Index Vakbarát Hírportál

Az ötös lottó leggyakrabban kihúzott száma is kellett a 6,6 milliárdos nyereményhez

2024. október 20., vasárnap 09:08

Bár önmagában a statisztika ismerete nem növeli a nyerési esélyeket, érdekességekre azért bukkanhatunk az ötös lottó 67 éves történetében. Főleg akkor, amikor a legtöbbször kihúzott szám valakinek 6,6 milliárd forintot hozott szombaton.

Rengeteg dolog történt azóta, hogy 1957. március 7-én megtartották az ötös lottó első sorsolását Magyarországon, de egy dolog nem változott: annak az esélye, hogy valaki eltalálja a kihúzott ötszámos kombinációt, 1 a 43 949 268-hoz. Bármikor jöhet az 1, 2, 3, 4, 5 számsor, ahogyan arra is ugyanannyi esély, hogy megismétlődjön egy már kihúzott kombináció.

Ennek ellenére sokféle stratégia létezik a szelvény kitöltésére, legtöbben a kedvenc számaikat szokták megjátszani, amelyek kapcsolódnak valamihez, sokszor a születési dátumokhoz. Vannak, akik lelkesen követnek bizonyos mintákat a szelvényen, úgy töltögetve, hogy a számok nem legyenek túl közel egymáshoz, vagy ne legyenek a szelvény ugyanazon részén. Persze nem létezik biztosan működő stratégia, azaz minden kombináció egyenlő eséllyel indul. 

Az ugyanakkor tudható, mely számokat sorsolták ki leggyakrabban illetve legritkábban a játék kezdete óta. Szerencsejáték Zrt. honlapján is mindenki tesztelheti, hányszor húzták már ki az általa megjátszott számokat. Bár semmit sem garantál, de érdekes lehet tudni, hogy az egyes számokat eddig milyen gyakran sorsolták ki. Az mindenképpen figyelemreméltó, hogy a leggyakrabban és a legritkábban kihúzott számok adatai között között meglehetősen nagy a különbség.

Az ötös lottón leggyakoribb nyerőszámok:

3, 15, 75, 1, 29

Az elmúlt 67 év ötöslottó-húzásainak van egy abszolút nyertes száma, mégpedig a hármas, amelyet már 234-szer húztak ki – legutóbb éppen szombaton, a 6,6 milliárdos rekordnyeremény napján.

És akkor jöjjenek a fekete bárányok, az ötös lottó a legritkábban kihúzott számok:

88, 63, 87, 80, 82.

Arról is találni statisztikát, mely számot húzták ki a legrégebben. A lista tetején vannak a legrégebben kisorsolt számok, az alján pedig az utoljára kihúzottak. A heti nyerőszámok a lista aljára kerülnek, és onnan lépkednek felfelé, amíg ki nem sorsolják őket újra, és kerülnek ismét alulra.

Mint írják, abban az esetben, ha a lista elejéről választunk, jó esély van rá, hogy hamarosan el fogjuk találni valamelyiket. Persze, ekkor is szükségünk lesz a szerencsére, mert ezzel a módszerrel csak egy-egy számot lehet eltalálni néha, de legalább egy találat már megvan.

A táblázat szerint ezek a legrégebben kihúzott ötöslottó-nyerőszámok:

11, 27, 16, 65, 90.

Bár kicsi a valószínűsége, hogy ezeket egyszerre fogják kisorsolni, de matematikailag megvan rá az esély, mint ahogy arra is, hogy a lista alján lévő öt számot húzzák ki – ami egyben azt is jelentené, hogy a következő héten a múlt heti nyerőszámokkal vinné el valaki a főnyereményt. Ebből valószínűleg hatalmas botrány lenne az összeesküvés-elméletek országában.

Rovatok