Index Vakbarát Hírportál

Tovább nyöghetjük a pandémia hatásait, már a nyaralás sem a régi

2024. június 22., szombat 19:32

Az életünket korábban teljesen felülíró koronavírus-járvány évekkel a pandémia lecsengése után is komoly hatást gyakorol a mindennapjainkra. Legalábbis ami a napirendünket illeti, biztosan, a szerencsések ugyanis a lezárások megszűnése után is élhetnek a távmunka vagy az online oktatás lehetőségével, ami egyben lehetővé teszi számukra azt is, hogy az év bármely szakában elutazzanak. Hiába azonban a rugalmasság, ez nagyban átvariálhatja az elő-, a csúcs- és az utószezon alakulását, ami miatt már nem csupán nyáron szenvedünk majd a tömegnyomortól a népszerű nyaralóhelyeken, hanem szinte egész évben. A globális felmelegedés ráadásul még jobban elmoshatja a határokat.

Lehet akárhány éves az ember, talán senki számára nem kell bemutatni a jelenséget, amikor idősebb emberek arról panaszkodnak, hogy régen mennyivel jobb volt minden. Mindezt persze valóban sok mindenre mondhatjuk, ám az utazás kapcsán aligha ez az első gondolatunk. 

Már csak amiatt sem, mert a vasfüggöny lebontása előtt csak az igazán szerencsések számára adódott lehetőség arra, hogy a keleti blokk országain kívül máshova is eljussanak, mára azonban a beutazás és egy-egy határátlépés korántsem jelent akkora problémát. A vízumot szinte bárhova megkaphatjuk, a repülőjegyek között pedig megvan a lehetőség arra, hogy olyanra bukkanjunk, ami a saját pénztárcánkhoz mérten kifizethető, mégis úgy tűnik, nem örülhetünk túl sokáig annak, hogy akár a szezonon kívül is eljuthatunk bármilyen tervezett úti célhoz. 

A szabad utazás lehetősége ugyan vélhetően nem vész el a jövőben sem, azonban a szezonon kívüli utazások során sok esetben már nem élvezhetjük az előnyét annak, hogy az év egy kevésbé népszerű szakában próbálunk kikapcsolódni, elkerülve a tömeget és a sokszor jóval magasabb árakat. 

Vége a szezonon kívüli nyugalomnak

Az utazni vágyók között nem igazán lehet olyat találni, aki szereti a tömeget és a hosszasan kígyózó sorokat. Ezt persze csúcsszezonban már megszokhatták a turisták, és tudják is, hogy mire fizetik ki a perselyből kivett megtakarításukat, de a pénzükkel jobban spórolók eddig sokszor az év teljesen másik időszakában indultak útnak, hogy olcsóbban jussanak repülőjegyhez és szálláshoz. Olaszországba például ősszel, míg Hongkongba a forró nyári hónapok alatt lehetett eddig pénztárcabarát módon utazni. 

Mindez azonban hamarosan véget érhet.  A koronavírus-járvány ugyanis minden korábbi furfangos taktikát és szokást felülírt.

A legtöbb munkahely ugyanis a korlátozások és lezárások megszűnését követően is engedélyezte a távmunka vagy az otthoni munkavégzés lehetőségét, több oktatási intézmény pedig továbbra is előszeretettel tartja az óráit online.

Ez lehetőséget biztosít az embereknek arra, hogy hosszabb időt is távol tudjanak tölteni az otthonuktól, hiszen akár a világ másik oldaláról is elvégezhetik a feladataikat, sőt pénzt kereshetnek, amiből tovább finanszírozhatják az utazásaikat. Persze csak akkor, ha a tömeg miatt nincs túl nagy hangzavar...

Márpedig egyre nehezebb nyugalomra lelni, az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint az utazók száma globálisan 2024-ben visszatér a pandémia előtti szintre, sőt akár már idén meghaladhatja azt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a holtszezon szinte teljesen megszűnhet, ugyanis az év minden szakában megtelnek a népszerű úti célok, a tömeget pedig ezúttal már komolyabb tervezéssel sem biztos, hogy el lehet majd kerülni. 

A klímaváltozás üti be az utolsó szöget a koporsóba

A csúcsszezon ráadásul nemcsak az utazási szokások megváltozása, hanem a környezeti tényezők, így a globális felmelegedés miatt is nagyban átalakulhat. Sokan hajlamosak azt feltételezni, hogy az utószezon az év azon időszaka, amikor a legrosszabb az időjárás, ám az éghajlatváltozás ezt is felülírta – írja a CNN

Az Európai Utazási Bizottság 2023-as felmérése szerint az európai utazók az időjárást jelölték meg első számú tényezőként annak eldöntésében, hogy hova menjenek nyaralni, és a válaszadók nagy százaléka már az európai úti célok szélsőséges időjárása miatt is komolyan aggódik. Nem is alaptalanul, a dél-európai országokban, így Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban a hőhullámok tavaly nyáron válságot idéztek elő, és a tendencia csak tovább folytatódik. Komoly aggodalomra ad okot, hogy

több mint 62 ezer ember halt meg a hőség miatt Európában 2022-ben, a kontinens eddigi legmelegebb nyarán.

A lesújtó híreket hallgatva nem is meglepő, hogy a korábban népszerű olasz és görög úti célok mellett napról napra népszerűbbek az észak-európai országok, Dániába, Finnországba és Svédországba is egyre többen ruccannak ki május és szeptember között – amikor itthon, ahogyan a napokban is, szabályosan ömlik rólunk a víz... 

(Borítókép: Zsúfolt strand Barcelonában. Fotó: Ferad Zyulkyarov / Getty Images)

Rovatok