Index Vakbarát Hírportál

Idén több magyar választotta Horvátországot, ezek a legnépszerűbb úti célok

2024. július 12., péntek 14:17

Horvátország nem csak nyáron, de az azt megelőző időszakban is meglehetősen népszerű úti cél – legalábbis ez derül ki 2024 első fél évének turisztikai adataiból. A tavalyihoz képest a vendégek, és az ott töltött éjszakák száma is nőtt, akárcsak az ide érkező magyar turisták száma, akik továbbra is a Kvarner-öbölért rajonganak a legjobban.

A turisztikai főszezon már javában dübörög, így azon sem lepődünk meg különösebben, ha valamelyik ismerősünk Horvátországból tölt fel képet a közösségi oldalára, a magyarok között ugyanis kedvező árai és közelsége miatt továbbra is ez az egyik legnépszerűbb külföldi úti cél.

Annak ellenére, hogy a legtöbben nyáron indulnak el a horvátokhoz, az év első felében is meglehetősen kedvelt helyszín az ország – legalábbis ez derül ki az első fél éves turisztikai adatokból. Ha még nem utazott el, nemrég összeállított kisokosunkat mindenképpen fussa át, addig pedig következzenek azok a fránya számok!

A fél éves adatok növekedést mutatnak

A horvát turizmus pozitív trendekkel és megnövekedett forgalommal lép be az idei év turisztikai főszezonjába. Legalábbis ezt mutatják az eVisitor-rendszer adatai, amelyek szerint januártól június végéig több mint 7,2 millió érkezés és 28,1 millió vendégéjszaka realizálódott Horvátországban. Ez 6 százalékos növekedést jelent az érkezésekhez, és 2 százalékos növekedést az előző év azonos időszakához képest.

Az Adriai-tenger partján 25,8 millió vendégéjszaka realizálódott, ami 2 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor, míg a kontinens belső részein több mint 1,1 millió az éjszakák száma, ami 7 százalékos növekedést jelent. Zágráb városában az első hat hónapban például 1,2 millió vendégéjszakát realizáltak, ami 8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Ami a magyar adatokat illeti, a beérkező turisták száma Magyarországról 170 ezer volt, ami 5 százalékkal több, mint tavaly, ez pedig 630 ezer vendégéjszakát eredményezett, ami 1 százalékos emelkedés – tájékoztatta lapunkat a Horvát Idegenforgalmi Közösség képviselete.

A legnagyobb növekedést mégis a hotelben töltött vendégéjszakák száma mutatja eddig, ugyanis az előző évhez képest 14 százalékos emelkedésről számoltak be. A horvátoknak az első negyedévben ráadásul 24,61 százalékkal több bevételük volt a külföldi turistáktól a rekordot döntő 2023-hoz képest, az első hat hónapban pedig 6,5 százalékkal több fiskális bevételt könyvelhettek el.

Kiderült, melyik a magyarok legkedveltebb régiója

Ha Horvátország turisztikai eredményeit desztináció szerint szegmentáljuk, az év első felében Isztria (8,4 millió éjszaka), Split-Dalmácia megye (5 millió vendégéjszaka) és Kvarner (4,4 millió vendégéjszaka) területén regisztrálták a legtöbb vendégéjszakát, míg városok szerint Dubrovnik, Rovinj, Zágráb, Split, Porec, Umag és Zadar végzett az élen.

A magyarok által továbbra is a Kvarner-öböl a leglátogatottabb 190 ezer vendégéjszakával, ezt követi Isztria 145 ezer, majd Zadar 90 ezer vendégéjszakával.

A horvát turisztikai szektor kiválóan teljesített az első fél évben, és nagy optimizmussal vágunk neki a turisztikai év folytatásának. Nagyon intenzív nyári hónapok állnak előttünk, jelenleg több mint 700 ezer turista száll meg hazánkban napi szinten, ez a szám hamarosan meghaladja a napi egymillió vendéget, ezt igazolja a szálláshelyek igen magas kihasználtsága is. Úgy látjuk, hogy mind az euró bevezetése, mind a schengeni övezethez való csatlakozás hozzájárul ehhez a sikeres évhez

– mondta Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója.

A nemzetek szerinti számokat tekintve az első hat hónapban a legtöbb vendégéjszakát a németek töltötték Horvátországban (7 millió éjszaka), akik még a belföldi vendégeket (3,7 millió vendégéjszaka) is megelőzték. Őket követték a szlovénok (2,7 millió vendégéjszaka), Ausztria (2,6 millió éjszaka), Lengyelország (1,8 millió éjszaka) és az Egyesült Királyság (1,3 millió éjszaka).

Szállás szempontjából a legtöbb vendégéjszaka szállodákban (9,2 millió éjszaka) volt, de magánszálláson (több mint 8 millió éjszaka) és kempingekben (5,5 millió éjszaka) is sokan vendégeskedtek.

(Borítókép: Tuul Bruno Morandi / Getty Images Hungary)

Rovatok