Index Vakbarát Hírportál

Demenciával küzd Szilágyi János

2024. június 21., péntek 19:38

Szilágyi János újságíró-riporter, műsorvezető időskori feledékenységgel küzd, bár szerinte a mai napig képes lenne műsort készíteni. Egészségi állapotáról vallott nemrég, és elmondta, hogy naponta felizgatja a demencia és annak tünetei. Orvosnál is járt már a problémájával, feleségét a betegsége szenvedő alanyának tartja.

Demenciával küzd Szilágyi János, a 88 éves Pulitzer-emlékdíjas riporter – derül ki az ATV – Rónai Egon vezette – Húzós podcast című műsorából.

Az újságíró-riporter, műsorvezető egészségi állapotáról vallott. Elárulta, hogy bár szerinte a mai napig képes lenne műsort készíteni, azonban időskori feledékenységgel kell megküzdenie.

„Naponta felizgatom magam. Nagyon erős demenciám van, nagy léptékkel haladok a demencia felé. Rohadtul felejtek, de olyan szinten, hogy itt van előttem ez a pohár víz, és el akarnám venni, azt mondanám: mit akartam én?” – mondta Szilágyi János a műsorban.

„Spekulálok, de nem jutnak eszembe nevek, a legegyszerűbb szavak. Valakinek el akartam mondani a demenciával kapcsolatos problémáimat, és az a szó, hogy demencia, nem jutott eszembe. Mindez rettenetes, bár külső szemlélő nem nagyon veszi észre, ugyanis ki tudom dumálni magamat belőle” – tette hozzá.

Ültünk egy társaságban, tüzet akartam kérni, az egyikük százéves barátom, kollégám volt. Annyit akartam neki mondani, hogy Gyuri, add már ide az öngyújtót! És nem jutott eszembe a neve! (…) Ez olyan, mintha kimennénk innen és visszafordulnék, de a te neved nem jutna eszembe. Nem vennéd észre, mert nem szólítanálak a neveden, ám én ettől megőrülök. Ez a fő gondom, más bajom nincs, de ez elég nagy baj

– jelentette ki a Pulitzer-emlékdíjas riporter.

Az öregedés lehet a demencia oka, feleségére számíthat

Orvosnál is járt már a problémájával, aki elmondta Szilágyi Jánosnak, hogy nincs egy beteg szintjén, ám a feledékenység együtt jár az öregedéssel, amiben Szilágyi „meglehetősen kimagasló szintet képvisel”.

„A feleségem a szenvedő alanya ennek, mert csomószor nem tudom neki megmondani, amit akarok, hogy Györgyikém, légy szíves… Viszont eléggé fegyelmezi magát, talán mert hozzászokott, és mert tudja, hogy ilyen vagyok, és persze azért, mert szeret és elfogad” – mondta Szilágyi János.

Rovatok