Index Vakbarát Hírportál

A tyúkanyó séf, aki minden rekordot megdöntött

2024. június 15., szombat 07:26

Elszaladtak az évek a Jóbarátok című sorozat Monicája, azaz Courtney Cox felett, aki ma tölti be 60. életévét. A színésznő a széria végét követően több produkcióban is látható volt, mégis ennek köszönhetően vált a leginkább ismertté.

A kilencvenes években szó szerint berobbant a köztudatba a Jóbarátok, amely előtt ugyan már láthattak az amerikai tévénézők egyéb szitkomokat, ez a sorozat azonban mégis más volt. A sikerben oroszlánrészt vállaltak annak szereplői, a Jennifer Aniston, Courtney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer alkotta szereplőgárda, akik külön-külön olyan egyéniségek voltak, amelyekkel igen könnyen tudtak azonosulni a nézők. A széria egyik kulcsfigurája volt Monica, azaz Courtney Cox, aki egy kissé tyúkanyóként viselkedő séfet alakított a műsorban.

A színésznő, aki nem mellesleg ma ünnepli 60. születésnapját, az alabamai Birminghamben született, ám kezdetben egyáltalán nem a színészi pályát képzelte el magának. Építészetet tanult a washingtoni Mount Vernon College-on, ám tanulmányait nem fejezte be, hanem inkább a modellkedés és a színészet felé kezdett el kacsingatni. Korai televíziós munkái közé tartozik a Misfits of Science sci-fi-fantasy sorozat, amelyben Gloria Dinallóként tűnt fel. Szerepelt továbbá a Szerelemhajó, a Gyilkos sorok és a Családi kötelékek sorozatokban.

Karrierje kezdetén csak kisebb filmes felkéréseket kapott, köztük a Karácsonyra otthon, a Mr. Végzet és az Ace Ventura: Állati nyomozó produkciókban, ám a 90-es évek közepén rátalált az aranytojást tojó tyúkra. 1994-ben elment egy válogatásra, amelyen a Jóbarátok című sorozathoz kerestek szereplőket. A bemutatkozás jól sikerült, megkapta Monica Geller szerepét, amelyet tíz évadon keresztül, 2004-ig alakított a szériában. Színésztársával, Jennifer Anistonnal egyébként abban az időben Guinness-rekordot állítottak fel, mivel ők voltak a legjobban fizetett színésznők. Az utolsó két évadban epizódonként egymillió dollárt kaptak. 

Cox hasonlóan nagy sikert aratott a Sikoly-filmekben nyújtott alakításával, amelyekben egy riporter, Gale Weathers szerepében lehetett látni. A franchise-hoz már összesen hat rész tartozik, ezek mindegyikében feltűnt, utoljára 2022-ben és 2023-ban. Sőt, a színésznővel együtt nosztalgiázhattak 2021-ben a Jóbarátok-rajongók, miután megjelent a Jóbarátok: Újra együtt különkiadás, amelyben még a nemrég elhunyt Matthew Perry is látható. Amennyiben további érdekességekre kíváncsi Cox pályafutásáról, tippelje meg a válaszokat az alábbi kvízben, amelyet a színésznő 60. születésnapjára  készítettünk.

(Borítókép: Courtney Cox 2022. február 28-án Hollywoodban. Fotó: Rodin Eckenroth / Getty Images)

Rovatok