoztatása szerint az egyik lány súlyos sérüléseket szenvedett a lábán és az egyik kezén, míg a másikuk könnyű lábsérülést szenvedett. 

Az incidensek miatt a hatóságok csónakokkal járőröznek a partszakaszon, emellett pedig néhány strandot ideiglenesen le is zártak. Az azóta újranyitott partszakaszokon figyelmeztető zászlókat tettek ki, jelezve a cápaveszélyt.

A Floridai Egyetem nemzetközi cápatámadási aktája szerint

évente körülbelül 70-100 cápatámadás történik világszerte, amelyek körülbelül öt végződik halállal.

A szakemberek tavaly azt közölték, hogy világszerte 69 provokálatlan cápatámadás történt ember ellen. Floridában a legtöbb cápatámadást a kékcápák okozzák, amelyek szeretik a melegebb vizeket. A kékcápák közé olyan fajok tartoznak, mint a bikacápák vagy a feketecsúcscápák.

( Borítókép: Joseph Prezioso / Anadolu Agency via Getty Images) 

Rovatok