Index Vakbarát Hírportál

„Még mindig küzdünk” – először szólalt meg Colin Farrell az értelmi fogyatékos fia állapotáról

2024. augusztus 9., péntek 07:47

Alapítványt indított az értelmi fogyatékkal élők támogatására Colin Farrel kétszeres Golden Globe-díjas színész, Akinek a fia Angelman-szindrómában szenved. Ez az első alkalom, hogy Farrell beszélt fiáról és fia állapotáról. Bevallása szerint most is csak azért teszi ezt, mert úgy érzi, a fia szívesen elmondaná, mit érez, csak nem tudja.

Colin Farrell kétszeres Golden Globe-díjas, ír színész egy interjúban nyíltan beszélt fiáról, aki egy ritka neurológiai betegségben, az Angelman-szindrómában szenved, és bejelentette, hogy alapítványt indít az értelmi fogyatékossággal élők támogatására.

Farrell fiánál, a most 20 éves Jamesnél két és fél éves korában diagnosztizálták az Angelman-szindrómát – szemlézte a The Guardian az ír színész a People magazinnak adott exkluzív interjúját. Elmondta, hogy fiát korábban tévesen agyi bénulással diagnosztizálták, amely számos hasonló jellemzővel rendelkezik.

Ez az első alkalom, hogy Farrell beszélt fiáról és fia állapotáról. Bevallása szerint most is csak azért teszi ezt, mert úgy érzi, a fia szívesen elmondaná, mit érez, csak nem tudja. 

Úgy beszélek Jameshez, mintha 20 éves lenne, aki tökéletesen folyékonyan beszéli az angol nyelvet és korának megfelelő kognitív képességekkel rendelkezik. De nem tudok kivenni belőle egy konkrét választ arra vonatkozóan, hogy jól érzi-e magát ebben az egészben vagy sem, így nekem kell döntenem, ismerve James lelkivilágát és azt, hogy milyen jóság van a szívében

– nyilatkozta a filmsztár.

Az interjúban Farrell elmondta, hogy sok család küzd azzal, hogy támogatást és segítséget találjon, amikor az értelmi fogyatékossággal élő gyermekükről kell gondoskodnia, különösen azért, mert az ország egyes államaiban sok létező szociális támogatás megszűnik, amikor a 21 éves kort elérik. E ponton azt is elismerte, hogy ismert színészként kivételes helyzetben lehet, de még így sem egyszerű kezelni a problémát. 

Nyilvánvalóan rendelkezem bizonyos eszközökkel amiatt, hogy több mint 20 éves filmes karriert futottam be, de még mindig küzdünk azzal, hogy megtaláljuk azt a fajta támogatást, amit James megérdemelne, és amit jogosan meg kellene kapnia

– fogalmazott Colin Farrell.

A színész ezért létrehozta az alapítványát, hogy „nagyobb lehetőséget biztosítson azoknak a családoknak, akiknek speciális igényű gyermekük van és hogy az élet minden területén megkapják a megérdemelt segítséget”.

Az alapítvány honlapján az áll, hogy a kaliforniai székhelyű szervezet a lakhatásra, a nappali programokra, a munkaerő támogatására és az érdekérvényesítésre összpontosít, hogy tartós változást hozzon létre az értelmi fogyatékossággal élő személyek számára.

Rovatok