Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az ismert amerikai műsorvezető, Phil Donahue

2024. augusztus 20., kedd 07:40

88 éves korában meghalt Phil Donahue műsorvezető, a talk show műsorok úttörője, aki több évtizeden keresztül meghatározó személye volt az amerikai televíziózásnak.

Mint a Variety írja, Phil Donahue műsorain két generáció nőtt fel. A lap szerint a műsorvezető egy régóta húzódó betegség következtében halt meg augusztus 18-án, vasárnap.

Halálának hírét először a Today nevű show-ban jelentették be, ahol megosztották a család közleményét, miszerint Donahue „vasárnap este otthonában halt meg 44 éves felesége, Marlo Thomas, nővére, gyermekei, unokái és szeretett golden retriever kutyája, Charlie körében”. 

A műsorvezető 1967-ben indította el a „The Phil Donahue Show” című műsorát,

amelyet aztán több mint 200 tévécsatornán sugároztak az Egyesült Államok-szerte.

A műsort egészen 1996-ig sugározták. Addigra a talk show műsorok világa – a Variety megfogalmazása szerint – „bulvárcirkusszá változott”, és a versenytársak, köztük például Oprah Winfrey, elszívták a női nézők egy részét. 

Bár Donahue műsorában is előkerültek néha szenzációhajhász témák, de közel sem olyan mennyiségben, mint sok kollégájánál. Műsorában sokkal nagyobb hangsúly került a heves vitákat gerjesztő társadalmi-politikai kérdésekre (ellentétben a legtöbb korabeli televíziós csatorna műsoraival szemben).

A műsorvezető a Daytime műsorkategóriában összesen 9 Emmy-díjat nyert (és 21 jelölést kapott), valamint egy főműsoridős Emmyt is begyűjtött.

A Variety szerint Phil Donahue erőssége volt többek közt, hogy az interjúk készítésekor nem bánt kesztyűs kézzel ugyan az interjúalanyokkal, de sosem volt ellenséges, harcias velük szemben. Az évek során interjúkat készített államfőkkel, politikusokkal, feministákkal, Ku Klux Klan-tagokkal, felnőttfilmsztárokkal és a 60-as évek különféle radikális mozgalmainak tagjaival. Ő volt az egyetlen talk-show-házigazda, aki a dél-afrikai Nelson Mandelát közvetlenül a börtönből való szabadulása után meg tudta szólaltatni.

A műsorában gyakran a legfurcsább figurák fordultak meg, a Newsweek például egyszer azt írta róla: „Néha az ember azt gyanítja, hogy Donahue számára a tökéletes vendég egy kevert etnikumú leszbikus pár lenne, akiknek mesterséges megtermékenyítéssel született gyermekük”. Aztán valamivel később, 1979-ben valóban meg is jelent egy ilyen pár a műsorban.

Phil Donahue a sikereinek köszönhetően meg is gazdagodott: a Variety szerint a 90-es évek közepére évente 20 millió dollárt keresett fizetésként. A 2000-es évek elején, 2002 és 2003 közt egy rövid időre saját műsorral tért vissza az MSNBC csatornán – akkor a műsor nézettsége már kisebb volt, viszont a nézői elismertség szempontjából nem volt versenytársa. Végül az MSNBC hat hónap után beszüntette a műsort. A műsorvezetőnek ezután már nem volt saját műsora, de több másik show-ban is szerepelt.

Rovatok