Index Vakbarát Hírportál

Egy golden retriever az Egyesült Államok reptereinek őre

2024. július 14., vasárnap 08:12

A Goose névre hallgató golden retriever egyike azon 536 hősnek, akik az Egyesült Államokat védik a reptereken keresztül becsempészett drogoktól.

A Reuters nemrég megosztott egy videót az amerikai repterek egyik ikonikus alakjáról, Goose-ról, a drogkereső kutyáról. A golden retriever 535 társával együtt éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy az Egyesül Államokba érkező napi nagyjából 100 ezer ember körül kiszűrje azokat, akik illegális kábítószereket csempésznének az országba.

A videóban bemutatják, hogy a hivatásos négylábúak hogyan dolgoznak, miként találják meg szaglásukkal a törvénybe ütköző szereket, fegyvereket, lőszert, pénzt – vagy akár a rejtett utasokat, akiket embercsempészek szeretnének az országba juttatni. Amerikában a 2017-es fentanil–túladagolások elszaparodása óta alkalmaznak ilyen nagy számban drogkereső kutyákat.

Persze nem csak az USA veszi igénybe ilyen módon az ember legjobb barátját. Júniusban Nyíregyházán kapcsoltak le drogkereskedőket hivatásos eb segítségével, az orosz–ukrán háborúban pedig az aknakeresésben segédkeznek kutyák

Rovatok