Index Vakbarát Hírportál

Tízezrével ölik le a marhákat, és senki nem tudja, ki a felelős

2024. október 8., kedd 20:22

Hosszú évtizedek óta rettegnek az amerikai Oregon állam gazdái egy különös jelenség miatt. Sorra mészárolja valami a teheneiket, de nem hagy maga után nyomot, és a tetemeket még a dögevők se akarják elfogyasztani. A probléma mostanra az egész országra kiterjedt, de máig nem jutottak közelebb a megoldáshoz.

A hetvenes évek óta különös módon gyilkolja ezrével a teheneket valami, vagy éppen valaki az Egyesült Államokban. Szekták, vadállatok, a kormány, és még az ufók is gyanússá váltak, de hiába a több évtizede tartó kutatás a felelősök után. Megnyugtató választ nem kaptak a gazdák, a probléma pedig lassan beborította az egész országot, és mostanra már több ezer tehenet kellett eltemetniük a magányos cowboyoknak. 

Hidegrázós rejtéllyel tért vissza a Netflix Megoldatlan rejtélyek című sorozata.

Nyom nélkül

Minden Oregon államban kezdődhetett, ahol a hetvenes évek derekán egy cowboy kiszúrt egy, a csordától lemaradt tehenet. Az állat csak feküdt a fűben, életjelet nem mutatott, ám amikor közelebb ért hozzá, akkor érte csak az igazi meglepetés. A tehén állát valaki eltávolította, azzal együtt pedig a nyelvet is, valamint hiányzott a nemi szerve és az oldalán egy sebészi pontosságú vágás volt. Az állat körül nem volt arra utaló jel, hogy valakik körbeállták volna, esetleg autóval szállították volna a helyszínre.

A gazdája számára azért is volt furcsa az egész, mert tudta, hogy egy egészséges példányát veszítette el ezzel, viszont a maradványát nem támadták meg a dögevők. A körülmények miatt értesítette a seriffhivatalt, akik bár hosszan nyomoztak a birtokon, nyomot nem sikerült találniuk. Így született meg az első teória arról, hogy egy medve lehetett a felelős. A megoldás azonban nem nyugtatta meg a cowboyokat, és nem sokkal később a rejtélyes tehénmészáros ismét lecsapott a környéken.

A maradvány állapota és a környék szinte tűpontosan megegyezett a korábbi tetthellyel, amit még öt követett a környező területeken. A gazdák nem nyugodtak, mert attól tartottak, hogy következőleg akár már embert is ölne a gyilkos. A műsor készítőinek nyilatkozó újságíró elmagyarázta, hogy mostanra már szinte minden államban történt hasonló csonkítás, de nehéz lesz pontos számot mondani, mert a cowboyok nem szívesen tesznek bejelentést arról, ha az egyik tehenüket elvesztették.

Az utolsó logikus magyarázat

Hiába keresték, nem találtak értelmes magyarázatot arra, hogy miért jutottak erre a sorsa az állatok. A ragadozótámadás elméletét hamar elvetették, hisz a vágások és az épen maradt belső szervek ezt nem támasztották alá. A helyiek ezért úgy hitték, egy sátánista vándorszekta lehet felelős a csonkításokért, hisz ráadásul olyan testrészeik hiányoztak az állatoknak, amiknek nem volt érdemi piaci értéke. Azonban ezt is hamar elvetették, amikor kiderült, hogy néhánynak eltört a gerince, mintha a magasból ejtették volna le őket. 

Ezek után nem maradt más kapaszkodójuk a helyieknek, mint hogy a kormány vagy az ufók tehetnek mindenről. Előbbi teóriát az is erősítette, hogy ezeken a területeken –  a normálishoz képest –  megszaporodtak a helikopterészlelések. 

Nincsenek gyanúsítottak és nincsenek végleges elméletek arra vonatkozóan, hogy évtizedeken keresztül miért gyilkolták és csonkították meg a szarvasmarhákat több államban. Őrültség ezt mondani, de az ufók szinte a legvalószínűbb elméletnek tűnnek

– mondta a film producere, Dunn Muerer.

A gazdák türelme azonban véges, mert a történteket lopásnak tekintik, aminek meglátásuk szerint kell hogy legyen következménye. Rettegnek azonban az ismeretlentől, ami miatt nem képesek megvédeni csordáikat, és nem tudják, hogy ezen a ponton a saját életükért is aggódniuk kellene-e. 

Rovatok