Index Vakbarát Hírportál

Mindenki kedvenc színésznője, akin sosem csámcsog a sajtó

2024. október 8., kedd 06:22

75 éves lett Sigourney Weaver amerikai színésznő, aki annak ellenére, hogy már az 1970-es évek végén felhelyezte magát a térképre Hollywoodban, más szupersztárokról eltérően neki sikerült teljesen elkülönítenie a magánéletét a szakmájától, így soha nem tőle volt hangos a bulvármédia.

Dana Barrett, dr. Grace Augustine és Ellen Ripley csak néhány Sigourney Weaver emlékezetes alakításai közül, amelyekre máig sokan gondolhatnak vissza nosztalgikus érzésekkel. Az ezen szerepekben feltűnő amerikai színésznő nem kamerák előtti életét ugyanakkor kevesek ismerik igazán. Weaver 1949. október 8-án született New Yorkban, édesapja, Sylvester L. Weaver egykor az NBC tévétársaság igazgatója volt, míg édesanyja, Elizabeth Inglis angol színésznő. Eredetileg nem a Sigourney keresztnevet viselte, hanem a Susant, ám 14 éves korában erre változtatta a nevét. Előbb az Ethel Walker általános iskolába járt, majd a Stanford Egyetemen és a Yale drámatagozatán tanult tovább. A diploma megszerzését követően próbált betörni a filmiparba, és egyből szerepet kapott egy Woody Allen-filmben, az Annie Hallban, bár csak hat másodpercig lehetett őt látni a képernyőn.

Ez 1977-ben történt, viszont két évvel később sikerült berobbannia Hollywoodba. Neki szánták ugyanis Ellen Ripley űrhajósnő szerepétA nyolcadik utas: a Halál című filmben, ami megalapozta a karrierjét, mivel a sci-fi világban igazi klasszikussá vált a produkció. Alakított egyébként a következő három Alien-filmben is, amelyek A bolygó neve: HalálA végső megoldás: Halál és az Alien 4. – Feltámad a Halál címet viselték. A második részben nyújtott alakításáért Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték. 1988-ban aztán két kategóriában nyílt esélye az Oscar-díjra, a legjobb színésznők között versenyzett a Gorillák a ködben, míg a legjobb női mellékszereplők között a Dolgozó lány című alkotás kapcsán. Bár végül egyik elismerést sem ő kapta, a Golden Globe-gálán mindkét jelölését sikerült díjra váltania, így ő lett az első színésznő, akinek ez sikerült. 

Az Alien-univerzum mellett szintén sokaknak lehet ismerős a színésznő a Szellemirtók- és az Avatar-filmekből. Utóbbinak a második részében, az Avatar: A víz útjában is látni lehetett őt, miután a karakterét feltámasztották. Az alkotás rendezője, forgatókönyvírója és producere, James Cameron ezzel kapcsolatban korábban úgy fogalmazott:  a tudományos-fantasztikus filmekben sosem hal meg senki. A színésznő egyébként az Avatar soron következő, harmadik részében szintén szerepelni fog, ahogy a negyedikben és az ötödikben is – az utolsó megjelenését 2031-re tervezik. Az utóbbi években az Avatar: A víz útján felül feltűnt többek között az Egy évem Salingerrel és A főkertész című filmekben, illetve tavaly a Szirmokba zárt szavak nevezetű sorozatban. 

Ugyan Oscar-díjat továbbra sem sikerült nyernie, ahogy Emmy-, Tony- és Screen Actors Guild-elismerést sem, ám kitüntették már BAFTA- és Grammy-díjjal – az előbbiekben említett két Golden Globe-szobor mellett. Annak ellenére pedig, hogy a szakmai pályafutását jól ismerjük, a magánéletével kapcsolatban mindig is óvatos volt, így botrányoktól mentes az élete. Az viszont köztudott, hogy 1984-ben ment férjhez egy producerhez, akitől 1990-ben született egy lánya, illetve hogy sok jó ügy mellett áll ki. Aktív környezetvédőként ő a Dian Fossey Gorilla Alapítvány tiszteletbeli elnöke, az óceánok élővilágának védelmezője, és ugyan már 75 éves, az öregedés egyáltalán nem zavarja, mivel minél idősebb, annál inkább értékeli, ami megadatott neki az életben. Amennyiben további érdekességekre kíváncsi a ma születésnapos Sigourney Weaverrel kapcsolatban, tippelje meg a válaszokat az alábbi kvízkérdésekre!

(Borítókép: Sigourney Weaver 2024. február 9-én Valladolidban, Spanyolországban. Fotó: Carlos Alvarez / Getty Images)

Rovatok