Index Vakbarát Hírportál

Brian May berágott az állatvédőkre, lemondott alelnöki tisztségéről

2024. szeptember 28., szombat 06:20

A Queen legendás gitárosa, Brian May lemondott az RSPCA, azaz a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals állatvédő szervezet alelnöki tisztségéről, miután aggodalmai támadtak a tanúsítási rendszerrel kapcsolatban. Az RSPCA Assured névre keresztelt rendszer több mint 30 éve működik, és olyan termékekre vonatkozik, mint a hús, hal, tojás és tejtermékek. Az ez által tanúsított farmoknak szigorúbb állatjóléti szabványokat kell követniük, mint amiket a brit törvények előírnak. Ezt azonban a szervezetnek nem sikerült betartatnia.

Nem csak a színpadon, a hétköznapokban is oda tud pörkölni az emberek orra alá Sir Brian May, a Queen gitárosa és neves állatjogi aktivista, aki lemondott az RSPCA (Brit Királyi Állatvédő Egyesület) alelnöki tisztségéről, miután perdöntő bizonyítékok kerültek napvilágra a szervezet állatjóléti tanúsítványával kapcsolatban. A művész szerint az RSPCA Assured címke alatt működő farmok egy része súlyos hiányosságokkal küzd, és a szervezet nem megfelelően reagált a felmerült problémákra.

A BBC jelentése szerint a szervezetnek több mint 200 farmon kellett helyszíni ellenőrzéseket végrehajtania annak érdekében, hogy biztosítsa, ezek megfelelnek a szervezet által előírt állatjóléti szabványoknak. Az állatvédelmi aktivisták azonban azt állítják, hogy az általuk végzett titkos vizsgálatok azt mutatták, hogy a körülbelül 4000 farmot lefedő rendszer nem teljesíti még az alapvető törvényi előírásokat sem.

A vádak között szerepel a farmokon tapasztalt túlzsúfoltság, a higiéniai problémák, sőt egyes esetekben fizikai bántalmazás is az állatokkal szemben. Ennek hatására egyes aktivista csoportok azt követelik, hogy Chris Packham, az RSPCA elnöke is mondjon le. Packham maga is felszólított a tanúsítványi rendszer felfüggesztésére, de saját jövőjével kapcsolatban még nem nyilatkozott.

Ellenben a zenésszel, Brian May ugyanis Instagramon tette közzé lemondását, amelyben kifejezte mélységes szomorúságát

Mély önvizsgálat után ma szomorúan kell felajánlanom a lemondásomat az RSPCA alelnöki posztjáról

– írta May.

A zenész régóta kampányol állatjóléti ügyekben, May szerint azonban a szervezet nem megfelelően reagált a farmokkal kapcsolatos panaszokra. „Egyre több perdöntő bizonyíték kerül napvilágra, az RSPCA válasza pedig semmit sem ér – fogalmazott. Hozzátette, hogy a rendszer felügyelete megbukott, ezért azt teljesen meg kellene szüntetni.

Évek óta gyanítják a problémákat, de nincsenek felelősök

Az Animal Justice Project igazgatója, Claire Palmer, aki az egyik volt azon 60 csoport közül, akik nyílt levelet küldtek az RSPCA-nek a rendszer eltörlésének érdekében, megkönnyebbülten fogadta May döntését.

„Megkönnyebbültünk, hogy Brian May meghozta ezt a felelős döntést, és lemondott alelnöki posztjáról” – idézi Palmert a BBC.

Az állatvédelmi szervezetek évek óta titkos nyomozásokat folytatnak a rendszeren belüli hiányosságok feltárása érdekében. Palmer szerint a rendszeres visszaélések fényében az RSPCA-nak határozott lépéseket kell tennie.

Az RSPCA Assured rendszer, amely korábban Freedom Food néven futott, több mint 30 éve működik, és olyan termékekre vonatkozik, mint a hús, hal, tojás és tejtermékek. A rendszer által tanúsított farmoknak szigorúbb állatjóléti szabványokat kell követniük, mint amiket a brit törvények előírnak.

Mindez azonban láthatóan nem sikerült, a szervezet mégis úgy viselkedik, mintha May távozásával csupán egyszerű szervezeti átalakulás történt volna. 

Az állatvédők szóvivője kijelentette, hogy tiszteletben tartják Brian May véleményét, és megértik döntését. „Brian elkötelezett munkája az olyan ügyek, mint a borzirtás és a vadászat elleni kampányok terén felbecsülhetetlen értékű volt, és reméljük, hogy a jövőben is együtt tudunk dolgozni vele ezeken az ügyeken.” A szóvivő ugyanakkor elismerte, hogy a farmgazdálkodás kihívásokkal teli, és az állatjóléti kérdések megoldása rendkívül összetett. Az RSPCA biztosítani szeretné támogatóit és a közvéleményt arról, hogy a rendszer következetesen jobb állatjóléti normákat biztosít, mint az általános mezőgazdasági gyakorlatok.

Az RSPCA független vizsgálatot indított a tanúsítványi rendszer átvizsgálására, a vizsgálat eredményeinek elemzése után pedig a szervezet „szükség esetén szigorú intézkedéseket fog hozni”.

(Borítókép: Brian May (középen) egy 2012-es tüntetésen. Fotó: Matt Cardy / Getty Images Hungary)

Rovatok