Index Vakbarát Hírportál

Növelték profitjukat az áramcégek 2009 első három negyedévében

2010. január 24., vasárnap 08:33

Adózás előtt 176,9 milliárd forint nyereséget értek el a magyarországi áramcégek, termelők, elosztók, kereskedők, de a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatók 7,4 milliárd forint veszteséget könyveltek el 2009 első kilenc hónapjában.

A piaci szereplők összességében 14,5 százalékkal növelték első háromnegyedévi nyereségüket az előző év hasonló időszakához képest, míg az egyetemes szolgáltatók 2008 első kilenc hónapjában egymilliárd forint adózás előtti nyereséget értek el. A Magyar Energia Hivatal által közzétett számokat a szereplők által szolgáltatott adatokból kalkulálták ki. Az összeállításból kiderül az is, hogy a rendszerirányító Mavir nyeresége 27,3 százalékkal visszaesett.

A kereskedők 56,6 milliárd forint adózás előtti profitja az adott időszakban 81 százalékkal nőtt, nem számítva a Magyar Villamos Művek csoportot, amelynek a nyeresége 51 százalékkal 41,8 milliárd forintra emelkedett.

Az áramot a kereskedők novemberben 25 forint körüli kilowattóránkénti áron értékesítették, miközben a magyar erőművek 10 forint körüli áron adták el nekik az áramot. Az erőművi ár valamivel az import ár alatt volt novemberben. Ugyanakkor a kereskedőknek a kötelező átvétel alá eső, azaz a megújuló, illetve a hővel együtt termelt áramért magasabb árat kellett fizetniük, mint a saját 25 forint/kilowattóra átlagáruk.

A kereskedők ára nem azonos a végfelhasználói árral. A kereskedő árát még számos tétel emeli, többek között a hálózathasználat és a villamos energia rendszer egyensúlyának fenntartási költségeinek ára. Az energiahivatal tájékoztatója szerint novemberben a kötelező átvétel alá eső villamosenergia támogatására 7,83 milliárd forintot fizettek ki a fogyasztók, míg például augusztusban csak 4,65 milliárdot, mert akkor nem volt távfűtés.

Zircen drága a tél

A kereskedők a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közintézményeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatóknak több mint 10 forinttal olcsóbban adták az áramot, mint az átlagos értékesítési áruk volt. A korábbi információk szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport biztosította az áramot az egyetemes szolgáltatóknak 2009-ben. Az egyetemes szolgáltatói körben jellemzően havi egy terawattóra felett volt a fogyasztás, míg a valódi versenypiacon jellemzően 1,5-1,7 terawattóra.

A nettó villamosenergia fogyasztás 2009 novemberére visszatért a 2008 novemberi 3000 gigawattóra szintre. A bázis alacsony, ugyanis 2008 januárjában a nettó áramfogyasztás még 3400 gigawattóra volt. A földgázfelhasználásról annyi derül ki a Magyar Energia Hivatal összeállításából, hogy a mennyiség az év minden hónapjában alacsonyabb volt az előző évinél és a napi csúcsfelhasználás sem érte el a 2008. évit.

A távhőszolgáltatók novemberig rendelkezésre álló adatai alapján Zircen a legmagasabb az átlagos, 135 létköbméteres lakás fűtési költsége: ott mintegy 230 ezer forint egy évre vetítve, míg Szarvason a legalacsonyabb. Itt nem éri el a 95 ezer forintot. Budapest közel 175 ezer forinttal a középmezőnyben helyezkedik el.

Rovatok