Index Vakbarát Hírportál

Rubik Ernő elárulta, miért nem lehet kirakni a Rubik-kockát

2024. július 11., csütörtök 10:21

Idén már 50 éves lesz a találmánya, mégis csupán a 80. születésnapját ünnepli a hétvégén Rubik Ernő. A szobrászként és feltalálóként is elismert művész a Rubik-kocka sikere ellenére a mai napig állítja, nem lehet kirakni a játékot, mégis örül annak, hogy már temérdek hamisítvány és másolat van belőle, mert így a világ legszegényebbjei is hozzájuthatnak a találmányához.

Hiába gondoljuk azt találmánya miatt, hogy már jóval idősebb, idén, július 13-án még csak a 80. születésnapját ünnepli a Kossuth-díjas és állami díjas magyar szobrász és feltaláló, Rubik Ernő.

Annak ellenére, hogy mint művész is rendkívül sikeresnek mondható, a nevét a világban sokkal inkább az általa megálmodott kockához kapcsoljuk. 

A kocka megoldása, forgatása kinek jobban, kinek rosszabbul megy, egy azonban biztos: kirakni nem lehet.

Ezt a kifejezést ugyanis Rubik Ernő ki nem állhatja, hiszen kirakni azt lehet, ami külön darabokból áll. „A kirakás szóra nagyon allergiás vagyok, és nem tudom, hogyan tudnék ez ellen küzdeni, nem akarom, hogy használják. A megoldás, a forgatás, a játék a jó szavak, mert kirakni valamit egymástól független darabokból lehet” – idézi a Blikk a feltalálót, aki általában nem szívesen áll szóba az újságírókkal, ám könyvének bemutatóján ezúttal kivételt tett. 

Pedig a kifejezést itthon már ötven éve, a játék 1974-es megalkotása óta használja a köznyelv, az akkor csupán harmincéves feltaláló azonban sosem gondolta, hogy még 80 éves korában is téma lesz a színes oldalú kockából. Ennek ellenére a kocka rendkívül népszerű világszerte, amit jól mutat, hogy a világon minden hetedik ember fogott már a kezében ilyet. 

Emiatt Rubik Ernőt az sem zavarja, hogy temérdek változat, másolat és hamisítvány született már a találmányából, 

Egy eurótól száz euróig mindenféle áron lehet kapni, de az egyeurósnak az az előnye, hogy annyiért Afrikában is meg tudják venni

– emelte ki, majd hozzátette, több mint 1500 olyan lemezborítót és könyvet talált már eddig, amelyen megjelent a kockája mint szimbólum, ahogyan azt is egyszerűen balesetnek titulálta, hogy a játék a 2024-es magyar EU-elnökség logójában is szerepel.

(Borítókép: Rubik Ernő 2014. április 15-én. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok