Index Vakbarát Hírportál

Továbbadható az Emfesz

2010. január 5., kedd 13:28

Egy svájci bíróság jogerős ítélete szerint szabadon rendelkezhet a RosGas nevű cég az Emfeszszel, így azt akár tovább is adhatja. A RosGas tulajdonossá válását a magyar nyomozók még vizsgálják.

Kedden egy svájci bíróság másodfokon is elutasította a Mabofi keresetét, így az Emfesz jelenlegi tulajdonosa akár tovább is adhatja Magyarország egyik legfontosabb gázszolgáltatóját.

Az Emfesz körüli vita április óta tart. A magyar gázfogyasztók ötödét ellátó céget akkor egy dollárért adta el a cég ügyvezető igazgatója úgy, hogy az üzletről az addigi tulajdonos csak utólag értesült. Góczi István igazgató egy 2004-es felhatalmazás alapján járt el, de az Emfeszt a Mabofi nevű cégen keresztül addig birtokló Dmirtij Firtas ukrán tulajdonos szerint a felhatalmazás nem volt érvényes.

A Mabofi számos pert indított a világ különböző pontjain, hogy az adás-vételt megtámadja. Ezek közé tartozott a svájci per is, ami most másodfokon, jogerősen kimondta, hogy az Emfesz mostani tulajdonosa szabadon továbbadhatja a céget.

Az Emfeszt egy RosGas Ag. nevű, Svájcban bejegyzett társaság vette meg áprilisban, amely mögött Góczi állítása szerint orosz üzletemberek vannak. Nem tudni, hogy kicsodák ők, de befolyásosak lehetnek, mert képesek voltak elérni, hogy az Emfesz gázhoz jusson.

A Gazprom már évek óta igyekszik meghatározó tulajdonrészt szerezni az Emfeszben. Nem kizárt, hogy a RosGas mögött is az orosz állami óriásvállalat áll. Góczi korábban azt mondta, hogy a RosGas tulajdonosai azt tervezik, hogy előbb-utóbb továbbadják a céget. Ősszel az is felmerült, hogy kisebbségi tulajdonosként a magyar állami MVM is szívesen megjelenne az Emfeszben.

Ugyanakkor az Emfesz furcsa áprilisi értékesítése körül több per és nyomozás is tart még. A Nemzeti Nyomozó Iroda novemberben néhány napra őrizetbe vette Góczi Istvánt, aki most nem hagyhatja el Budapestet. Góczit sikkasztással gyanúsítják. A Mabofi pert indított a RosGas bevásárlását jóváhagyó Magyar Energia Hivatal és a Cégbíróság döntései ellen is.

Rovatok