Index Vakbarát Hírportál

Hiába népszerű a sütőtökös tejeskávé, akár depressziót is okozhat

2024. október 5., szombat 15:08

Itt van az ősz, a pumpkin spice latte is itt van újra! Az ősz beköszöntével a szezonális ízek és különleges italok – mint a sütőtökös kávé – világszerte, így Magyarországon is egyre több rajongót vonzanak. Az ital ráadásul nemcsak az ízvilágával hódít, hanem a közösségi médiában való megjelenése is hozzájárul az elterjedéséhez. Ugyan a kávékülönlegesség az őszi hangulatot fokozza, potenciális egészségügyi kockázatokat is hordoz, különösen a fiatalok számára. Szakértők figyelmeztetnek a magas koffein- és cukortartalom lehetséges hatásaira, mint például a szívproblémák, a hangulatingadozások és a mentális zavarok kialakulásának kockázata, amit bizony érdemes figyelembe venni fogyasztáskor.

Az ősz beköszönte nemcsak a hűvös és esős időt, hanem az új ízek és trendek iránti érdeklődés fellángolását is magával hozza. Az egyik legismertebb őszi ital a pumpkin spice latte, amely világszerte és Magyarországon is elképesztő népszerűségre tett szert az elmúlt években, főként a közösségi oldalak trendjeinek köszönhetően. Azonban míg sokan élvezik az ital édes, fűszeres ízét és az ezzel járó hangulatot, néhány egészségügyi szakember figyelmeztet a benne rejlő kockázatokra – amelyek ezúttal különösen a fiatalokat veszélyeztethetik. 

A pumpkin spice latte népszerűsége Magyarországon az elmúlt években robbanásszerűen nőtt, főleg a nemzetközi trendeknek és a közösségi média hatásának köszönhetően. Az egyik amerikai kávézólánc népszerű itala, amely az Egyesült Államokban az őszi időszak szimbólumává vált. Magyarországon szintén gyorsan hódításba kezdett, hála a globális franchise terjedésének és a fogyasztók egyre nagyobb érdeklődésének a szezonális különlegességek iránt. A sütőtök fűszeres ízkombinációja jól illeszkedik az őszi hangulathoz, és a közösségi felületeken megosztott képek, videók tovább növelték az ital népszerűségét. 

A kávé Instagram-barát kinézete és az egyre inkább elterjedő kávézási kultúra szintén hozzájárult a trend megerősödéséhez, amelyet itthon egyértelműen a TikTok-tartalomgyártó Forstner Csengéhez és az azóta többször is kiparodizált és mémmé vált videóhoz köt a Z generáció. Íme a tökös kávéról készült videója: 

Miközben sokan egyszerű őszi finomságnak tartják a pumpkin spice lattét, orvosok figyelmeztetnek arra, hogy a fiatalok számára komoly kockázatot jelenthet az ital összetevőinek túlzott fogyasztása. Az egyik, Magyarországon is jelen lévő kávézólánc legnagyobb méretű pumpkin spice lattéja ugyanis például majdnem 135 mg koffeint tartalmaz, ami jelentősen meghaladja a tinédzserek számára ajánlott napi 100 mg koffeinmennyiséget – írja a Daily Mail

A magas koffein- és cukortartalom akár mentális problémákhoz is vezethet

Az orvosok a magas koffeintartalom miatt arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott koffeinfogyasztás jelentősen megnövelheti egyes betegségek kialakulásának kockázatát. „A fiatalok túlzott koffeinbevitele tachycardiát, azaz szapora szívverést okozhat, amely veszélyes lehet, különösen azoknál, akiknél fennáll valamilyen szívbetegség” – emelte ki a brit lapnak Dr. Masarat Jilani. 

Mindez ráadásul nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségünket is veszélyeztetheti. A túlzott koffeinfogyasztás ugyanis

hangulatingadozásokhoz, nyugtalansághoz és már meglévő mentális problémák, például a szorongás és a depresszió súlyosbodásához vezethet, amelyek különösen gyakoriak a serdülőkorban.

A koffein azonban nemcsak olyan azonnali károkat okozhat, mint a megnövekedett vérnyomás és a szívverés gyorsulása, hanem hosszú távon is káros lehet. Ugyanis a napi négy vagy több csésze kávé (nagyjából 400 mg koffein) fogyasztása hosszabb távon is megemelheti a vérnyomást, ami növeli a szívrohamok és a sztrók kockázatát. Az olyan szívbetegségekkel élőknek, mint a szívritmuszavar vagy az úgynevezett hosszú QT-szindróma, szintén érdemes jelentősen korlátozniuk a koffeinbevitelt. Mindezen betegségek ráadásul sokszor diagnózis nélkül maradnak, így sokan nincsenek tudatában a koffein jelentette veszélyeknek.

Azonban nem a koffein jelenti az egyetlen egészségügyi kockázatot a pumpkin spice latte és a hasonló, cukorsziruppal ízesített tejeskávék esetében. Egy nagy méretű latte ugyanis több mint 42 gramm cukrot tartalmazhat, ami nagyjából 10 teáskanálnyi cukornak felel meg. Mindez majdnem annyi, mint a WHO által ajánlott napi 50 grammos maximumbevitel, ami csupán két teáskanállal több, mint egyesek napindító kávéja.

Azt pedig talán már senkinek sem kell különösebben taglalni, hogy a túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható olyan problémákkal, mint az elhízás, a cukorbetegség és a fogak romlása, amelyek egyre inkább aggodalomra adnak okot a fiatal generáció körében.

Három csészényi kávé, tök és cukor nélkül a hosszú élet titka

Egy nemrégiben a The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban megjelent kutatás szerint a mérsékelt kávéfogyasztás kedvezően hat az egészségre, sőt csökkentheti a súlyos betegségek, például a kardiometabolikus multimorbiditás (CM) kockázatát. A CM több kardiometabolikus betegség, például 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-betegség és a sztrók együttes fennállását jelenti.

A kutatás során több mint 180 ezer olyan résztvevőt vizsgáltak, akiknél a kísérlet elején nem voltak kardiometabolikus betegségek. Az eredmények szerint azoknál, akik napi három csésze kávét fogyasztottak (200-300 mg koffein/nap), 48,1 százalékkal csökkent az újonnan kialakuló CM kockázata a kontrollcsoporthoz képest.

A kutatás során 80-97 metabolitot azonosítottak, amelyek kapcsolatba hozhatók a kávé, tea és koffein fogyasztásával, ideértve a lipideket, a nagyon alacsony sűrűségű lipoproteint és más biomarkereket. Bár további kutatások szükségesek, az eredmények alátámasztják, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás hosszú távon is előnyös lehet. Persze felnőttkorban...

(Borítókép: Nevena Ristic / Getty Images Hungary)

Rovatok