Index Vakbarát Hírportál

3,3 milliárd forintnyi betét fagyott be az ÁKH-nál

2010. február 12., péntek 18:38

Az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet felszámolását csütörtökön kezdeményezte a PSZÁF. A hitelszövetkezetnek mintegy 800 betétese van, s az előzetes adatok szerint mintegy 3,3 milliárd forintnyi betét - betétesenként átlagosan 4,125 millió forint - fagyott be. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) húsz munkanapon belül minden betétesnek kifizeti a kártalanítást.

 Székács Péter, az OBA ügyvezető igazgatója pénteken elmondta: a hitelszövetkezet befagyott betéteinek kifizetése nem okoz gondot, az OBA kártalanításra fordítható vagyona ugyanis meghaladja a 85 milliárd forintot. A fedezettségi mutató - mely az alap likvid eszközállományát veti össze az alap elméleti kártalanítási kötelezettségével - 1 százalék, ami nemzetközi összehasonlításban megfelelő.

Az OBA fel van készülve a gyorsított kártalanításra is - mondta Székács Péter, aki emlékeztetett: 2010. január 1. óta a kártalanítás kifizetésére rendelkezésre álló határidő 20 munkanapra csökkent.

Ezt egy uniós direktíva alapján 2011 januárjától kell bevezetniük a tagállamoknak, de Magyarország a kifizetések gyorsítása érdekében már az idén alkalmazza. Mint ismeretes, a kártalanítás határideje korábban három hónap volt, amit a felügyelet kétszer három hónappal meghosszabbíthatott. A jelenlegi szabályok szerint a kifizetési határidőt egyszer, legfeljebb tíz munkanappal lehet megnyújtani.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csütörtökön jelentette be, hogy visszavonta az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte az intézmény felszámolását, mert a kirendelt felügyeleti biztosok azt állapították meg, hogy a hitelszövetkezet fizetőképességi helyzete a jövőben sem teszi lehetővé a biztonságos, jogszabályoknak megfelelő működést.

A felügyeleti biztosokat azért rendelte ki a PSZÁF még januárban, mert a hitelszövetkezet saját tőkéje a jegyzett tőke alá csökkent. Az ÁKH számára a felügyelet egyúttal megtiltotta a részjegyek visszafizetését, valamint, hogy újabb kockázatvállalással járó ügyleteket kössön, illetve meghosszabbítsa a hitel- vagy kölcsönszerződések határidejét.

Az OBA honlapján közzétett, az ÁKH betéteseinek kártalanításáról szóló tájékoztató szerint az alap a névre szóló betét- és kamatköveteléseket személyenként legfeljebb ötvenezer eurónak megfelelő - 13,567 millió forint - összegig fizeti ki. (Az átszámítás a 2010. február 11-i MNB devizaárfolyamon történik.

Az Általános Közlekedési Hitelszövetkezetnél (ÁKH) elhelyezett, az OBA által nem biztosított betétrészeket a kormány korábbi deklarációja szerint az államnak kellene kifizetnie. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) sajtófőnöke szerint "a szándék változatlan".

A sajtófőnök pénteken azt mondta: "a kormány vizsgálja, hogy megvannak-e ehhez a jogszabályi feltételek. Ha hiányoznak, akkor biztosítja. Ugyanakkor el kell gondolkodni azon, hogy meddig szükséges a válság miatt kinyilvánított deklaráció további fenntartása" - jegyezte meg.

Még nem tudni, hogy a hitelszövetkezetnél vannak-e 13,567 millió forintnál nagyobb összegű betétek. Ha igen, a kormány korábbi ígérete szerint a nem biztosított betétrészeket az államnak kell kifizetnie.

Rovatok