Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Leonard Engelman, a Rocky, a Grincs és a Rambo filmek sztársminkese

2024. augusztus 4., vasárnap 13:27

88 évesen meghalt Leonard Engelman sztársminkes, aki csaknem 30 éven át sminkelte Chert, és Sylvester Stallone filmjeiben is közreműködött.

Életének 89. évében meghalt Leonard Engelman Emmy-díjra jelölt és életműdíjjal kitüntetett sztársminkes – közölte a Deadline. Halálának hírét a Los Angeles-i Cinema Makeup School erősítette meg, de annak okát egyelőre nem közölték.

Engelman olyan filmeken dolgozott, mint a Rocky IV, a Neveletlen hercegnő, a Batman & Robin vagy a Grincs, valamint több mint 30 éven keresztül készítette Cher sminkjét. Éveken át az amerikai filmakadémia művészeti és tudományos alelnökeként és igazgatósági tagjaként is munkálkodott.

Burbankban született, egy hollywoodi sminkes fiaként. Engelman a helyi középiskolában érettségizett, majd első munkáit Alfred Hitchcock Topáz című filmjében kapta meg (1969).

Engelman 1972-ben Emmy-jelölést kapott a Night Gallery egyik epizódjáért, 2001-ben pedig a Jackie Bouvier Kennedy Onassis című minisorozatért. 2017-ben a Hollywood Makeup Artists & Hair Stylists Guild életműdíjjal tüntette ki.

Cher személyes sminkeseként dolgozott, Engelman vele volt a fotózásokon és filmjeinek bemutatóján. Engelman Sylvester Stallonét is sminkelte a Rambo II-ben (1985), a Rocky IV-ben (1985) és a Cobra (1986) című sorozatban. De sminkelte Debra Wingert és Meg Ryant is.

A sminkest felesége, két gyereke és hat unokája gyászolja. 

Rovatok