Index Vakbarát Hírportál

Összefogtak a családtagok, a Menendez testvérek szabadon bocsátásást követelik

2024. október 17., csütörtök 14:30

Lyle és Erik Menendez rokonai összefogtak, hogy a testvérek szabadon bocsátását követeljék, miután október elején George Gascon Los Angeles megyei kerületi ügyész arról számolt be, hogy felülvizsgálják azokat a bizonyítékokat, amelyeket Erik és Lyle Menendez 2023-ban nyújtottak be. A testvérek 1989-ben gyilkolták meg szüleiket, és több mint három évtizeddel ezelőtt kerültek börtönbe az Egyesült Államokban.

A most 53 éves Erik Menendez és az 56 éves Lyle Menendez mintegy 35 évet töltött már rács mögött szüleik meggyilkolása miatt. A testvérek 1989-ben lőtték le Jose és Kitty Menendezt Beverly Hills-i villájukban, az ügyészek szerint azért, hogy apjuk vagyonát örököljék, a testvérek ugyanakkor önvédelemre és arra hivatkoztak, hogy apjuk éveken át szexuálisan, fizikailag és érzelmileg is bántalmazta őket.

A kilencvenes években annyira lázban tartotta az amerikaiakat a Menendez testvérek története, hogy még a legnépszerűbb televíziós műsorokban is rájuk hivatkoztak. A Netflix egy sorozatot is készített Szörnyetegek: A Lyle és Erik Menendez-sztori címen, így a bűnügy ismét népszerű beszédtéma lett. A megtörtént esetről itt írtunk részletesen.

A testvérek mellett az elmúlt időszakban többen kiálltak, köztük Cooper Koch, aki Erik Menendezt alakítja a sorozatban, valamint a valóságshow-sztár, Kim Kardashian is, aki személyesen látogatta meg a Menendez testvéreket a Richard J. Donovan büntetés-végrehajtási intézetben. „Ők nem szörnyetegek. Kedves, intelligens, becsületes emberek” – fogalmazott a híresség az NBC Newsnak írt cikkében.

Most Lyle és Erik Menendez rokonai fogtak össze, hogy a testvérek szabadon bocsátását követeljék, egy szerdai Los Angelesben tartott sajtótájékoztatón rengeteg családtag jelent meg. Az eseményt azután szerveztek, hogy az ügyészek bejelentették, hogy felülvizsgálják azokat a bizonyítékokat, amelyeket Erik és Lyle Menendez 2023-ban nyújtottak be. A sajtótájékoztatón Jose Menendez unokahúga, Anamaria Baralt bejelentette, hogy a rokonok létrehozták az Igazságot Eriknek és Lyle-nak nevű koalíciót.

„Ez az igazságról és a gyógyulásról szól” 

„Ez az igazságról és a gyógyulásról szól... A további bebörtönzésük nem szolgál rehabilitációs célt” – jelentette ki Anamaria Baralt. Arról is beszélt, hogy a testvérek egy olyan „kultúra áldozatai voltak, amely nem volt hajlandó meghallgatni őket”, miközben felszólította a kerületi ügyészséget, hogy „a teljes képet vegye figyelembe”.

Lyle és Erik megérdemelnek egy esélyt a gyógyulásra, és a családunk is megérdemel egy esélyt, hogy velük együtt gyógyuljon

– mondta. 

A család ügyvédei azzal érvelnek, hogy a társadalom szexuális visszaélésekkel kapcsolatos nézeteinek változása miatt egy mai tárgyalás kimenetele másképp alakulhatna.

„Fogalmam sem volt arról, hogy milyen mértékű bántalmazást szenvedtek el a sógoromtól. Egyikünk sem tudta. (...) Tudjuk, hogy a bántalmazásnak hosszú távú hatásai vannak, és a trauma áldozatai néha olyan módon cselekszenek, amit nagyon nehéz megérteni” – nyilatkozta Joan Andersen VanderMolen, Kitty Menendez nővére újságíróknak.

Kitty Menendez testvére, a 90 éves Milton Andersen szerint ugyanakkor a testvérek számára „megfelelő ítélet” a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélküli életfogytiglani börtönbüntetés. A férfi szerint nem történt semmiféle molesztálás, és az indíték puszta kapzsiság volt, mert szerinte a testvérek éppen akkor tudták meg, hogy kihúzzák őket a végrendeletből.

Az új meghallgatást november 29-re tűzték ki.

Rovatok