Index Vakbarát Hírportál

A vízhiány miatt már a szállodák is elküldik a vendégeket az olasz turistaparadicsomból

2024. július 9., kedd 16:50

Bármennyire is az évünk egyik fénypontját jelenti, nem érdemes teljesen spontán belevágni a külföldi nyaralásba, még akkor sem, ha a repülőjegy vagy a kiszemelt szállás ára meglehetősen kedvező. Sőt egyes nyaralóhelyeket kifejezetten érdemes lehet elkerülni idén – főleg, ha Olaszország felé vennénk az irányt. Szicília egyes régióiban ugyanis az éghajlatváltozás és az elavult infrastruktúra miatt komoly vízhiány van, így a WC-öblítés és a zuhanyzás is nehézséget okozhat. Már ha a probléma miatt egyáltalán valamelyik szállásadó hajlandó bennünket fogadni...

Az idei nyári szezonra a legtöbb utazó már hónapokkal ezelőtt lefoglalta a szállást, azaz pontosan tudja azt is, mikor és hol tölti el a várva várt szünidőt. A fapados légitársaságok kedvező ajánlatainak köszönhetően azonban egyre többen sokkal inkább spontán, sokszor napokkal az indulás előtt döntik el azt, hogy mi lesz az úti cél. 

Ilyenkor persze temérdek tényezőt kell figyelembe venni, az időjárástól kezdve a helyi közbiztonságon át egészen az árakig, így jóval könnyebben szűkíteni tudjuk, mi az, ami a komfortérzetünket és a pénztárcánkat tekintve is belefér. 

Így jó eséllyel a kiválasztott desztinációt már úgy élvezhetjük, hogy komolyabb fejtörést maximum csak az okozhat, hogy a svédasztalos reggelinél mit tegyünk a tányérunkra – ám ez az előre elképzelt, tökéletes fogatókönyv nem minden esetben valósul meg még így sem. Néhány olyan dolog ugyanis jócskán megkeserítheti a nyaralásunkat, amit a hétköznapi életben már természetesnek veszünk – és nem a légkondicionálóról vagy a hatalmas tévéről van szó...

Ne számítson nagy pancsolásra, ha Szicíliába készül 

Az elmúlt években Szicília, azaz a Földközi-tenger legnagyobb szigete és egyben Olaszország legnagyobb területű régiója kétségkívül a turisták egyik legnépszerűbb úti céljává vált, így a sokáig a maffia tevékenysége miatt veszélyesnek titulált régió egyre nagyobb fejlődésen ment keresztül. A sziget népszerűsége nem is meglepő, hiszen természeti adottságai elképesztők, színes történelmi emlékei pedig párját ritkítják Európában. 

Hasonlóképp bemutatható hely a sziget nyugati oldalán fekvő Agrigento városa is, amelynek legnagyobb látványossága a Templomok völgye – egy régészeti lelőhely, ahol tíz ókori görög templomot megőrző terület fekszik. Ez Szicília leglátványosabb archeológiai örökségéhez tartozik. Emellett a közeli partszakaszon található a Török lépcső nevű látványosság is, így nem meglepő, hogy minden évben elözönlik a turisták a szigetet. Ez azonban idén és a jövőben másképp lehet. 

A város ókori épületei és történelmi emlékei alatt ugyanis egy régi, labirintusszerű vízvezetékrendszer található, amely részben ma is tárolja és szállítja a vizet.

A vízvezetékhez az évek során több modern vezetéket is toldottak, mára ezek mégis annyira kiszáradtak, hogy a városban és a közeli tengerparton lévő szállodák és vendégházak kénytelenek elküldeni a turistákat.

Erre a magyarázat pedig egyszerű: nincs elég víz ahhoz, hogy biztosítsák vendégeik számára a WC öblítését, vagy éppen a zuhanyzás lehetőségét. Márpedig ez két olyan sarkalatos pont, amiről tényleg csak nagyon kevesek hajlandók lemondani.

