Index Vakbarát Hírportál

Örök életre kitiltanának egy fiatal nőt Firenzéből, mert szexet imitált egy Bacchus-szoborral

2024. július 18., csütörtök 09:53

Firenzében egy Bacchust ábrázoló bronzszobor másolatával imitált szexuális dolgokat egy feltehetően részeg nő, amiről vírusszerűen terjedtek a felvételek a közösségi oldalakon. A hatóságok ugyan még nem azonosították az elkövetőt, de sokan már kitiltanák a városból, mások börtönbe zárnák, de valószínűleg csak pénzbüntetésre számíthat. A város lakói szerint a turisták nem tisztelik a városukat, sem a benne található műalkotásokat.

A nőt, akinek személyazonosságát és állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra, „tiszteletlennek” bélyegezték, miután látták, amint felmászik Giambologna Bacchus-szobrára, és megcsókolja az értékes olasz bronzalkotást – írta meg a Mirror. Az olasz hatóságok keresik azt a nőt, akit le is filmeztek, amint szexuális aktust szimulál egy Bacchus-szoborral Firenzében – most azzal fenyegetőznek, hogy egy életre kitiltják a városból. A nő látható a szobor közelében állva is, miközben a testét a szoborhoz dörzsöli – mielőtt letérdelt volna előtte, és szexuális aktust szimulált volna.

A firenzei városháza közölte, hogy a turistát még nem sikerült azonosítani, és azt sugallták, hogy „feltehetően ittas állapotban volt”. Ha azonosítják, akkor most pénzbírságra számíthat, és egy életre kitilthatják a városból, összhangban egy rendelettel, amely tiltja a kulturális örökséggel való bármilyen visszaélést az országban.

A megdöbbentő cselekmények után a tisztviselők sürgetik, hogy lépjenek fel a nyaralók által tanúsított tiszteletlenséggel szemben, és „zéró politikát” akarnak bevezetni.

Firenze egy olyan város, amely nem veszi rá a látogatókat, hogy tiszteljék. A durvaság és az udvariatlanság folyamatos megnyilvánulásai azért történhetnek meg, mert mindenki úgy érzi, hogy büntetlenül azt csinálhat, amit akar

– mondta Patrizia Asproni a Confcultura kulturális örökségvédelmi szervezettől. „A »szingapúri modellt« kell alkalmaznunk: szigorú ellenőrzés, nagyon magas bírságok, zéró tolerancia” – tette hozzá.

„Tiszteletet Firenzének”

A szoborból csak egy másolat van az utcán. Az eredeti, 16. századi Bacchus-szobrot a Firenze központjában található Bargello múzeumban őrzik. A másolat egy utcasarkon áll a Ponte Vecchio híd közelében. A lakosok felháborodtak a képeken, amelyeket egy helyi Facebook-csoportban tettek közzé.

Egyikük azt írta: „tisztelet Firenzének”, miközben az olasz város turistáit támadta. A felvétel gyorsan elterjedt Olaszországban, az egyik lakos pedig azt írta az interneten, hogy „kényszeríteni kellene a turistákat, hogy tesztet írjanak Firenzéről, mielőtt beteszik a lábukat a városba”.

Antonella Ranaldi rendőrfőnök szerint a turistákat szívesen látják, de „tiszteletet” kell tanúsítaniuk, hozzátéve, hogy

a turistákat szívesen látjuk, de tiszteletben kell tartani a műemlékeinket, legyenek azok eredetiek vagy másolatok. Azért is, mert kétlem, hogy ez a hölgy tudja a különbséget.

Néhány elégedetlenkedő helybéli azt követelte, hogy a turistanő kerüljön börtönbe a szoborral való „szexuális” fotózás miatt.

Mások viszont annyira nem látják sötéten a nő tettét, Alprino városának polgármestere, Vittorio Sgrabi például a „művészet irracionális erejének” nevezte közösségi oldalán, ahol megosztotta a képeket a nő tettéről.

Rovatok