Index Vakbarát Hírportál

A szökés: napokba tellett, mire elfogták a szökevény óriásrágcsálót

2024. szeptember 22., vasárnap 21:32

Még a múlt héten megszökött egy óriásrágcsáló – egy úgynevezett kapibara – egy angliai állatkertből, majd miután a nyomára bukkantak – többnapos hajtóvadászatot követően –, egy szakértői csapatnak sikerült őt befogni nagy nehezen. Cinnamon hamarosan újra együtt lehet a családjával.

Múlt pénteken megszökött a Cinnamon nevű óriásrágcsáló a shropshire-i állatkertből. Kedden egy mezőn bukkantak a nyomára, de csak napokkal később sikerült egy „több mint egytucatnyi szakértőből” álló csapatnak befognia őt egy tóban, amely az állatkert erdei természetvédelmi területén található.

Az Independent beszámolója szerint az állatgondozók szerdán egész éjjel próbálták befogni, sikertelenül. Csütörtökön az állatkert közölte, a Cinnamon befogására tett kísérleteket felfüggesztették, hogy az állat ne legyen stresszes.

Másnap egy hőkamerás drón 5 méteren belül észlelte a kedd esti tartózkodási helyétől, és az állatgondozók friss nyomokat és állatürüléket találtak. Az állatkert által a közösségi médiában közzétett videón látható, ahogy pénteken egy fémketrecben húzták ki a tóból a szökevény állatot.

Az állattartók most éjjel-nappal figyelik őt, hogy biztosítsák a „zökkenőmentes visszatérést a családi életbe” – közölte az állatkert. A tisztviselők elmondták, hogy Cinnamont a hétvégén nem tudják megtekinteni a látogatók, mert a rágcsálónak újra meg kell szoknia környezetét. 

A Dél-Amerikából származó kapibarák a világ legnagyobb rágcsálói, amelyek akár 60 centiméter magasra is megnőnek, és félig víziállatok, ezért is érzik nagyon jól magukat a vízben, és kapták a „vízidisznó” becenevet. 

Will Dorrell, a Hoo Zoo és a Dinosaur World tulajdonosa elmondta: „Nagyon örülünk, hogy Cinnamon újra az állatkertben van. Cinnamon ezen a hétvégén egy kis időt a bátyjával tölt egy ketrecben, de ha minden rendben van, reméljük, hogy a jövő héten visszatér a szokásos karámjába családja többi tagjához”.

„Tudom, hogy sokan nagyon izgatottak lesznek, hogy láthatják őt, de senki sem jobban, mint saját anyukája és apukája” – tette hozzá Dorrell.

Rovatok