Index Vakbarát Hírportál

Ennyi kávét igyon meg a munkahelyén, ha tovább akar élni

2024. június 20., csütörtök 18:39

Annak ellenére, hogy a munkahelyünkön a saját feladataink elvégzése kell hogy mindennel szemben prioritást élvezzen, mégis rendkívül nagy jelentősége lehet a sokszor becsmérelt kávészüneteknek. Amellett ugyanis, hogy akár a termelékenységünket is növelheti egy kollégákkal elfogyasztott ital, maga a kávé az ülőmunka egészségi kockázatait is csökkentheti.

Lassan tucatnyi, enciklopédiavastagságú könyvet lehetne kiadni azokból a tanulmányokból, amelyek a kávé egészségre gyakorolt hatásával foglalkoznak, azonban továbbra is nagyban megoszlanak a vélemények abban, hogyan és mennyit kellene elfogyasztanunk a koffeines napindítóból ahhoz, hogy az egészségünk ne menjen rá a szokásra. 

Egyes kutatók arra jutottak, hogy a kávé kifejezetten jót tesz, hiszen a kávéfogyasztók testzsírszázaléka alacsonyabb, így esetükben sokkal kisebb a kockázata a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának is, mások viszont hangsúlyozzák, a kávé korántsem képes kiváltani a várt hatásokat, így fogyasztása sem szükségszerű

Bármelyik véleményre is ad inkább az ember, kétségtelen, hogy sokan elképzelni sem tudják a reggeleket kávé nélkül, ahogy az irodába beérve is teljesen üres lenne az életük, ha nem indulhatnának el azonnal inni egy jó feketét. Főleg ha már a cég állja…

Megóvhat az ülőmunka veszélyeitől 

Az ilyen kollégákat gyakran egyszerűen naplopónak tituláljuk, hiszen a munkájuk végzése helyett inkább naponta többször is a kávégép mellett csevegnek, hosszú percekig. Azonban hiába szúrja ez a szemünket, jobb megfontolni, hogy csatlakozunk-e hozzájuk, ugyanis egy új kutatás megállapította: aki munka közben kávézik, tovább élhet.

A tanulmány szerint az irodai asztalunknál elfogyasztott kávé részben ellensúlyozhatja a túl sok ülés veszélyes egészségi hatásait. Mindezt számokkal is alátámasztották, ugyanis azok az irodai dolgozók, akik naponta legalább hat órát mozdulatlanul töltenek az asztaluknál,

33 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg idő előtt, ha naponta két-három csésze kávét megisznak, ellenben azokkal, akik nem isznak egyet sem.

A kutatók úgy vélik, hogy a kávé erős gyulladáscsökkentő hatása ellensúlyozhatja azokat a károkat, amelyeket a mindennapi, órákon át tartó mozgásképtelenség okoz. Számos tanulmány kimutatta, hogy a napi hat-nyolc órás ülésidő összefügg a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák miatti korai halálozással. 

A mozgáshiány ugyanis gyulladást vált ki a szervezet főbb szerveiben és szöveteiben, ami akár halálos kimenetelű károsodást is okozhat.

A számítógépek növekvő munkahelyi és otthoni használata teszi azonban igazán égetővé a problémát, a kutatások szerint ugyanis egy átlagember naponta 9 órát ül. Mindez a nyolcórás munkavégzéshez képest valóban nem tűnik magas számnak, ez az életmód azonban annál károsabb. Lelassítja az anyagcserét és károsítja a szervezet azon képességét, hogy szabályozza a vércukorszintet, a vérnyomást és a zsírok lebontását.

A kínai Soochow Egyetem tudósai tíz év alatt több mint 10 ezer amerikai felnőttről gyűjtött adatot elemeztek ki kutatásuk során. Az önkénteseket arról faggatták, hogy naponta hány órát töltenek ülve, illetve mennyi kávét fogyasztanak el egy átlagos napon. A BMC Health folyóiratban megjelent eredmények szerint azok, akik legalább naponta hat órát ültek, de napi három kávét elfogyasztottak, egyharmadával kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen betegségben a következő évtized során. A legújabb kutatások mögött álló tudósok úgy vélik, hogy

a kávébabban található létfontosságú antioxidánsok jelenthetik a kulcsot a túl hosszú ülés veszélyeinek ellensúlyozására.

Ugyanis a kávé gazdag bioaktív anyagokban, és egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy erőteljes tulajdonságainak köszönhetően csökkentheti a krónikus betegségek okozta halálozást.

Nem csak a kávé, a kávészünet is hasznos lehet

Annak ellenére, hogy kívülről sokszor valóban úgy tűnhet, hogy a kávészünetek a munka rovására mennek, hiszen temérdek időt vesznek el a napból, egy másik kutatás szerint a munkaadók előnyére válhat az, ha nem tessékelik ki csészével a kezükben az alkalmazottjaikat fél perccel a konyhába való bevonulásokat követően. A kávészünet ugyanis bármennyire alapvető része a napnak, valóban csodát tehet az ember energiaszintjével, ráadásul nem csak az italban lévő koffein miatt.

A kávéautomatákat forgalmazó Connect Vending egy kísérletet indított, amely arra irányult, hogy meghatározzák, hogyan hat az egyes munkatársakra a kávészünet. Kísérletükben összesen 30 résztvevő értékelt bizonyos tényezőket a munkájával kapcsolatban öt munkanappal azelőtt, majd azután, hogy megvonták tőlük az általuk megszokott kávészüneteket. 

Egy héttel a munkahelyi koffeinszünet megvonását követően a résztvevők több mint háromnegyede azt tapasztalta, hogy csökkent a termelékenysége, átlagosan 23 százalékkal. Az új tanulmány azt is feltárta, hogy a kollégákkal folytatott kávészünetek hatással vannak a munkával való elégedettségre. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy kávészünet nélkül 94 százalékuk kevésbé érezte magát jól az irodában, 84 százalékuk kevésbé élvezte a munkáját, 70 százalékuk pedig akár munkahelyet is hajlandó lenne váltani, ha megszűnnének a kávészünetek. 

Adataink azt mutatják, hogy nemcsak a koffein adja meg a szükséges lökést a munkanap során, hanem a kávészünetek is, amelyek javítják a munkával való elégedettséget és a termelékenységet is

– emelte ki Elyas Coutts, a Connect Vending vezérigazgatója.

(Borítókép: Westend61 / Getty Images Hungary)

Rovatok