Index Vakbarát Hírportál

Hiába szeretnek borozgatni a nők, komolyan belebetegedhetnek az alkoholfogyasztásba

2024. június 14., péntek 21:05

Annak ellenére, hogy kétségkívül jólesik a nagy hőségben egy korsó jéghideg sör vagy egy fröccs elfogyasztása, korántsem érdemes az évszak sajátosságára hivatkozva minden adódó alkalommal a pohárhoz nyúlni. Arról persze szó sincs, hogy erről is teljesen le kellene mondanunk, a nők számára azonban még a férfiaknál is komolyabb egészségkárosító hatása lehet az alkoholfogyasztásnak. Az italozás ugyanis nagyban megnövelheti a mellrák kialakulásának kockázatát, akár 5-9 százalékkal is nagyobb eséllyel jelenhet meg a daganatos betegség azoknál, akik alkoholt fogyasztanak.

Bár az idei nyár egyelőre sokkal inkább a heves esőzésekről és viharokról szól, mintsem a tűző, verőfényes napsütésről és a kerti partikról, minden bizonnyal ez az idény sem telik el egy-egy olyan alkalom nélkül, amikor a barátokkal vagy családdal kiereszthetjük a fáradt gőzt. 

Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne kikapcsolódni, pihenni vagy bulizni alkoholbevitel nélkül, viszont az Európa-bajnokság és a nyári olimpia miatti szurkolás, illetve a különböző zenei fesztiválokon való bulizás a legtöbbek számára aligha fog józanul eltelni. Ennek kapcsán hangoztathatjuk, hogy nyár van, és az egész éves pörgős munkánkat egy hét „ereszd el a hajammal” tudjuk a legjobban kipihenni, a Magyarországon komoly problémát jelentő alkoholizmus miatt mindezt mégis érdemes jól átgondolni.

A borozással a mellrákot kockáztatjuk

Az orvosi szakcikkek évtizedeken át azt sugallták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás a legtöbb ember egészségére jó hatással van. Sőt, annál kifejezetten jobb, mint ha egyáltalán nem is innának. Ezen vélemények szerint akár hosszabb életet is biztosíthat, az elmúlt években azonban egyre több kutatás jutott ennek a szöges ellentétére, azaz hogy már a legkisebb mértékű alkoholbevitel is károsíthatja az egészséget.

Ennek kapcsán azt sem először hallani, hogy az alkoholt fogyasztó nők még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a férfiak, mégis ha egy nyári kiruccanásról beszélünk, és az italválasztásra kerül sor, a limonádé mellett a legtöbbször a sör, a bor és a fröccs különböző variációi kerülnek az elsők között szóba. Még így sem szeretnénk senkit lebeszélni róluk, egy valami azonban biztos: a friss kutatások szintén arra az eredményre jutottak, hogy a nők jobb, ha kerülik az alkoholos italok fogyasztását – amennyire csak tudják. Az Egészségügyi Világszervezet és a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism ráadásul arra jutott, hogy

azoknál a nőknél, akik alkoholt fogyasztanak, 5-9 százalékkal magasabb a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak. 

E kockázatról azonban senki, vagy csak nagyon kevesen tudnak, annak ellenére is, hogy a világ 157 országában ez a vezető daganatos megbetegedés a nők körében. De ha ennyire nagy probléma, miért nem foglalkozik senki az alkohol és a betegség kialakulása közötti kockázattal? 

A szóban forgó friss kutatásra visszatérve: a vizsgálathoz a szakemberek több mint ötezer, 18 évesnél idősebb nőt kérdeztek meg az Egyesült Államokban arról, hogy tisztában vannak-e az alkoholfogyasztás és a mellrák közötti összefüggéssel. A kutatók emellett megkérdezték őket az ivási és étkezési szokásaikról, és egyéb egészségügyi háttértényezőkről is.

A válaszok kiértékelését követően a kutatók meglehetősen meglepődtek, ugyanis kiderült, hogy

a megkérdezett nők közül csak minden negyedik tudta azt, hogy az alkohol a mellrák egyik kockázati tényezője.

Még ennél is aggasztóbb, hogy 35 százalékuk úgy gondolta, egyáltalán nincs kapcsolat a kettő között, míg 40 százalékuk bizonytalan az összefüggés valósságával kapcsolatban.

Az edukáció hiánya miatt töltjük tele a poharunkat?

A kutatók ráadásul a kor, az iskolai végzettség alapján is tapasztalak tudásbeli hiányosságokat és különbségeket. A fiatalabb, iskolázottabb nők és az alkohollal kapcsolatos problémákkal küzdők jobban tudták az alkohol és a mellrák kockázata közötti összefüggést, mint az idősebb, kevésbé iskolázott nők, és azok, akik az elmúlt években nem ittak. 

Nem különösebben meglepő, de a kulcs itt is az edukáció lehet. Az alkohol ártalmaival és a rákkal való kapcsolatot illető tudatosság növelését célzó átfogó kommunikációs megközelítés segíthet támogatni és ösztönözni a nőket, hogy egészségesebb döntéseket hozzanak az alkoholfogyasztás terén. Akárcsak a különböző oktatási kampányok, amelyek segíthetnek tájékoztatni a különböző hátterű embereket az alkohol és a mellrák összefüggéséről.

Az alkoholmarketinggel, az italokhoz való hozzáféréssel és az elérhetőséggel kapcsolatos politikai változások szintén megváltoztathatják az emberek ivási szokásait. Ezek a politikák foglalkozhatnak az alkoholmarketing „elnőiesedésével” is , amely szándékosan alkoholfogyasztásra és alkoholvásárlásra csábítja a nőket azáltal, hogy normalizálja vagy elbagatellizálja a súlyos alkoholfogyasztást, figyelmen kívül hagyva az egészségügyi kockázatokat és károkat. Az Egészségügyi Világszervezet emiatt szigorúbb szabályokat javasol az alkohol reklámozására és marketingjére, valamint az alkoholra kivetett magasabb adókat javasol az italokkal kapcsolatos károk csökkentése érdekében.

Persze nem kell azonnal boszorkányüldözésbe kezdeni, azt azonban mindenképpen érdemes átgondolni már a nyár kezdetén, hogy hogyan lehet tudatosabban átmulatni ezt az évszakot.

(Borítókép: iiievgeniy / Getty Images Hungary)

Rovatok