Index Vakbarát Hírportál

Bankhitelbe kapaszkodhat az Emfesz

2010. december 24., péntek 08:34

Haladékot adott az E.ON az Emfesz tartozásának kiegyenlítésére, és hamarosan kisegíti egy hazai pénzintézet a kintlévőségei miatt fizetési nehézségekkel küszködő Emfesz Kft.-t - írja a Világgazdaság és a Magyar Nemzet a pénteki számában. Az E.ON azonban csak hétfőig türelmes.

Egy pénzintézet segítségével rendezheti átmenetileg a helyzetét az Emfesz (Első Magyar Földgáz és Energiaszolgáltató), amely több beszállítójának, így a Mol Földgázszállító Zrt.-nek, a Kelernek és az E.onnak is tartozik. Az Emfesz pénzügyi nehézségei miatt a Magyar Energia Hivatal is eljárást indított szerdán.

A Világgazdaság a bank nevét a forrása kérésére nem fedte fel. Az újság emlékeztet arra: a lap csütörtöki számában Góczi István ügyvezető cáfolta, hogy az Emfesz-nek lejárt tartozása lenne.

A Világgazdaság idézi azt a tájékoztatást, amelyet a hírére reagálva a cég fő szállítótójától, az E.ON-tól kapott, és ami így szól: „A mai sajtóban megjelent nyilatkozatokkal ellentétben, a gas.hu-t is üzemeltető Emfesz Kft. több százmillió forint elosztói díjjal tartozik az E.ON csoporthoz tartozó gázhálózati társaságoknak.

Az Emfesz különböző formai ürügyekre hivatkozva október óta nem egyenlíti ki számláinkat, noha ügyfeleitől a minket illető elosztói díjakat beszedi. További gondot jelent, hogy az Emfesz nem hajlandó bankgaranciát adni, amely megnyugtató pénzügyi biztosítékot jelenthetne társaságunk számára.

Az Emfesz és az E.ON csoporthoz tartozó más társaságok peres ügyeinek nincs közük a rendezetlen díjhátralék ügyéhez, ezen ügyek összekötése teljesen alaptalan. Az E.ON a lejárt számlák kiegyenlítésének határidejét december 27-re módosította" - írja az E.ON.

A Népszabadságban Góczi István, az Emfesz ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy néhány héten belül rendezni tudják a helyzetet. Az Emfesz korábban azt közölte, hogy Pomázi Csaba vállalkozó cégei több milliárd forinttal tartoznak a gázkereskedő társaságnak. Ezt azonban a Dunacent tagadja, Balla Réka ügyvezető az Indexnek szerdán azt mondta, nincs elismert tartozása a cégnek.

Az Emfesz a kormány által kirótt különadót sem tudta maradéktalanul befizetni. Egy részét határidőre teljesítették, a többire haladékot kértek, melynek elbírálása folyamatban van.

A Népszabadság csütörtöktön azt írta, hogy az Emfesz nem fizette ki határidőra 2,2 milliárd forintos tartozását a speciális hazai gázkereskedelmi rendszerhez kapcsolódó Keler Zrt.-nek sem.

Rovatok