Szicília a felmerülő probléma miatt már februárban korlátozásokat vezetett be, mivel a régiót könyörtelen szárazság sújtotta, így szükségállapotot hirdettek. A környezeti problémák mellett az elöregedett és sok helyen szivárgó infrastruktúra már csak az utolsó csepp volt a pohárban. Mindez amiatt is különösen égető probléma Szicíliában, mert a két legfontosabb iparágat, a turizmust és a mezőgazdaságot küldi padlóra a vízhiány.

A környékre érvényes korlátozás több mint egymillió embert érint, egy részüknek pedig majdnem a felére, 45 százalékkal kellett csökkentenie az eddigi vízfogyasztását. Ez nagyjából azt jelenti, hogy nap közben éppen csak annyi vízhez jutnak hozzá az emberek, amennyi az iváshoz és főzéshez elég, egy hosszabb zuhanyzás vagy locsolás már nem megoldható. A vízellátást ráadásul éjszakára el is zárják, így szabadon gazdálkodni sem tudnak az emberek a vízzel.

Emiatt a szicíliai regionális kormány támogatást kért Rómától a szárazföldről származó víz importjához, ám egyelőre nincs konkrét terv a sziget megsegítésére – írja a CNN. Az olasz turisztikai miniszter áprilisban azt mondta, Szicíliának meg kell próbálnia széttagolnia a turisztikai szezonját, mivel kerülni kell, hogy kizárólag a nyárra összpontosítson, amikor a vízhiány súlyosbodik.

Egyre nehezebbek a szicíliai nyarak

A szicíliai nyarakat azonban nem csak a vízhiány teheti tönkre. Tavaly a szigetet súlyos erdőtüzek sújtották, amelyek miatt volt, hogy a vendégeket evakuálni kellett, vagy azok a látogatásuk elhalasztására kényszerültek. Ennek pedig jól ismert okozója is van: a globális felmelegedés. Az ember okozta éghajlatváltozás ugyanis gyorsabban melegíti fel Európát, mint bármely más kontinenst, és Szicília a változás középpontjában áll.

Ráadásul Itt dőlt meg Európa hőmérsékleti rekordja 2023. augusztusában, amikor Szirakúza városában 48,8 Celsius-fokot mértek. 

Olaszország más részein is nagy szárazság tapasztalható, de az Italian National Institute for Environmental Protection and Research, azaz az olasz Nemzeti Környezetvédelmi Intézet szerint csak Szicíliában minősíthetők extrémnek az adatok.

A kormányzati intézet szerint a szokásos csapadékmennyiség kevesebb mint negyede esett le a múlt télen a szigeten, ami a föld alatti víztartó rétegek mintegy 20 százalékát vízhiányos állapotba hozta. A regionális kormányzat emiatt hirdetett vészhelyzetet Agrigentóban és négy másik tartományban, ami minimum az év végéig tart majd, de az éghajlati tényezőket elnézve jóval tovább fennállhat a probléma.

A szigeten ráadásul a múlt héten már a vulkáni aktivitás miatt is kisebb pánik alakult ki, miután a világ legaktívabb tűzhányói közé tartozó Etna kitörése az utóbbi napokban éjszakára megvilágította az eget Catania közelében, a Szicília északi partján magasodó Stromboliból pedig láva ömlött a tengerbe. 

Az olasz polgári védelem a legmagasabb, vörös fokozatú riasztást adta ki a Stromboli miatt, és arra figyelmeztetett, hogy a helyzet veszélyesebbé válhat, így enyhén szólva is rájár a rúd az olasz szigetre. A kérdés már csak az, hogy a turisták járnak-e ezen a nyáron Szicíliában, vagy sem...

(Borítókép: Sciacca kikötője Agrigento megyében. Fotó: Moment RF / Getty Images)

Rovatok